Så handlar du på nyheter – del 2

Handla aktier baserat på nyheter

Jag har tidigare skrivit om förutsättningarna när man ska handla på nyheter men om du har missat det så kan du läsa inlägget här. Låt mig fortsätta på samma tema men utveckla vissa delar och konkretisera med olika exempel.

Två typer av nyheter – väntade och oväntade

Generellt sett så kan man dela upp börsrelaterade nyheter i två kategorier; väntade och oväntade. Bland de väntade nyheterna så hittar vi exempelvis bolagens kvartalsrapporter, räntebesked från centralbankerna och siffror om sysselsättningen från USA. Oväntade nyheter kan däremot vara alltifrån att ett bolag vinstvarnar till överraskande politiska utlåtanden. De sistnämnda nyheterna kan man inte förbereda sig för men med hjälp av olika nyhetsleverantörer så kan man få tillgång till snabbare information. Med tjänsterna Finwire Newsweb som kan beställas här och tilläggstjänsten ”Direkt Premium with flashes” i Infront, så har man möjlighet att ta del av de senaste nyheten ännu snabbare.

Marknadens prognoser på enskilda bolag är någonting som uppmärksammas löpande men främst inför bolagens kvartalsrapporter. Att få en klar bild över bolagens estimat inför den väntade rapporteringen kan därför bidra med värdefull information när du ska fatta ett investeringsbeslut.

Goda affärsmöjligheter på kort sikt

Det kanske inte kommer som någon större överraskning att rapportperioden brukar dra till sig fler deltagare och ge en ökad aktivitet på börsen, då fler vill utnyttja de stora svängningarna. Orsaken till att många investerare och daytraders attraheras till rapportsäsongen beror främst på att det under dessa tider dyker upp goda handelsmöjligheter, både när rapporten offentliggörs till marknaden och inte minst strax efter rapportsläppet när VD:n ska kommentera resultatet och ge sin syn på framtidsutsikterna för bolaget.

Större kursrörelser under rapportperioderna

Vi kan snabbt konstatera att volatiliteten stiger under rapportperioden, vilket innebär att risken ökar samtidigt som möjligheterna blir allt fler och detta är någonting som man är på jakt efter. Förväntningarna på bolagens rapporter sammanställs löpande av svenska och utländska analytiker och ju större börsbolaget är desto fler analytiker kommer bevaka bolaget. Om vi exempelvis tittar på Hennes & Mauritz så är det totalt 24 analytiker som täcker bolaget medan Nobina bevakas av 3. Analytikerna brukar i regel ge sina estimat på exempelvis omsättningen/försäljningen och rörelseresultatet för kommande kvartal och helår.

Hos oss så levereras konsensusprognoserna från nordens ledande prognostjänst SME Direkt och innehåller den sammanvägda bilden över marknadens förväntningar, så detta är definitivt någonting som man ska hålla uppsikt över.

Marknadens estimat på sajten

När bolagens rapporter offentliggörs så brukar man i pressmeddelandet kunna se SME:s estimat och om bolaget slår eller missar förväntningarna. Om du via sajten vill få tillgång till prognoserna innan rapporterna och kunna förbereda dig ordentligt så kan du genom oss beställa tjänsten SME direkt.

Marknadens estimat i Infront

Om du i huvudsak arbetar med Infront så finns givetvis liknande tjänster som du kan beställa direkt i terminalen under ”My Profile”. Med tjänsten ”SME Direkt: Nordic Estimates” så kan du få en fullständig insyn över marknadens estimat på enskilda aktier.

Hör av dig vid frågor eller funderingar!

/Alexander Jovanovic

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *