Världens billigaste värdepapperskredit – säg hej till (nya) Superlånet

Av Avanza

03 okt 18

Share

Vi har under många år haft nöjet att lansera många produkter som gör det billigare för dig som kund så att du får mer pengar över till dig själv. Idag finns det möjlighet att handla aktier gratis med Avanza Start, spara i fonder gratis med Avanza Zero och pensionsspara gratis med vår tjänstepension.

Nu har vi glädjen att berätta om att du numera även kan låna från 0% i effektiv ränta upp till 50 000 kr med Superlånet. Du som har varit med förr kommer nu märka att Superlånet har fler räntenivåer och att det som förut kallades för Superlånet numera heter Superränta.

Att belåna portföljen ger en hävstångseffekt

En välkänd investerare som över tid presterat bättre än index är Warren Buffet. The Economist publicerade en artikel 2012 där forskare menar att Buffets framgång framförallt bygger på tre hörnstenar:

  • Investeringar i långsiktiga värdebolag
  • Finansiera delar av investeringarna genom att belåna portföljen
  • Mycket låga kostnader för att låna

Historiskt har nämligen värdebolag visat sig avkasta bättre i relation till svängningarna i sin aktiekurs än andra aktier som svänger kraftigt, de har med andra ord haft en bättre riskjusterad avkastning. Genom att belåna sin portfölj skapar Buffet en hävstångseffekt som gör att svängningarna förstärks vilket över längre perioder gett positiva effekter på avkastningen. Dessutom har han lyckats hålla nere sina lånekostnader vilket likt låga fondavgifter också har positiva effekter på avkastningen.

Effekten av ett billigt lån

Med 0% i effektiv ränta får du helt enkelt billigare lånekostnader. Det enda som återstår är att välja rätt investeringar.

Föreställ dig exempelvis att du har en portfölj som i snitt avkastar 7% per år inklusive belåning. Beroende på kostnaden för ditt lån kommer din avkastning på lång sikt påverkas olika mycket. I nedan exempel kommer avkastningen, efter kostnader om 2% i effektiv ränta, vara 5% jämfört 7% avkastning vid 0% i effektiv ränta. På tio års sikt genererar alternativ ”Högre kostnad” en avkastning på 63% och ”Lägre kostnad” 97%.

Att välja rätt aktier

Det finns mängder av teorier för att välja rätt aktier och på så sätt skapa så hög avkastning som möjligt. En av de tre hörnstenarna som The Economist skriver att Buffet väljer aktier genom är att leta efter de med låg risk, det vill säga de aktierna vars pris svänger mindre än andra. På samma tema har vi delat in Superlånet i två räntenivåer – Superränta och Ordinarie ränta.

I Superräntan ingår värdepapper som har lägre risk jämfört andra, på så sätt kan vi erbjuda riktigt bra priser. Se vilka värdepapper som krävs. Utöver detta behöver du även uppfylla följande för att få Superränta:

  • Ha minst tre aktier som är godkända för Superränta, alternativt fonderna Avanza Zero och Avanza Global.
  • Inget värdepapper får enskilt utgöra mer än 49 % av ditt konto (med undantag för Avanza Zero eller Avanza Global).
  • Du får inte ha några optioner, terminer eller blankningsaffärer på kontot.

Båda räntenivåerna sköts automatiskt, så om du uppfyller kraven får du automatiskt Superränta och annars får du Ordinarie ränta.

Din belåningsgrad bestämmer räntan

Beroende på hur mycket du lånar och om du uppfyller villkoren för Superränta betalar du olika mycket i ränta:

Med högre belåning och ränta ökar även din förväntande avkastning men tänk på att det är just förväntad avkastning. Börsen går förstås både upp och ner och med Superlånet förstärker du de effekterna. Det är därför extra viktigt att du tänker på hur mycket du lånar och att historisk avkastning inte är något löfte om framtida avkastning.

Spana in (nya) Superlånet här

/Marcus Schön, produktägare för Superlånet på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Att belåna värdepapper innebär en betydande risk. Du är alltid skyldig att betala tillbaka den utnyttjade krediten samt ränta, oavsett dina värdepappers utveckling. Se mer information på avanza.se/Superlanet

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *