Sommarbörsen 2017

Svagare svensk börs under sommaren

Mellan juni och augusti så är S&P 500 upp 2,5 % och visade mest styrka under juli. Indexet har stängt på rekordnivåer vid 29 gånger olika tillfällen under 2017, varav fem av dessa i juli, vilket är årets näst bästa månad för S&P 500. Starka bolagsrapporter var en bidragande orsak till en positiv börssommar i USA.

Samma period har OMXS30 presterat väsentligt sämre än USA och noterat en nedgång på 5,5 %. Nedgången kan förklaras med att många bolagsrapporter kom in svagare än väntat. Men vi har även fått se den svenska kronan stärkas mot både den amerikanska dollarn, vilket missgynnar bolag som Atlas Copco, Volvo, SCA och SKF eftersom att de har en stor del av sin försäljning i dollar. Då många av OMXS30-bolagen exporterar till utlandet och är beroende av dollarutvecklingen så har vi fått se en svagare svensk börs under sommaren.

Ökad volatilitet i augusti

Slutet av sommaren bjöd på ökad volatilitet orsakat av geopolitisk oro med Nordkorea i fokus, men trots detta så befinner vi oss kring historiskt låga nivåer. Varför är ett lågt VIX-tal så anmärkningsvärt? Om vi tittar tillbaka på historiska börskrascher så kan man konstatera att de försiggicks av en period av låg volatilitet. Det många frågar sig är om historien kommer upprepa sig och om vi just nu befinner oss i lugnet före stormen.

Investerare flydde till guld

En ökad finansiell eller politisk osäkerhet i omvärlden brukar i regel leda till en svagare börs där aktier presterar sämre, medan guldpriset påverkas positivt då denna tillgång anses vara ett skydd mot sämre tider. Många investerare valde att fly till en tryggare placering som guld i och med paniken som uppstod efter att Nordkorea trappade upp sina provsprängningar, vilket nu återspeglas i guldpriset som noteras kring årshögsta.

Viktiga hållpunkter kommande månader


Rapportperioden
I slutet av september börjar de svenska bolagen att presentera sina rapporter för det tredje kvartalet och då får vi se om man lyckas komma in bättre än det senaste kvartalet. Här kan du hålla koll på de kommande rapporterna.

FED:s penningpolitik
Den 4 oktober så kommer centralbankschefen Janet Yellen hålla tal och då får vi se om det sker några förändringar i deras penningpolitik som senaste åren har präglats av låga räntor och stimulanspaket. Det många frågar sig är om USA kommer ändra sin ton och gå mot ett mer normaliserat ränteläge och minska de monetära stimulanserna.

USA:s skuldtak
Statens skulder fortsätter att växa och landet har nu kommit till en kritisk punkt där kongressen måste fatta beslut om skuldtaket ska höjas för att kunna täcka de statliga utgifterna. Nyligen så fastställdes en tillfällig höjning fram till den 15 december.

Vi hörs snart igen!

/Alexander Jovanovic

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *