Välkommen till Tradingbloggen!

Av Avanza

30 maj 17

Share

Vad är OMX-terminen? Hur fungerar callen? Vilka handelsstrategier kan man använda sig av? Det är en del av frågorna som många av våra kunder ställer sig.

Mitt namn är Alexander Jovanovic och arbetar som kundansvarig på Pro och kommer ta hand om innehållet framledes. Hjärtligt välkommen till vår nyintroducerade blogg där vi kommer publicera inlägg som rör börsen och belysa vad som förhoppningsvis kan göra dig till en bättre trader. Vi kommer också presentera mer detaljer om våra tjänster och produkter samt förklara vilka fördelar du kan dra nytta av med dessa.

Tanken är att främst rikta oss till dig som befinner dig i startgroparna med din trading, men även till dig som har erfarenhet av en mer aktiv handel. Förhoppningen är att du ska få inspiration och insiktsfull information som ska vässa din förståelse för marknaden ytterligare.

Det finns väldigt mycket information där ute som kanske inte är helt lätt att förstå sig på, samtidigt som det finns mycket information som är överflödig. Med bloggen så vill vi koncentrera innehållet till vad som är aktuellt för stunden och besvara frågor som vi stöter på regelbundet. Slutligen så vill vi också att ni ska få en bild över Avanzas aktiva kunder, så att ni kan inspireras och få en större förståelse för Pro.

Här kommer ett litet smakprov på hur Pro handlade under april som präglades av låg volatilitet och ett VIX-index som befinner sig på historiskt låga nivåer.

Nedan ser vi VIX-index från 1990, vilket är ett mått som många traders bevakar världen över för att få en bild av marknadens hälsotillstånd. Som vi kan se så befinner vi oss på väldigt låga nivåer rent historisk, och det kan tolkas som att investerare anser att risken på marknaden är låg. VIX-index visar också den framåtblickande rädslan och stiger när aktörer väljer att skydda sig mot ett tuffare börsklimat. För att sätta ett perspektiv på dagens nivå runt 10, så har vi har sedan början av 90-talet haft en genomsnittlig nivå på 20, med en topp under 2008 på 80 och en botten 1993 på 9.


Källa: Infront

Sommaren närmar sig med stormsteg och de senaste sommarperioderna så upplevde vi mer turbulens och högre volatilitet i marknaden. Under juni 2016 så chockades marknaden av Brexit, och ungefär samma period 2015 så skakade den kinesiska börsen vilket gav ringar på vattnet och spred sig till de globala börserna. Än så länge så har vi inte sett några tendenser på att det finns någon större oro, så det återstår att se om historian med en sommarbörs under press ska upprepa sig eller inte.

I bilden under så har vi minskat tidsperspektivet från 2015.


Källa: Infront

Jag är nyfiken på vad ni vill veta så om du har tankar eller idéer om innehåll som du vill att jag ska lyfta fram i bloggen – dela dem gärna i kommentarsfältet.

Hälsningar,

Alexander Jovanovic

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer

3 svar till “Välkommen till Tradingbloggen!”

 1. Riktigt roligt att denna blogg har startats!

  Hur fungerar courtaget när man har ”pro”? Är det bundnota så om jag handlar samma aktie flera gånger så går det på samma courtage upp till t.ex 39 kr och därefter 0,03 %?

  jag vet att man måste göra minst 2 avslut per dag för att ha pro men om man inte kan trada varje dag då? Går det att lösa på annat sätt?

  • Hej Jim,

   Kul att du har uppmärksammat vår nya blogg!

   Notasammanslagningen fungerar så att avslut upp till tre olika kursnivåer under en börsdag i ett och samma värdepapper som är av samma ordertyp (köp/sälj), samlas på en och samma nota och ett courtage beräknas.
   För att uppfylla Pro 1 så behöver man i snitt ha en daglig omsättning på 280 000 kr eller 2 notor om dagen, och detta ska motsvara ett courtage på 2000 kr under en månad.

   I länken nedan så redovisar vi kravet för respektive Pro-nivå. Brytpunkten för respektive nivå, dvs när man betalar rörligt istället för minimicourtaget, beräknas genom att dividera minimicourtaget med den rörliga delen. Låt oss ta brytpunkten för Pro1: 49/0,034% = 144 117 kr.
   https://www.avanza.se/vart-utbud/pro/start.html

   På hemsidan så kan du enkelt se en sammanställning över ditt erlagda courtage och få en bild över vilken Pro-nivå som skulle vara aktuell. Informationen hittar du under Mina sidor / Profil / Min Profil.

   Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har ytterligare funderingar om Pro och du når oss på 08-562 250 10.

   /Alexander

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *