Börssommaren 2017

Svagare svensk börs under sommaren

Mellan juni och augusti är S&P 500 upp 2,5 % och visade mest styrka under juli. Indexet har stängt på rekordnivåer vid 29 gånger olika tillfällen under 2017, varav fem av dessa i juli, vilket med facit i hand är årets näst bästa månad för S&P 500. Starka bolagsrapporter var en bidragande orsak till en positiv börssommar i USA.

Samma period har OMXS30 presterat väsentligt sämre än USA och noterat en nedgång på 5,5 %. Nedgången kan förklaras med att många bolagsrapporter kom in svagare än väntat. Men vi har även fått se den svenska kronan stärkas mot den amerikanska dollarn, vilket missgynnar bolag som Atlas Copco, Volvo, SCA och SKF eftersom att de har en stor del av sin försäljning i dollar. Då många av indexbolagen exporterar till utlandet och är beroende av dollarutvecklingen har vi fått se en svagare svensk börs under sommaren.

Ökad volatilitet i augusti

Slutet av sommaren bjöd på ökad volatilitet orsakat av geopolitisk oro med Nordkorea i fokus, men trots detta så befinner vi oss kring historiskt låga nivåer. Varför är ett lågt VIX-tal så anmärkningsvärt? Om vi tittar tillbaka på historiska börskrascher kan man konstatera att de försiggicks av en period av låg volatilitet. Det många frågar sig är om historian kommer upprepa sig och om vi just nu befinner oss i lugnet före stormen.

Geopolitisk oro – Trend mot guld

En ökad finansiell eller politisk osäkerhet i omvärlden brukar i regel leda till en svagare börs där aktier presterar sämre, medan guldpriset påverkas positivt då denna tillgång anses vara ett skydd mot sämre tider. Många investerare valde att skifta till en tryggare placering som guld i och med paniken som uppstod efter att Nordkorea började med sina provsprängningar, vilket nu återspeglas i guldpriset som noteras kring årshögsta.

Rapportperiod nalkas

I slutet av september börjar de svenska bolagen att presentera sina rapporter för det tredje kvartalet och då får vi se om man lyckas komma in bättre än det senaste kvartalet. Genom Placeras företagskalender kan man hålla koll på de kommande rapporterna.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer