Så sparar miljonärerna

Av Avanza

25 aug 21

Share

Vem är den typiske miljonären hos oss och hur sparar hen? Finns det något att lära? Häng med när jag tittar lite mer på hur Avanzas miljonärer sparar och vad de sparar i.

Att nå den där miljonen i sparande är en dröm för många. Ett växande intresse för aktiemarknaden, och ökade möjligheter till att spara, har också lett till att fler och fler når den drömmen. Bara hos oss på Avanza har vi i dag över 120 000 miljonärer. Självklart beror en del av utvecklingen på att vi har många nya kunder men det är också så att allt fler väljer bort sparkontot till förmån för börsen och har därmed fått ta del av en fin utvecklingen den senaste tiden.

Vem är vår genomsnittlige miljonär?

Även om andelen miljonärer ökat är det fortfarande en tung övervikt män som når milstolpen. Av våra kunder med över en miljon i sparkapital är 75 procent män. Genomsnittsåldern för våra miljonärer är 52 år.

Hur sparar våra miljonärer?

Bland våra miljonärer ser vi ett högt månadssparande, genomsnittet ligger på 9 200 kronor. Kanske inte så förvånande i sig att det är ett högre belopp – en generell tumregel är att försöka spara ungefär tio procent av lönen och de flesta miljonärer har en god månadsinkomst i grunden. Det intressanta är ATT det sker ett månadssparande. Att varje månad lägga en slant på börsen har visat sig vara ett framgångsrecept för att få besparingarna att växa. Att tajma marknaden är desto svårare. Genom att regelbundet investera en summa på börsen kommer du alltså att köpa både när börsen går upp och när den går ner. Du behöver inte oroa dig över plötsliga svängningar utan kan på sikt se en långsiktigt positiv utveckling – börsen har ju faktiskt avkastat i snitt 7 % per år historiskt.

Annons

Hur sprider våra miljonärer sina risker?

Våra miljonärer har en god riskspridning där de flesta har fler än 12 aktier i portföljen. Genomsnittet är 16 aktier. Intresseorganisationen Aktiespararna brukar rekommendera 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att minska risken i enskilda bolag eller branscher. Om du vill läsa mer om detta rekommenderar jag min kollega Nicklas inlägg på temat.

Vilka marknader föredrar våra miljonärer?

Miljonärerna har en tydlig preferens för stora svensknoterade företag så som Volvo, H&M och AstraZeneca. Likaså  bankaktier från både Nordea och Swedbank samt en del tillväxt, spel och ny teknik såsom Millicom, Embracer och Evolution Gaming. Dessutom föredrar miljonärerna investmentbolag, det ser vi både bland aktier och fonder som investerar i investmentbolag. På fondsidan finns det också en tydlig preferens för breda indexfonder, både svenska och globala men också en hel del teknikfonder.

Sammantaget finns det många likheter mellan miljonärerna och de genomsnittliga spararna. Den största skillnaden ligger i att miljonärerna faktiskt väljer lite lägre risk än vad som finns i det genomsnittliga sparandet.

Låt oss ta en titt på de tio mest ägda aktierna och fonderna i miljonärernas sparande:

Miljonärernas 15 favoritaktier:
Miljonärernas favoritfonder:

Hur blir Du miljonär?

Att nå den där första miljonen kan kännas svårt för många. Men ett sparande på börsen sänker barriären avsevärt. Detta beror på den fantastiska ränta-på-ränta-effekten som helt enkelt innebär att du får avkastning på ditt sparade belopp plus intjänad ränta – och på det sättet växer pengarna exponentiellt. Det brukar ofta kallas snöbollseffekt och gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.

I detta exempel ser du hur lång tid det tar att spara ihop till en miljon vid olika månadssparanden. Medellönen i Sverige är i dag lite drygt 35 000 kronor. Om vi följer tumregeln om 10 procent av lönen till sparande skulle det alltså innebära att många av oss skulle nå en miljon efter knappt 16 års sparande.

Det är alltså ingen omöjlighet att nå den där miljonen, det viktigaste är att komma igång. Vill du läsa mer om hur du kommer igång med ditt sparande finns det en guldgruva här på vår webbsida. Här är ett litet axplock:

Lycka till med ditt sparande!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg