Familjejuristen informerar – vanligaste fallgroparna

Av privatebanking

29 apr 19

Share

Visste du att gifta inte alltid ärver varandra? Eller att en gemensamt införskaffad bostad delas lika mellan dig och din sambo vid en eventuell separation, oavsett vem som betalat vad? Här informerar Molly Malm, jurist på avtal24 om vanliga missförstånd och fallgropar att undvika.

Vilka är de vanligaste situationerna där ni märker att många missar att skriva avtal?

Vanligt är att sambor inte har skrivit de avtal de egentligen skulle behöva. Kring samboskap finns även många missuppfattningar. Värdet av en bostad som köpts för gemensamt bruk ska enligt sambolagen delas lika vid en separation om man inte skrivit samboavtal. Äger man lägenheten till lika delar men har lagt in olika mycket behöver samboavtalet även kompletteras med ett skuldebrev.

Sambor ärver dessutom inte varandra, vill man göra det är det viktigt att skriva testamente.

Och vad är de vanligaste missuppfattningarna bland gifta?

Många har dålig koll på vad som gäller om man är gifta och har särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.

Vilka andra situationer är viktiga att uppmärksamma?

Många missar även att skriva avtal när man som förälder hjälper sitt barn med bostadsköpet. Det kan handla om att man ställer upp som medlåntagare eller lånar ut pengar till kontantinsatsen. Extra viktigt blir avtal om barnet flyttar in i bostaden tillsammans med sin partner.

Hur får jag reda på vad som gäller för just mig?

Det kan vara värt att ta hjälp av en jurist för att få en tydlig bild av vad som gäller i din situation och vilka avtal du kan tänkas behöva. Hos oss på avtal24 får du som Private Banking-kund hos Avanza en kostnadsfri familjejuridisk rådgivning tillsammans med en jurist via telefon- eller videomöte. Dessutom får du skriva ett avtal helt kostnadsfritt online per år, alternativt för 1 495 kr med hjälp av en jurist.

Läs mer och boka din rådgivning här: www.avtal24.se/avanza.

/Molly Malm, avtal24

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer