10 hållbarhetsaktier för 2021

Den positiva utvecklingen för gröna bolag kommer att fortsätta, men som investerare kan det vara läge att titta bortom så kallade ”pure plays”. Det menar investmentbanken Morgan Stanley som i december 2020 släppte en rapport med sina hållbarhetsfavoriter inför 2021.

Inflödena i så kallade ESG-fonder på global basis ökade med 102 procent förra året, jämfört med förra året och ”gröna bolag” verksamma inom grön teknik och grön energi har haft ett fantastiskt år med en kursutveckling på i många fall flera hundra procent. Analytikerna på Morgan Stanley spår att trenden kommer att förstärkas ytterligare, men risken är att de mest solklara gröna aktierna dragit iväg lite väl mycket. De har därför listat 15 mer traditionella bolag, som de menar är bra positionerade och har god potential att gynnas av den förstärkta gröna trenden. Här mer om vilka amerikanska och europeiska bolag som platsar på bankens lista.

Annons

Minskade koldioxidutsläpp

På det övergripande temat minskade koldioxidutsläpp, väljer banken ut 5 amerikanska och tre tyska bolag.

AES – amerikansk energijätte som utvecklar sin förnyelsebara verksamhet, samtidigt som de avvecklar värmekraftverk.

Aptiv – amerikanskt teknikbolag och underleverantör till fordonsbranschen och med ett ökat fokus på elbilar.

Infineon – tyskt bolag och världsledande producent av halvledare, en produkt med närmast exponentiell efterfrågeökning då världens fordonsflotta elektrifieras i ökande takt.

Siemens – turbintillverkaren Siemens Energy har enligt MS bra exponering mot förnyelsebart, men också mot gas vilket hittills tyngt aktien.

Covestro – tyskt bolag och ledande tillverkare av isoleringsmaterial för såväl väggar som elbilar där hög tillväxt förväntas framöver.

Hållbar konsumtion

Banken spår att 2021 kan bli ett genombrottsår för hållbar matkonsumtion och de pekar på förväntade policys på området i såväl Europa, Kina som USA. Som investeringstema är det således högaktuellt och  de amerikanska bolagen som listas är:

Deere – tillverkare av jordbruksmaskiner med exponering mot den växande marknaden för så kallat precisionsjordbruk. Det är namnet för den digitalisering av jordbruket som gör att man kan öka livsmedelsproduktionen, samtidigt som man minimerar användningen av gödsel- och bekämpningsmedel.

Ball corp – förpackningsjätte som tillverkar förpackningar för livsmedel, personlig vård samt för olika hushållsprodukter.

Generell hållbarhetstrend

Amundi – fransk kapitalförvaltare, skickliga på att göra ESG-investeringar och med ett brett produktutbud där de kan erbjuda kunderna såväl passiv som aktiv förvaltning med hållbarhetsfokus.

Bureau Veritas – Franskt konsultbolag, välpositionerade för att gynnas av flertalet trender såsom slutet på själv-certifiering i ESG-frågor, energiomställningen och digitaliseringen av jordburk.

Verisk – amerikanskt teknikbolag specialiserade inom hantering av dataanalys däribland klimatdata och klimatanalys.

Mina tankar

Att hållbarhet är en av de starkaste megatrenderna vi har i dagsläget råder det ingen tvekan om. Hela världen är beroende av att vi lyckas och det tror jag är anledningen till att vi också kommer att lyckas. Att alla strävar åt samma håll. EU har tagit taktpinnen med sin Green Deal (ett paket av åtgärder för att hejda klimatförändringarna), USA har en ny president med en betydligt mer ambitiös klimatpolitik och Kina har anslutit sig till länderna med mål om klimatneutralitet. I Kinas fall är målet nollutsläpp till 2060.

Att gröna bolag har vind i seglen betyder såklart inte att de år efter år kan stiga flera hundra procent. Det är inte långsiktigt hållbart. Och för en bred portfölj där man inte tar överdriven risk, är det rimligt att blanda in även icke-pure plays och då kan Morgan Stanleys lista fungera bra som inspiration för att hitta bolag att titta vidare på.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg