Börsens kösystem och den osynliga edgen

Av Avanza

12 jun 17

Share

En viktig del av börsens många olika regler och mekanismer som samtliga börsmedlemmar omfattas av är kösystemet, dvs hur din order hanteras och prioriteras i orderboken där köpare och säljare från olika banker och mäklare samlas för att utbyta aktier.

Turordningen är inte helt lätt att förstå sig på och för den observante så kan man ibland överraskas av att den egna ordern inte gick till avslut, trots att den registrerades före en annan aktör rent tidsmässigt. Det finns en logisk förklaring till detta och för att förstå hur köpare och säljare matchas med varandra så ska jag bryta ned detaljerna kring börsens kösystem.

Som bakgrund så finns det en hel del faktorer som påverkar oss i vårt sätt att fatta olika beslut när vi ska lägga en order. Vi kan hitta aktier med tunna orderböcker, robothandlare som överrepresenterar eller nyhetssläpp som driver. Det är därför centralt att känna till marknadens olika förutsättningar och utmaningar.

Rangordningen i börsens kösystem

När din köp- eller säljorder når marknaden i väntan på att gå till avslut så görs det enligt följande ordning:

1. Pris
Priset har alltså högst prioritet. Bäst pris kommer alltid att leda till att en order blir fylld först.
2. Internavslut
Efter priset så kommer internavslut vilket kortfattat innebär att köpare och säljare från samma bank eller mäklare (börsmedlem) möts.
3. Tid
Slutligen så har vi tidpunkten som kommer sist i ordningen om en order skulle konkurrera med pris och internavslut.

Hur kösystemet kan se ut i praktiken

Låt mig konkretisera turordningsreglerna med några exempel.

Om vi väljer att ställa upp oss på bästa köpkurs tillsammans med en grupp andra köpare som har funnits på denna nivå sedan en tid tillbaka, där vår order sedan går till avslut före de andra är förklaringen att säljaren är Avanzakund. I avslutshistoriken redovisas det som AVA | AVA. Vi har alltså trots en senare registrerad köporder på samma kurs fått avslut före övriga köpare. Vi får givetvis samma resultat vid en omvänd situation, dvs om vi istället väljer att sälja och möter en köpare från Avanza.

Vi tar ett annat scenario där vi lägger en order på bästa möjliga köpkurs och ligger ensamma på denna nivå. En stund senare fylls det på med fler köpare och strax därefter sker det avslut på denna nivå, men inte mot vår order som registrerades först. Om man då tittar på avslutshistoriken och ser att det står SHB | SHB, så kan vi konstatera att avslutet har prioriterats framför vår order trots samma pris då den kunde genomföras internt, vilket går före tidpunkten då ordern registrerades.

Hur fungerar det i öppnings- och stängningscallen?

Samma turordningsregler gäller i callen där jämviktspriset sätts, både på morgonen innan öppning mellan kl 08.45 – 09.00 och innan stängning kl 17.25 – 17.30.

Det brukar dyka upp frågetecken kring varför man bara fick delavslut eller inga avslut alls trots att man har uppgett samma eller bättre pris än jämviktspriset. Svaret är att ditt pris inte har varit tillräckligt bra i förhållande till de andra aktörerna som har deltagit i callen.

Om du registrerar en order på samma nivå som jämviktspriset kan man generellt säga att det blir mer ovisst om din order kommer att gå till avslut eller ej. För att öka sannolikheten att bli fylld på hela din volym, vare sig det är en köp- eller säljorder, så måste du vara aggressivare när du bestämmer priset. Tänk också på att du aldrig kan få ett sämre pris än det du har angett.

Om vi antar att du har lagt en köporder på 49 kr och jämviktspriset fastställs till 50 kr så kommer din order inte att gå igenom. Det omvända gäller förstås vid en säljorder. I många fall så kan man uppleva liknande utfall om man försöker sätta sin order på samma nivå som jämviktspriset eller till och med lite bättre. Detta kan förstås variera från fall till fall beroende på hur det ser ut på respektive sida av orderboken, men kontentan är att du måste vara beredd att sätta ett betydligt bättre pris för att vara säker på att bli fylld.

Så får du avslut i callen

Måste din order vara 1%, 3% eller 5% bättre än jämviktspriset för att gå igenom i callen? Det finns inga generella tumregler kring vilka nivåer som är lämpliga då varje situation kan se annorlunda ut i orderboken, men vill du vara säker på att få ett avslut i callen så måste priset vara tillräckligt aggressivt.

Fördelar med internavslut för dig som handlar hos oss

Med anledning av det stora antalet transaktioner som görs hos oss i relation till övriga börsmedlemmar, och eftersom vi senaste åren har varit en utav de största börsmedlemmarna är slutsatsen att våra kunder har en bättre chans att få sin order fylld snabbare, då sannolikheten är stor för att möta en motpart internt.

Bilden nedan visar den totala omsättningen på Stockholmsbörsen och First North. Här kan vi enkelt se att vi toppar listan där våra kunder omsätter och skapar en stor del av likviditeten på marknaden, vilket i förlängningen innebär en klar fördel samt en märkbar skillnad när du handlar hos oss. Som Pro-kund så är detta extra viktigt eftersom att det ger dig en edge när du handlar aktier hos oss, något som i synnerhet också gäller vid handel i småbolag där våra kunder står för en väldigt stor del av likviditeten.

I grafen nedan så ser vi att antalet transaktioner i genomsnitt sedan maj 2016 har varit mer än dubbelt så stor hos oss än tvåan Nordnet, och då jämför vi med de ledande svenska bankerna.

Källa: Nasdaq OMX

 

/Alexander Jovanovic

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *