”Småbolag med tillväxt kan klara sig bra 2016”

Vi fick en pratstund med Henrik Söderberg, på Carnegie Asset Management. Henrik är förvaltare av Carnegie Swedish Small Cap.

henrik

Henrik, vad är förklaringen till fondens goda utveckling i år?

Det är större investeringar i mindre bolag med tillväxt, starka balansräkningar och positiva kassaflöden. Bäst betalt har vi fått i högteknologiska Mycronic, mjukvarubolaget IFS och casinoleverantören Net Entertainment.

Kan du kort berätta om din och fondens filosofi?

Fonden får maximalt äga 35 aktier och investeringshorisonten är 3-5 år. Vi är aktiva förvaltare som med vår filosofi och kunskap förhoppningsvis kan skapa bättre avkastning än genomsnittet. Historiskt har modellen visat sig fungera bra.

Några nya bolag du tagit in i portföljen?

Under året har vi investerat i Alimak, Evolution Gaming, Haldex och Scandi Standard.

Vad tror du om avslutningen på börsen i år?

Vi investerar i aktier på lång sikt och har väldigt svårt att gissa på kort sikt. Men om jag måste, gissar jag positiv avslutning och det är främst baserat på historik. Under december brukar fondflödena vara positiva tack vare nya PPM-pengar. De bör kunna bidra även i år.

Vad tror du om börsen 2016 och vad kan vi vänta oss av småbolag?

Vår bästa bedömning är att 2016 blir något av en upprepning av utvecklingen för 2015. Låga räntor och sidledes konjunktur. Då kommer företag med tillväxt klara sig bättre än övriga. Dessa företag finner vi framförallt i småbolagssegmentet.

Du är ju specialist på svenska småbolag – men finns det något annat tycker du kan vara intressant att titta på som investerare?

Givet den demografiska utvecklingen i världen där en allt större andel av befolkningen är över 60 år tycker jag global hälsovård kan vara intressant att investera i.

Mestadels stolpe in i år, men några stolpe ut också?

Det finns det alltid. Vi ångrar till exempel att vi sålt Lifco. Men det viktigaste är att man lär sig av misstagen.

Läs mer om fonden här.

Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonden kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer