Aktuellt från Private Banking https://blogg.avanza.se/private-banking Modern Private Banking helt utan fasta avgifter med personlig service och oberoende stöd och information Mon, 04 Mar 2019 10:43:57 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.10 Kostnadsfri skatterådgivning https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/kostnadsfri-skatteradgivning/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/kostnadsfri-skatteradgivning/#respond Mon, 04 Mar 2019 08:39:18 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=560 Som kund hos oss vill vi att du ska få ut mer av din förmögenhet än du skulle ha fått hos någon annan. Vi tror att du själv fattar de bästa investeringsbesluten, med hjälp av de smarta tjänster och verktyg vi erbjuder.

Verktygen hittar du på hemsidan, i appen och via våra kundansvariga och det finns verktyg som passar oavsett hur intresserad du är av att förvalta dina tillgångar. Hos oss får du inte dyrköpta råd där rådgivningen innebär att du får en portfölj med bankens egna fonder istället för portföljen som är bäst för dig. Det är en av anledningarna till att vi inte erbjuder individuell investeringsrådgivning.

Vi vet däremot att vissa områden som rör din ekonomi kan bli bättre genom rådgivning och då tänker vi på skatter och avtal. Där handlar det inte om vad någon tror om framtiden utan om att navigera rätt bland regelverk och lagar. Därför erbjuder vi er som kunder skatterådgivning via Deloitte och avtalsskrivning via Avtal24.

Deklarationen närmar sig med stormsteg och i det här inlägget vill jag därför slå ett slag för hur du genom Deloitte kan få kostnadsfri skatterådgivning som Private Banking-kund hos Avanza.

Deloitte hjälper våra kunder med alla tänkbara frågor som rör beskattning. Det kan vara mer komplicerade frågeställningar som t.ex. bolagsförsäljning där en entreprenör säljer av sitt livsverk och vill veta hur det görs så skatteeffektivt som möjligt. Det kan även vara enklare frågeställningar som t.ex. någon detalj i din deklaration, något som snart är aktuellt att titta på. I listan nedan ser du ett urval av områden som de kan vara behjälpliga med:

 • Deklarationer för individer och bolag
 • Internationella bolagsstrukturer
 • Bolagsfrågor och 3:12 (fåmansföretag)
 • Generationsskiften och ägarskiften
 • Utlandsflytt och återflytt till Sverige
 • Finansiell plan
 • Processrättsliga frågeställningar
 • Kapitalbeskattning 

Som Private Banking-kund hos oss bjuder vi på en kostnadsfri timme per år. Vill du ta del av detta eller har du frågor – kontakta våra kundansvariga på 08-562 251 00.

Dan Hägglund

Chef Kundansvariga Private Banking

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/kostnadsfri-skatteradgivning/feed/ 0
Private Bankings kundenkät https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/private-bankings-kundenkat/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/private-bankings-kundenkat/#respond Mon, 04 Mar 2019 08:28:27 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=555 Fantastiskt att så många av er ville vara med och påverka hur vårt framtida Private Banking-erbjudande ska se ut, närmare bestämt 1597 av er svarade. Det var även väldigt många av er, över 800, som tog sig tid att skriva fritextsvar, det tackar vi extra mycket för. Ni är överlag väldigt nöjda med vår service, plattformen och priset – det rimmar ju väl med bättre, billigare & enklare så det är vi glada för.

Det ni vill se lite mer av är möjligheten att ansöka om och få ett superbolån, vilket känns naturligt eftersom det är marknadens billigaste bolån. Vi jobbar hela tiden för att göra det tillgängligt för fler Private Banking-kunder. Ni vill också se mer sparmöjligheter med bra ränta, fler möjligheter att få komma på events av olika slag och att vi blir bättre på att komma med bra tips och rekommendationer till er kring era investeringar på ett mer personligt sätt. Detta är sådant vi arbetar hela tiden för att förbättra och vi hoppas att ni kommer märka det under året.

Vi märker också i enkäten att det är få som känner till och använder alla tjänster som ingår i Private Banking-erbjudandet. Därför kommer vi nu i vårt månadsmail de kommande månaderna ta tillfället i akt att berätta för er om några av tjänsterna som ingår så att alla kan få ut maximal nytta av erbjudandet. Först ut i mars månadsmail är ett inslag om skatterådgivningen som vi erbjuder i samarbete med Deloitte.

Än en gång vill jag tacka er alla som tog er tid att vara med och bidra till framtidens Private Banking genom kundenkäten och om ni har fler idéer och tankar tar jag som vanligt tacksamt emot dem, ni är varmt välkomna att ringa eller maila.

Marie Beck
Chef Private Banking & Pro

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/03/04/private-bankings-kundenkat/feed/ 0
Varför sparar rika? https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/02/28/varfor-sparar-rika/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/02/28/varfor-sparar-rika/#respond Thu, 28 Feb 2019 12:36:38 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=548 Varför ska jag egentligen spara? Jag har en tryggad buffert, några miljoner i börssparande, ett lågbelånat hus, hög inkomst och en bra tjänstepension som gör att jag egentligen inte behöver jobba en dag till i mitt liv. Ändå sparar jag varje månad. Varför då, jag har ju inga direkta sparmål? Min bordsherres nästan filosofiska fråga, blev starten på en intressant diskussion.

Först sparar vi människor i regel för att känna trygghet. För att kunna sova gott om natten oberoende stigande räntor, sjukskrivning eller krånglande varmvattenberedare. Sen är målet frihet. Frihet att kunna säga hej då till en arbetsplats man inte trivs på, en partner som inte gör en lycklig, eller bara för frihet att uppfylla sin dröm. Men varför fortsätter man sen, när båda dessa är uppnådda? Kanske är det en strävan att öka sitt välstånd. Men gör man verkligen det? Allt fler börjar ju ifrågasätta ekonomisk aktivitet som måttet på välstånd och Nya Zeeland blev nyligen första västlandet att skrota det klassiska BNP-målet och istället arbeta med en ”välmående budget”. Initiativet hyllas av flertalet nationalekonomer, men de pekar också på att det är osannolikt att man kommer lyckas särskilt bra. Välmående är helt enkelt för svårt att mäta.

I teorin är det enkelt, du trycker in variablerna x och y i en nyttofunktion och söker fram kombinationen som maximerar densamme U=max {x;y}. Om vi antar att x-variabeln i det här fallet är sparande och y-variabeln konsumtion, då finns det alltså en nivå där det är bättre att lägga en ytterligare krona på konsumtion istället för sparande och vice versa. Problemet (om det nu är ett problem annat än hos en nördig nationalekonom) är att vi inte vet vad denna optimala fördelning är. Vi kan inte heller använda vår tids universallösning och googla oss fram till svaret.

Vad vi däremot kan göra, är att vara ärliga mot oss själva och fundera lite kring de val vi gör och varför vi gör dem. När den amerikanska banken Wells Fargo frågade välbärgade amerikaner vad de ångrade mest vad gäller deras finanser, svarade 15 procent att de ångrade att de inte njutit av pengarna mer. Det var alltså inte den där enskilda felinvesteringen eller att man inte fyllde på mer i favoritaktien när den bottnade ur vid finanskrisen, som låg och gnagde. Det var kort och gott, att man inte njutit mer.

Nu finns det som tur är inget ett till ett förhållande mellan njutning och konsumtion. Nej, i verkligheten består vår nyttofunktion av betydligt fler variabler än bara spara och konsumera. Inte minst tid med nära och kära. Men om man har även det på plats, då kanske det ändå är spara som skänker en mest nytta. För inte sällan är det ju till just nära och kära vi sparar. Och det, det får oss sannolikt att må bra och borde då rimligtvis öka vårt välmående. Det var i alla fall den slutsatsen jag och min bordsherre kom fram till. Att han helt enkelt sparar för att hans barn är det som skänker honom lycka här i livet och att hans nyttofunktion är en direkt funktion av deras välbefinnande. Och då blir det också helt rationellt att fortsätta spara varje månad. Så länge man samtidigt kommer ihåg att ett arv har fler dimensioner än värdepapper och pengar.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/02/28/varfor-sparar-rika/feed/ 0
Snart dags för utdelningssäsong https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/snart-dags-for-utdelningssasong/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/snart-dags-for-utdelningssasong/#respond Thu, 31 Jan 2019 21:30:07 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=445

Vi befinner oss mitt i rapportsäsongen och som brukligt när boksluten trillar in så kastar vi ett extra getöga på föreslagen utdelning. För alla utdelningsjägare där ute är det som julafton, vilka bolag kommer vara mest frikostiga med att öka utdelningen? Låt oss titta lite närmare på det!

Utdelningstillväxt på agendan

Det är något alldeles speciellt med utdelningar, vinst kan justeras medan utdelningarna är reda pengar som trillar in på kontot. Kanske är det även därför som just utdelningen inte sällan agerar krockkudde i sämre tider. Det kanske var av just den anledningen som industrialisten och grundaren av Standard Oil John D. Rockefeller sa:

Do you know the only thing that gives me pleasure?
I
t’s to see my dividends coming in.”

Bland de bolag som redan visat korten har utdelningstillväxten varit aptitlig. I samband med boksluten så lägger styrelsen fram ett utdelningsförslag till årsstämman att besluta om. Ofta är det ren formalia varpå vi investeraren kan ta fasta på eventuell höjning av utdelningen redan nu.

Båda verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco höjde sina utdelningar mer 21% vardera. I Atlas fall är det en uppskattad höjning med hänsyn tagen till avknoppningen och särnoteringen av Epiroc. Investor följde sin vana trogen och höjde utdelningen med en krona, något de gjort sedan 2009. Däremot sänkte Investor utdelningen 2007 och det dröjde ända till 2010 innan utdelningen passerade den forna nivån. Trots humorn som sifferleken kring en kronas höjning varje år medför så minskar det den årliga utdelningstillväxten. Från 2009 fram till idag har utdelningstillväxten varit +14 % i snitt varje år men årets höjning blir ”enbart” +8,3%.

De två fjolårsraketerna som efter många år i dvala delade på vinstpallen var Ericsson och Telia. Men på utdelningsfronten så orkade Telia ”bara” höja utdelningen med +2,6%. Något som bör ses i ljuset av utdelningskapningen 2017 då 3 kronor i utdelning hyvlades ned till 2 kronor. Så än så länge är vi en bra bit ifrån utskiftningen till aktieägarna då. I Ericssons fall föreslås oförändrad utdelning.

Fastighetsbolaget Castellum är en småspararfavorit som höjde utdelningen med +15% och kan därför stoltsera med att ha höjt utdelningen 21 år i rad. Det är rekord i Sverige och frågan är om kollegan Hufvudstaden håller jämnt takt i samband med deras bokslut på Alla Hjärtans-dag? En höjning där känns behjärtansvärd. Det är därmed bara några år kvar tills dess att dessa två fastighetsbolag eventuellt når 25 år av obruten utdelningstillväxt. Då koras Sveriges första utdelningsaristokrater. Vad gäller Castellum så uppgår den årliga utdelningstillväxten sedan 1997 till 11,7% och utdelningen idag är faktiskt 10 gånger högre än utdelningen då.

Castellums utdelningstillväxt sedan 1997 (Källa: Castellum)

 

Bolagen sänker ogärna utdelningen

Just det här med utdelning och huruvida det är en garanti eller ej tvistar de lärde. Självklart finns inga garantier på börsen men det finns mycket som tyder på att utdelande bolag tenderar att bjuda på lägre volatilitet. Kanske beror det på att en fallande aktiekurs i ett generellt surt börssentiment driver upp direktavkastningen. Självfallet finns ingen garanti för att bolagen bibehåller eller ökar utdelningen men man ska nog inte underskatta signalvärdet, allra minst i detta kvartal när många oroas för konjunkturen.

Bland de bolag som nu återfinns inom OMXS30 så var det faktiskt bara tre bolag som slopade utdelningen mitt under brinnande finanskris 2008. Bankerna SEB och Swedbank samt vitvarugiganten Electrolux. Två investorägda bolag med andra ord, vilket kanske var skälet till att Investor sänkte utdelningen -15,7%. Året efter återupptog SEB och Electrolux utdelningen medan Swedbanks aktieägare fick vänta till 2010.

Årets stora nummer var utan tvekan klädhandlaren Hennes & Mauritz. Bolaget har aldrig sänkt utdelningen sedan börsintroduktionen 1974 och bibehållit utdelningen på 9,75 kr sedan 2014. Ifjol försökte de sig på en liten abrovink, signalen och missnöjet från marknaden var tydligt. I år bibehöll de utdelningen som numera är uppdelad på två tillfällen, en trend vi sett på senare år.

Historisk utdelningstillväxt på börsen

Utdelningstillväxten är starkt korrelerad med vinstutvecklingen i bolagen, åtminstone över tid. På kort sikt kan nog bolag bibehålla eller till och med öka utdelningen vid fallande vinster, på bekostnad av ökad utdelningsandel, för att skicka ett signalvärde i marknaden.

USA är världens största ekonomi och kapitalmarknad, därför blir det intressant att vända blicken över Atlanten när man vill ha intressant statistik. Den här grafen visar att utdelningstillväxten på S&P 500 i genomsnitt har uppgått till 5,8% per år sedan 1960. Sätt det i relation till inkomst av tjänst så inser man snabbt att inkomst av kapital eller löneförhöjningen i portföljens springer snabbare. För 2019 förväntar sig de flesta en hygglig vinsttillväxt om än lite mer modest. SEB skrev i sin senaste publikation Nordic Outlook att bedömd vinsttillväxt landar på 5% för 2019 efter nedrevidering. Om så blir fallet återstår att se men då får vi nog fortsatt se en hel del höjningar även nästa år.

Bolagen med hög direktavkastning

Har du orkar läsa ända hit ned så har du gjort dig förtjänt av att skörda frukten. Här hittar du inspiration kring utdelningsaktier från olika länder. Mina kollegor på Placera har samlat ihop guldkornen på svenska börsen likväl som populära grannländer.

Bolagen med högst förväntad direktavkastning på Stockholmsbörsen (exklusive bolag som rapporterat bokslut):

Bolag År 2019 År 2020
A3 Allmanna IT- och Telekom AB A 9,2% 9,2%
Tethys Oil AB 8,9% 8,9%
Nordea Bank Abp 8,8% 9,0%
Oriflame Holding AG 8,4% 8,4%
Clas Ohlson AB Class B 8,0% 8,0%
KappAhl AB 7,8% 7,6%
Ratos AB Class B 7,7% 7,7%
Cibus Nordic Real Estate AB 7,3% 7,4%
Boliden AB 7,0% 6,4%
Ratos AB Class A 7,0% 7,0%
Besqab AB 6,9% 6,9%
Skandinaviska Enskilda Banken A 6,9% 7,3%
Swedbank AB Class A 6,7% 7,0%
Lucara Diamond Corp. 6,6% 6,6%
Skandinaviska Enskilda Banken C 6,6% 7,0%
Svenska Handelsbanken  A 6,6% 6,8%
Inwido AB 6,5% 6,6%
Nobia AB 6,5% 6,9%
Semcon AB 6,4% 6,9%
Arctic Paper S.A. 6,4% 9,5%
AB Sagax Pref. 6,2% 7,3%
Arion Banki hf Shs Swedish DR 6,2% 8,6%
Kindred Group 6,2% 5,9%
Ferronordic Machines AB 6,2% 3,7%
Svenska Handelsbanken B 6,2% 6,3%
Telia Company AB 6,1% 6,2%
H&M Hennes & Mauritz B 6,1% 6,2%
Mekonomen AB 6,1% 6,7%
HiQ International AB 6,1% 6,4%
Hifab Group AB Class B 6,0% 7,3%
Resurs Holding AB 5,9% 6,6%
eWork Group AB 5,9% 6,5%
Byggmax Group AB 5,8% 6,8%
JM AB 5,8% 5,8%
Nobina AB 5,8% 6,6%
Lammhults Design Group B 5,7% 6,5%
Coor Service Management  AB 5,7% 6,0%
Dedicare AB 5,7% 6,0%
Bilia AB Class A 5,6% 5,6%
Serneke Group AB Class B 5,6% 6,2%
Tieto Oyj 5,6% 5,8%
Niloerngruppen AB Class B 5,6% 6,1%
SSM Holding AB 5,5% 5,5%
SSAB AB Class B 5,5% 5,7%
Peab AB Class B 5,4% 5,7%
SJR in Scandinavia AB Class B 5,4% 6,4%
Nordic Waterproofing A/S 5,4% 6,2%
Pricer AB Class B 5,2% 6,0%
Acando AB Class B 5,2% 5,9%
NetEnt AB Class B 5,2% 5,4%
SinterCast AB 5,2% 6,2%
JLT Mobile Computers AB 5,1% 6,4%
Skanska AB Class B 5,1% 5,4%
NAXS AB 5,1% 5,1%
NP3 Fastigheter AB 5,0% 6,2%
Corem Property Group AB Class A 4,9% 5,6%
Capacent Holding AB 4,8% 8,6%
Dios Fastigheter AB 4,8% 5,1%
Intrum AB 4,7% 5,6%
Duni AB 4,7% 5,0%
Magnolia Bostad AB 4,7% 5,4%
Projektengagemang Sweden B 4,7% 4,7%
Cloetta AB Class B 4,6% 5,1%
Bonava AB Class B 4,6% 4,8%
SSAB AB Class A 4,6% 4,8%
Stora Enso Oyj R 4,5% 4,8%
Axfood AB 4,5% 4,5%
Micro Systemation AB Class B 4,5% 4,5%
Bredband2 i Skandinavien AB 4,4% 5,0%
Catella AB Class B 4,4% 5,2%
Bulten AB 4,4% 4,4%
Betsson AB Class B 4,4% 3,9%
Tele2 AB Class B 4,4% 4,8%
DistIT AB 4,3% 5,4%
C.A.G Group AB 4,3% 4,8%
Global Gaming 555 AB 4,3% 5,7%
ABB Ltd. 4,2% 4,4%
Dustin Group AB 4,2% 4,8%
Klovern AB Class A 4,2% 4,4%
Klovern AB Class B 4,2% 4,4%
FM Mattsson MoraB 4,2% 4,2%
Millicom 4,2% 4,4%
SKF AB Class A 4,2% 4,3%
Volvo AB Class B 4,2% 4,5%
SKF AB Class B 4,1% 4,2%
Volvo AB Class A 4,1% 4,5%
Stora Enso Oyj A 4,1% 4,4%
Generic Sweden AB 4,1% 4,1%
Catella AB Class A 4,1% 4,8%
Tele2 AB Class A 4,1% 4,8%
Scandic Hotels Group AB 4,0% 4,2%
Electrolux AB Class B 4,0% 4,2%

Baserat på aktiekurser under handelsdagen 31/1. Källa: Factset.

Lycka till under utdelningsperioden!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/snart-dags-for-utdelningssasong/feed/ 0
Konsten att sitta lugnt i båten när börsen svänger https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/konsten-att-sitta-lugnt-i-baten-nar-borsen-svanger/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/konsten-att-sitta-lugnt-i-baten-nar-borsen-svanger/#respond Thu, 31 Jan 2019 13:39:57 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=497 Börsåret 2018 avslutades inte med flaggan i topp, utan snarare på halvstång i jämförelse med tidigare år. Hösten kändes ibland som en berg- och dalbana med stigande ochfallande siffror. ”Sitta lugnt ner i båten”, ”tänka långsiktigt” och vikten av en diversifierad portfölj är ofta tankesätt och ämnen som det pratas om i finansvärlden. Personligen skulle jag även vilja lyfta vikten av att kunna sova gott om natten. För mig innebär det att du ska känna dig trygg med din portfölj och även att lära känna din portfölj till den grad som passar dig själv bäst. Till vilken grad är högst individuellt. Vissa kanske bevakar portföljen flera gånger under en börsdag, medan andra loggar in hos Avanza någon gång i veckan. Vissa har mer tid och ett stort intresse medan andra inte har lika mycket tid eller intresse. Men, det viktigaste är egentligen att vi sparar och om du läser denna rad har du förmodligen kommit en bra bit på vägen, grattis till det!

Hitta verktygen som kan hjälpa dig

Hittills har jag inte träffat på någon person som uppfunnit den där magiska spåkulan som talar om hur börsen kommer gå kommande år eller vilka aktier man ska placera i. Avanza har dock många fina verktyg som i alla fall tar dig ett steg närmare en god natts sömn. Nedan följer några:

 • Bevakningslistan. Lär känna dina värdepapper med hjälp av Bevakningslistan. I funktionen kan du skapa en bevakningslista med dina befintliga aktier eller varför inte aktier du är intresserad av. Du kan skapa flera bevakningslistor och namnge dem efter tycke (eller varför inte strategi?). Bevakningslistan hittar du under fliken ”Mina sidor” och ”Bevakningslistor”.
 • Börsskärmen. Bygg din egen Börsskärm med hänsyn till intresse, fokus och tid. Fokusera på världsindex, råvaror eller börsens vinnare (eller varför inte förlorare?!) Här finns en instruktionsvideo som visar hur du bygger din egen börsskärm . Finns precis som Bevakningslistan under ”Mina sidor”.
 • Kurslarm & nyhetslarm. Ta en långlunch eller sitt tryggt i båten under arbetsdagen medan Avanza håller koll på aktiekurser åt dig. Med funktionen kurslarm kan du skapa en bevakning och få ett larm via mejl eller SMS när kursen på ditt värdepapper når en viss nivå. Håll dig även uppdaterad på de senaste nyheterna med hjälp av våra nyhetslarm som triggas igång efter valda sökord. Finns som så mycket annat under ”Mina sidor” och sedan ”Anteckningar och Larm”.
 • Konto/depåöversikten. En simpel funktion men ack så användbar då den ger oss en god överblick av befintlig portfölj. I översikten inne på respektive depå kan du se din fördelning med hjälp av ett pajdiagram. Hur ser egentligen fördelningen ut mellan aktier, fonder och likvider? Du kan även studera diverse nyckeltal närmare eller följa den historiska utvecklingen av din portfölj genom grafen som visas. Handen upp om du lyckats slå index?
 • Fondportföljanalysen. Sidan där du kan analysera din fondportfölj för att få en bättre inblick i vad dina fonder faktiskt innehåller. Hur diversifierad är den egentligen om vi tittar på bransch, region och risk? Fondportföljanalysen hittar du längst ner i din depå.
 • Aktieinspiration & fondinspiration. Sist men absolut inte minst skulle jag vilja tipsa om sidorna aktieinspiration och fondinspiration. Letar du efter aktierna som snart ger utdelning eller fonderna med lägst avgift? Kika då in denna sida som du hittar under ”Spara & Investera” och sedan ”Aktier eller fonder”.

Detta är som sagt ett urval av de funktioner som finns på Avanzas hemsida men jag hoppas de kan hjälpa dig i jakten på ett lyckat sparår. Hitta en sparstrategi som passar dig och dina mål och lägg exakt så lite eller mycket tid som passar din livsstil så att du kan känna dig lugn även när börsen är lite orolig.

God avkastning 2019 hälsar,

Hedvig Stigmark

Kundansvarig, Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 


]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/31/konsten-att-sitta-lugnt-i-baten-nar-borsen-svanger/feed/ 0
Vill du ha upp till 1 miljon mer i pension? https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/07/vill-du-ha-upp-till-1-miljon-mer-i-pension/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/07/vill-du-ha-upp-till-1-miljon-mer-i-pension/#respond Mon, 07 Jan 2019 13:19:37 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=416

Jag vet att det självklara valet för de allra flesta är ett solklart ja på den frågan. I detta korta inlägg hoppas jag kunna förklara hur Avanza kan hjälpa just dig med detta. Inledningsvis vill jag snabbt presentera mig själv. Jag heter Emil och är en del i vårt team av kundansvariga på Avanza Private Banking. Innan jag började på Avanza har jag bland annat arbetat på en av storbankerna där mitt fokus dels legat på sparande och dels på pensionsprodukter som tjänstepensioner och andra typer av pensionssparande.

Håll koll på pensionsavgifterna

Sett till min bakgrund och nuvarande arbetsuppgift tycker jag det är mycket viktigt att lyfta fördelarna med Avanza och våra produkter gentemot andra aktörer på marknaden, och däribland är tjänstepensionerna en sådan produkt jag brinner lite extra för. Många storbanker har idag slopat de enorma avgifter som tidigare var förknippat med att spara i aktier och fonder hos dem, mycket tack vare uppstickare och prispressare på marknaden, men när det kommer till tjänstepensioner så är de till stor del kvar. För en tjänstepension hos storbankerna betalar en pensionssparare i snitt en kapitalavgift på 0,65% bara för att ha pengarna inom pensionsprodukten i sig. För en vanlig sparare kan detta över en livstid röra sig om avgifter på miljontals kronor, helt i onödan. Läs här hur vi har räknat. Ofta är även utbudet av valbara fonder väldigt litet och består till stor del av bankens egna fonder med höga avgifter även där.

Varför flytta pensionen till Avanza?

Med tanke på att du läser detta så har du med största sannolikhet samlat ditt sparande hos oss, kanske till och med redan dina pensioner. Bra jobbat! För dig som inte har det, så är det samma sak som gäller för andra konton som även gäller för en tjänstepension. Mer till dig – mindre till banken.

I korthet:

 • Slipp onödiga avgifter och få mer i pension
 • Spara i hela vårt fondutbud
 • Spara i tusentals olika aktier och andra värdepapper
 • Vi bjuder på flyttavgiften upp till 1000 kr

Hur går flytten till?

Så länge allt väl, eller hur? Nu till det som känns lite jobbigt möjligtvis – själva flytten. Det fina i kråksången är att vi har flyttspecialister som dedikerat hjälper dig att flytta en tjänstepension till oss från början till slut. De hjälper dig att förklara hur det fungerar hos oss, titta på om dina nuvarande tjänstepensioner är flyttbara och givetvis övriga frågor som dyker upp under resans gång.

Som Private Banking-kund utlovar vi givetvis alltid bästa service och hjälp, så passa gärna på att utnyttja alla delar i vårt erbjudande och få upp till en miljon mer i pension. Ring oss på 08-562 251 00 redan idag så hjälper vi dig med första steget att flytta din pension till Avanza.

 

Med bästa hälsningar,

Emil

Kundansvarig Private Banking

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/07/vill-du-ha-upp-till-1-miljon-mer-i-pension/feed/ 0
Så agerade våra Private Banking kunder under 2018 https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/06/sa-agerade-vara-pb-kunder-under-2018/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/06/sa-agerade-vara-pb-kunder-under-2018/#respond Sun, 06 Jan 2019 13:37:51 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=390

Börsåret 2018 har förpassats till historieböckerna om än vi fortfarande väntar på boksluten. OMXS30 bjöd på det första negativa året sedan 2015 och OMXSPI sedan 2011. Många skulle nog säga att det blev ett volatilt år i bjär kontrast till den spegelblanka sjö vi haft en tid. Men, hur har våra Private Banking-kunder agerat under året? Låt oss titta närmare på det!

Börsåret 2018 blev en volatil historia

Sedan 1998 har börsen i snitt stigit +7,35 % per år exklusive utdelning. Under samma period har vi gått i mål med negativ avkastning vid 8 tillfällen, alltså strax under 40 % av åren. Men de positiva åren är mer positiva än vad de negativa är beska och vi ska komma ihåg att stigande börs tillhör normalscenariot sett över tid. Precis som i livet dyker det upp fartgupp här och vad efter vägen. De positiva åren har i snitt gett en avkastning på +22,98 % medan de negativa i snitt utraderat -18,05 %. Ifjol slutade börsen på -10,67 % eller -7% om vi lägger tillbaka utdelningen. Det var det första negativa året sedan 2015 på OMXS30, det året steg faktiskt börsens breda index OMXSPI och markerade det första året under de senaste två decennierna där det ena indexet var negativt och det andra positivt vid målgång för året.

Från inledningen på året fram till toppen den 29:e augusti steg börsen +6,5 % för att därefter falla -17,9 % och prisa in en ordentlig avmattning i ekonomin. I slutet på året stod börsen 8,6 procent högre än dagen innan finanskrisens inledning, det betyder att priserna stigit med strax under en procent om året fram till idag. Däremot står vi 65 procent högre inklusive utdelning, alltså 4,6 procent om året.

Det finns värdeskapande bolag i alla väder

Men som det klassiska uttrycket gör gällande så finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Det har alltid funnits och kommer alltid finnas bolag som frodas, oavsett hausse eller baisse på marknaden. Totalt har 11 bolag på Stockholmsbörsen tiodubblats sedan dagen innan krisen bet sig fast i marknaden den 13 juli 2007. Dessutom har 27 aktier levererat minst 15 % om året, alltså den nivå som krävs för att fördubbla kapitalet vart femte år, det är inte fy skam. Det brukar ju sägas att en nedgång på börsen ökar sannolikheten för en bättre avkastning framgent, även om vinsterna därefter faller. Det är klart att lägre aktiepriser generellt tenderar att vara bättre än högre dito, förr eller senare får ekonomin upp ångan igen varpå stigande vinster kombinerat med fallande multiplar blir en grogrund för stigande börs. Tittar vi från botten under finanskrisen fram till slutet på 2018 så hittar vi 31 tiodubblare och 97 aktier som stigit minst 15 % om året.

11 aktier som tiodubblats sedan dagen innan finanskrisen (källa: Aktiespararna HK)

 

Vilka aktier har våra Private Banking-kunder favoriserat?

Låt oss kika närmare på vilka aktier som omsattes mest, vilka som fick flest nya ägare under året och vilka som fick lämna portföljerna. Sist men inte minst tar vi och kikar på favoriterna.

 

Aktier

Mest nettoköpta aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 2019*
KS 1 Nordea Bank flagga_se 38 654 -24,89% 6,62%
KS 2 ABB Industri flagga_se 24 682 -22,54% 0,97%
KS 3 Mips Hjälmar flagga_se 2 731 112,29% 10,48%
KS 4 Akelius pref Fastigheter flagga_se 10 773 0,17% -0,76%
KS 5 Hoist Finans flagga_se 2 318 -53,22% 3,94%

*Siffror per 2019-01-07. (”% 2019” från årsskiftet till 2019-01-07 kl. 10.00) Källa: Avanza

 

Mest nettosålda aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 2019*
KS 1 Investor B Investmentbolag flagga_se 73 219 9,26% 2,94%
KS 2 Int. Petroleum Olja flagga_se 7 155 4,19% 9,93%
KS 3 Telia Company Telekom flagga_se 35 435 14,86% 2,36%
KS 4 Global Gaming 555 Casinospel flagga_se 3 099 19,14% 2,15%
KS 5 Sandvik Verkstad flagga_se 18 022 -12,07% 3,44%

 

Mest omsatta aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 2019*
KS 1 Swedbank A Bank flagga_se 32 082 1,77% 2,96%
KS 2 Nordea Bank flagga_se 38 654 -24,89% 6,62%
KS 3 Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 83 797 -25,56% 2,29%
KS 4 ABB Energi flagga_se 24 682 -22,54% 0,64%
KS 5 Investor B Investmentbolag flagga_se 73 219 9,26% 2,94%

Fonder

Mest nettoköpta fonderna
Fond Ägare % 2018* % 2019*
1 Gladiator (Stängd för nya köp) 2 787 25,03%
KÖP 2 Länsförsäkringar Fastighetsfond A 12 753 13,59% 1,15%
KÖP 3 Nordea Realräntefond 108 1,23% -0,05%
KÖP 4 Avanza Global (lanserad aug) 67 565 -13,82% 1,26%
KÖP 5 Lannebo Sverige 1 557 -1,18% 0,58 %

 

Mest nettosålda fonderna
Fond Ägare % 2018 % 2019*
KÖP 1 Spiltan Räntefond Sverige 50 486 0,47% 0,02%
KÖP 2 Spiltan Högräntefond 15 839 1,91% 0,03%
KÖP 3 Swedbank Robur Ny Teknik A 75 275 3,22% 1,29%
KÖP 4 IKC Avkastningsfond 7 593 1,05% 1,95 %
KÖP 5 Handelsbanken Sverigefond Index 964 -4,84% 0,79%

 

Mest omsatta fonderna
Fond Ägare % 2018 % 2019*
KÖP 1 Spiltan Räntefond Sverige 50 486 0,47% 0,02%
KÖP 2 Spiltan Högräntefond 15 839 1,91% 0,03%
KÖP 3 IKC Avkastningsfond 7 593 1,05% 1,95%
4 Gladiator (Stängd för nya köp) 2 787 25,03%
KÖP 5 Swedbank Robur Ny Teknik A 75 275 3,22% 1,29%

*Siffror per 2019-01-07. (”% 2019” från årsskiftet till 2019-01-07 kl. 10.00) Källa: Avanza

Vilka aktier är mest ägda?

Sist men inte minst… låt oss titta på favoriterna, alltså vilka aktier som finns i flest portföljer. Både i Sverige och utomlands.

Svenska favoritaktier
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 2019*
KS 1 Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 83 797 -25,56% 2,29%
KS 2 Investor B Investmentbolag flagga_se 73 219 9,26% 2,94%
KS 3 Volvo B Lastbilar flagga_se 42 577 -24,07% 0,99%
KS 4 Kinnevik B Investmentbolag flagga_se 54 538 0,17% -22,94%
KS 5 ABB Energi flagga_se 24 682 -22,54% 0,64%

 

Utländska favoritaktier
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 2019*
KS 1 Novo Nordisk Sjukvård dk 10 116 -10,94% 5,25%
KS 2 Amazon  E-handel us 7 984 28,62% 4,73%
KS 3 Apple Telefoner m.m. us 10 574 -6,72% -6,12%
KS 4 Johnson & Johnson Läkemedel us 4 937 -7,71% -0,97%
KS 5 Microsoft Tech us 5 622 18,78% 0,27%

*Siffror per 2019-01-07. (”% 2019” från årsskiftet till 2019-01-07 kl. 10.00) Källa: Avanza

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/01/06/sa-agerade-vara-pb-kunder-under-2018/feed/ 0
God Jul! https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/21/god-jul/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/21/god-jul/#respond Fri, 21 Dec 2018 14:17:50 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=386 Vi på Avanza Private Banking & Pro vill passa på att önska dig en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Hoppas att du får njuta av helgerna tillsammans med nära och kära.

Vi ser fram emot ett spännande 2019!

Hälsningar

Marie Beck & Dan Hägglund

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/21/god-jul/feed/ 0
Reflektioner från vår investerarresa i Asien https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/03/373/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/03/373/#respond Mon, 03 Dec 2018 08:39:52 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=373

I mitten på november begav jag mig tillsammans med kollegor och en grupp Private Banking-kunder till Asien. Närmare bestämt till Sydkorea och Hong Kong, för att lära mig mer om dessa marknader och hur de mår just nu. Hem kommer jag med många reflektioner och tankar som jag vill dela med mig av i detta inlägg.

Hur mår de asiatiska marknaderna?

Asien i allmänhet och Kina i synnerhet har drabbats hårt av den rådande handelskonflikten mellan USA och Kina och det Hong Kong-baserade indexet Hang Seng befinner sig i en björnmarknad efter att ha fallit över 20 procent sedan toppen i januari i år. Den största aktien i indexet som också dragit ned indexet en hel del är internetkonglomeratet Tencent. En liten kuriosa är att Hang Seng är värdeviktat och består av 50 bolag som tillsammans utgör ungefär 58 % av hela börsen i Hong Kong, alltså inte så olikt OMXS30 förutom att det just är 30 aktier.

I Sydkorea hade vi med oss Gunnar Påhlson från Carnegie Fonder som hade en avvaktande syn på regionen. Gunnar har 30 års erfarenhet av Asien och första kvällen bjöd på en genomgång av marknaderna just nu. Han menade att om 1900-talet tillhörde väst så kommer 2000-talet tillhöra Asien, och påminde samtidigt att det i Asien finns 3,5 miljarder människor (ex Japan). Ett orosmoln i det korta perspektivet är dock att kapitalet är cykliskt och priset på pengar sätts i USA av centralbanken Federal Reserve, vilket satt käppar i hjulen i år.

Några viktiga punkter som han tog upp var:

 • Vi befinner oss rimligen på toppen av en global högkonjunktur
 • FED enda aktören som ligger rätt i räntecykeln
 • Tillväxten i Kina saktar in
 • Handelskonflikten påverkar tillväxt, export och enskilda bolag hårt
 • Kinas valuta försvagas

Detta till trots så var han positiv till hela regionen på sikt och menade att Asien är en option på global tillväxt. Även om handelskonflikten påverkar negativt just nu så är det som sagt 3,5 miljarder människor i regionen och demografin är bättre. En ung befolkning och ekonomier som i allt större utsträckning drivs av inhemsk konsumtion agerar krockkudde.

Något annat som har oroat investerare i Kina är skuggbankssystemet. Anledningen till varför det överhuvudtaget finns beror på att statliga kinesiska banker enligt Gunnar hellre finansierar statliga bolag. Det innebär att privata bolag som behöver finansiering för att växa måste låna på andra håll, utanför det vanliga banksystemet. Det innebär också en betydligt högre finansieringskostnad vilket missgynnar tillväxt och konsumtion.

Första stoppet på resan var Seoul

Första stoppet på resan var i Seoul, Sydkorea. Här besökte vi några bolag inom olika branscher och började med Hanon Systems som är en av världens största leverantörer av klimatanläggningar till fordonsindustrin. Världsledaren Denso hade en marknadsandel på 22 % och därefter kom Hanon med 12 %. Det jag främst tar med mig är att det är elbilarna som förväntas leda tillväxten framåt. Som bolaget sa ”är det elektrifierat så är marginalerna betydligt högre”. En annan reflektion är att 31 % av bolagets försäljning kom från Korea och det var återkommande för samtliga bolag vi besökte. Just Hanon hade därmed stor andel av försäljningen utanför Korea och hade ett strategiskt samarbete med Ford. I allt övrigt fick jag uppfattningen att Sydkoreanska bolag har en uppförsbacke när det kommer till att få ut sina produkter i världen, ja förutom Samsung och LG då.

Just Samsung betyder tre stjärnor och utgör nästan 10 procent av Sydkoreas BNP. Totalt har koncernen 17 börsnoterade Samsung-bolag. De gör allt från mobiler till tv-apparater, toaletter, övervakningskameror, livförsäkringar, fläktsystem, hyresbostäder och mycket mer. Störst är Samsung Electronics som utgjorde 23 % av börsen och totalt sett utgjorde Samsung-bolagen närmare 35% av börsindex.

Nästa bolag vi besökte var Hotel Shilla som var en 5-stjärnig hotellkedja och starkaste hotellvarumärket i Sydkorea. Merparten av intäkterna genererades dock inom kedjans DFS-butiker, alltså Duty Free Shops eller kort och gott tax free-butiker. Hotel Shilla kunde stoltsera med att vara den snabbast växande DFS-operatören i världen men i samband med detta besök förstod man Sydkoreas beroende av den kinesiska konsumenten. DFS-butikerna är beroende av turister och då främst kineserna som reser till Sydkorea och handlar billigare produkter. Smink var väldigt populärt och vi fick lära oss att många kineser hellre köper Sydkoreanskt smink än kinesiskt dito med ”en massa konstiga kemikalier i”. Avmattningen i kinesisk ekonomi och den pågående handelskonflikten har påverkat handeln och den kinesiska regeringen har även slagit ned på den charterturism från Kina till Sydkoreas DFS-butiker, lite som vår svenska version Ullared.

Efter detta besökte vi Amore Pacific som är ett kosmetikabolag inom mellan till premiumsegmentet. Även här förstod man att det var svårt att ta sig ut i världen och konkurrera med stora globala jättar, 70 % av försäljningen skedde i Korea och därefter 20% i Kina. De var nummer 1 i Sydkorea med 29 % marknadsandel och hade 73 års historik. I början var det klassisk dörrförsäljning som gällde och bolaget börsnoterades redan på 1960-talet.

Koh Young Technologies är ett teknikbolag som var underleverantör till elektroniktillverkare globalt. Deras utrustning användes för kvalitetssäkring i tillverkningsprocessen av just elektronik såsom moderkort till datorer. Här pratade sig bolaget varmt om svenska Hexagon som de såg upp till, de ville ”bli Hexagon” en dag.

Sist men inte minst besökte vi Kakao som kan sägas vara Sydkoreas svar på Whatsapp. Bolaget började med en chattjänst och kopplade sen på att fler olika tjänster såsom spel, taxitjänst, bank, betalningar, video, musik och mycket mer. Det fanns många likheter till kinesiska Tencent. Det jag imponerades av allra mest var det faktum att de har 95 % marknadsandel och 83 % av hela befolkningen använde tjänsten. När det bara var en chattjänst användes Kakao 20 minuter i snitt per dag, nu har den siffran passerat 3 timmar per dag samtidigt som snittanvändaren öppnar appen 55 gånger per dag.

Sydkorea var Asiens billigaste marknad mätt i P/E-tal men det har sin förklaring i undermålig coporate governance, alltså bolagsstyrning. Vi fick lära oss att Sydkoreas näringsliv i mångt och mycket styrs av 5 familjer och att man inte alltid vet var pengarna i bolagen tar vägen i slutändan. Det har lett till att börsens värdering ungefär motsvarar den värdering vi hade i Sverige när finanskrisen bottnade.

Nästa stopp Hong Kong

I Hong Kong träffade vi Fidelity och besökte deras tradingdesk som var den största i Asien, mätt i förvaltat kapital. Där fick vi förmånen att träffa bolagets investeringschef Medha Samant som berättade kring hur hon såg på börsen och ekonomin just nu. Fidelity jobbar med bottom up-analys, alltså att man utgår från bolagen istället för top down där man istället tittar på den breda bilden och utgår därifrån, lite grann som mikroekonomi kontra makroekonomi. Just Fidelity var också hem för Peter Lynch som förvaltade Fidelity Magellan under 13 år och lyckades med bravaden att leverera 29 % avkastning om året under perioden, med närmare 1 400 innehav i fonden.

De utmaningar som Medha såg påminde om de Gunnar tidigare pratade om:

 • Dollarstyrkan
 • Handelskonflikten
 • Kinesisk avmattning

Däremot tyckte Medha att det negativa sentimentet redan är diskonterat i dagens värdering. Känslan jag fick var att det fanns en optimism trots de kraftiga börsfall som regionen genomgått i år. Nästan större optimism än jag kunnat tro faktiskt. Till detta bjöd hon även på en klok visdom ”När du gör dig illa måste du vänta på att kroppen läker. På börsen handlar det om fundamenta som måste fånga upp börsen.” och påminde om att Kinas värdering är regionens lägsta, under det långsiktiga snittet på P/E 12x. Ja, om man ska vara helt korrekt så är Sydkoreas värdering på 8x lägre men det har varit normalläget under en längre tid. Trots att det alltså är den värdering som Stockholmsbörsen vände på under brinnande finanskris. Förklaringen heter Corporate Governance eller bolagsstyrning. Det Sydkoreanska näringslivet domineras av 5 familjer och dessvärre är det inte alltid helt klart vart pengarna tar vägen. Det var alltså inte fördel minoritetsaktieägare.

En annan intressant reflektion jag tar med mig är att kinesiska försäkringsbolag numera ska allokera mer kapital till börsen vilket förväntas minska volatiliteten. Det kanske är bra då närmare 75% av omsättningen i Shanghai utgörs av privatpersoner enligt Gunnar. Det kan ibland vara rena rama casinot menade han. Folk kan ta aktietips i taxin men istället för att prata om bolaget, affärsmodellen, framtidsutsikter och värdering så säger de ett nummer och att den aktien ska upp eller ned. Tencent är den mest handlade aktien och det finns ett flertal olika strukturer och paketerade instrument överlag, inte sällan med belåning Tencent som underliggande. Något som ökar risken för högre volatilitet och margin calls.

Medha menade även att handelskonflikten såklart påverkar ekonomin men att det finns många branscher som mer eller mindre var immun och påminde oss om den stora inhemska marknaden och dess konsumtion att falla tillbaka på. Vinsterna håller på att plana ut men förväntas ändå växa goda 10 %. När det gäller Kinas BNP-tillväxt så menade hon att handelskonflikten kan påverka 60-70 punkter i slutändan, men när detta skrivs ser det ut som att länderna närmat sig varandra under helgens G20-möte.

En annan intressant spaning är att Kina ser ett enormt skifte i teknologi. Fintech och e-handel är stora trender. Det kinesiska bolaget Alibaba som är börsnoterat i USA har 75% av e-handeln i landet. Dessutom förväntas e-handeln utgöra närmare 35% av all detaljhandel under nästa år, det är en mycket hög siffra internationellt.

Medha tyckte att det var dags för bottenfiske i kinesiska aktier och påminde om att historiskt snittvärdering på börsen är 12x. Tencent såg mycket intressant ut. Ett av de större misstagen som utländska investerare gör är att fokusera för mycket på tidningsrubriker. Hon påminde även om att det är få som diskonterar vad en lösning på handelskonflikten skulle kunna innebära.

Hong Kong-börsen är faktiskt noterad och vi besökte såklart den också. Det jag tar med mig härifrån är att intresset för börsnoteringar är på toppnivå. Deras pipeline av kommande noteringar har inte alls påverkats av den senaste tidens oro. Dessutom är det många internationella investerare som ser börsen som en bra proxy för exponering mot landet. Det utländska ägandet i Hong Kong-börsen har faktiskt stigit de senaste åren.

Sista företagsbesöket var i hamnen, världens 5:e största hamn och gav ett ansikte på global ekonomi och handel. Det här var nog det bästa besöket enligt många då det var väldigt handgripligt. Vi fick se hur man operarar en hamn från kontrollcentret och sedan sätta oss på en buss för att guidas igenom hamnområdet. En ur sällskapet sa ”undra hur stor del av HM:s varulager som ligger här” och vi alla ställde oss nog den frågan. Hamnen var enorm men det till trots alltså endast världens 5:e största mätt i antal containers som skeppas på årlig basis. De hade sett en påverkan från handelskonflikten och en annan fråga som inte kom på tal var bedömd påverkan från det enorma infrastrukturprojektet One Belt One Road som skall sammanbinda Europa och Asien.

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/12/03/373/feed/ 0
Vad innebär det att vara Private Banking-kund? https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/11/30/vad-innebar-det-att-vara-private-banking-kund/ https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/11/30/vad-innebar-det-att-vara-private-banking-kund/#respond Fri, 30 Nov 2018 13:45:12 +0000 https://blogg.avanza.se/private-banking/?p=370 Jag får ibland frågan vad Private Banking innebär och vad man märker för skillnad om man är Private Banking-kund istället för en vanlig Avanzakund. Många tror att det bara handlar om billigare courtage, men det finns faktiskt många fler förmåner än så.

Som Private Banking-kund har du tillgång till ett direktnummer till våra kundansvariga. Hos dem får du hjälp med allt som rör ditt sparande, placeringar, pensioner, lån med mera – det vill säga allt som kan röra dina engagemang hos oss. De svarar i genomsnitt inom 60 sekunder, har tid att engagera sig i dina behov och är riktigt kunniga på det de gör. Ingen fråga är för stor eller för liten så tveka inte att slå dem en signal om du vill ha hjälp!

Dessutom har du:

 • tillgång till familjejuridisk rådgivning via Avtal24, som innebär att du kostnadsfritt kan skriva ett avtal online per år och i samband med det få 30 min konsultation med en jurist.
 • skatterådgivning via samarbetspartner – en kostnadsfri timme ingår varje år. Kontakta oss om du är i behov av tjänsten.
 • riktigt förmånliga räntor på värdepapperslån och även möjlighet till Superbolånet med en ränta på 0,79%.

Allt detta har du som Private Banking-kund möjlighet att utnyttja helt utan några fasta avgifter. Så passa på att ta del av dina förmåner!

Hör gärna av dig till mig vid frågor eller funderingar.

 

Dan Hägglund

Chef Kundansvariga Private Banking

Dan.Hagglund@avanza.se

]]>
https://blogg.avanza.se/private-banking/2018/11/30/vad-innebar-det-att-vara-private-banking-kund/feed/ 0