Den anonymiserade handeln utökas – så påverkas du

Av Avanza

01 apr 20

Share

För nästan exakt ett år sedan så meddelade Nasdaq att handeln av OMXS30-aktierna kommer att anonymiseras. Utöver OMXS30-bolagen så omfattade detta beslut även våra nordiska grannar OMXC25 & OMXH25.

I mäklarstatistiken som vi presenterar längst ner på respektive aktiesida kan man alltså se hur respektive mäklare handlat för dagen. Här har vi ett exempel på hur mäklarstatistiken ser ut för en aktie som finns på Large cap:

Utökad anonymisering från 1 april

I början av mars meddelade Nasdaq en utökning anonymiseringen, som nu alltså kommer att omfatta samtliga Large Cap-aktier. Från och med idag, den 1 april, kommer således all handel av aktier som finns på dessa listor att ske anonymt:

  • Nasdaq Stockholm: OMXS30-aktier och de inom Large Cap segmentet
  • Nasdaq Köpenhamn: OMXC25-aktier och de inom Large Cap segmentet
  • Nasdaq Helsingfors: OMXH25- aktier och de inom Large Cap segmentet

Vad är bakgrunden till att mäklarstatistiken blir anonym?

Generellt kommer önskemålet gällande anonymiteten från utländska aktörer, high-frequency tradingfirmor, hedgefonder och även svenska börsmedlemmar som vill använda sig av anonymitet för att inte lämna några ledtrådar till marknaden. Tittar man på marknadsplatserna Nasdaq, NYSE, LSE och även grannen Oslobörsen så har de erbjudit anonymiserad handel under flera år.

Med tanke på att börshandeln är fragmenterad, vilket innebär att det finns fler marknadsplatser där avslut kan ske, så uppstår en konkurrens mellan Stockholmsbörsen och övriga marknadsplatser som BATS, Chi-X och Turquoise. Stockholmsbörsen har därför ett intresse att möta efterfrågan om anonym mäklarstatistik.

Inom fondhandlarföreningen där alla svenska börsmedlemmar finns representerade så har en majoritet inom organisationen tryckt för att få till en anonymisering av handeln. Vår ståndpunkt gällande denna fråga är och har varit att vi är för full transparens.

Hur påverkas jag som investerare utav anonymiseringen?

För den ”vanlige” spararen som är långsiktig så spelar detta beslut mindre roll. Generellt tittar man inte på mäklarstatistik för att underbygga investeringsbeslut. Då är det oftast andra parametrar som är utav intresse.

För mer handelsintensiva kunder som just tittar på köp- & säljflöden som underlag för sina affärer så är detta till en nackdel. Exempelvis blir det svårare att se vilken mäklare som står för sälj- och köpsidan, när en mäklare sålt klart för dagen eller eventuellt tagit paus. Utifrån att denna data stryps så blir det givetvis svårare att bilda sig en uppfattning om vem som handlar via respektive mäklare.

Är du intresserad av att se aggregerad mäklarstatistik per respektive börsmedlem? Här hittar du Nasdaq månadsstatistik för detta. Rapporten heter ”Market Shares – Cash Market” och ligger under kategorin ”Equity Market information”.

Varför visar Avanza mäklarstatistik för sina egna kunder?

Man kan diskutera värdet av att fortsätta visa statistik när övriga marknaden är anonym. Vi äger dock vår egna avslutsdata och har valt att fortsätta vara transparenta genom att visa statistik för Avanzakunder på aktier som finns på OMXS30 och Large Cap.

/Haben Gilamikael, Produktspecialist Handel & Börsdata

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg