Aktuellt från Private Banking

Modern Private Banking helt utan fasta avgifter med personlig service och oberoende stöd och information

Snart dags för utdelningssäsong

Vi befinner oss mitt i rapportsäsongen och som brukligt när boksluten trillar in så kastar vi ett extra getöga på föreslagen utdelning. För alla utdelningsjägare där ute är det som julafton, vilka bolag kommer vara mest frikostiga med att öka utdelningen? Låt oss titta lite närmare på det! (mer…)

Konsten att sitta lugnt i båten när börsen svänger

Börsåret 2018 avslutades inte med flaggan i topp, utan snarare på halvstång i jämförelse med tidigare år. Hösten kändes ibland som en berg- och dalbana med stigande ochfallande siffror. ”Sitta lugnt ner i båten”, ”tänka långsiktigt” och vikten av en diversifierad portfölj är ofta tankesätt och ämnen som det pratas om i finansvärlden. Personligen skulle jag även vilja lyfta vikten av att kunna sova gott om natten. För mig innebär det att du ska känna dig trygg med din portfölj och även att lära känna din portfölj till den grad som passar dig själv bäst. Till vilken grad är högst individuellt. Vissa kanske bevakar portföljen flera gånger under en börsdag, medan andra loggar in hos Avanza någon gång i veckan. Vissa har mer tid och ett stort intresse medan andra inte har lika mycket tid eller intresse. Men, det viktigaste är egentligen att vi sparar och om du läser denna rad har du förmodligen kommit en bra bit på vägen, grattis till det!

Hitta verktygen som kan hjälpa dig

Hittills har jag inte träffat på någon person som uppfunnit den där magiska spåkulan som talar om hur börsen kommer gå kommande år eller vilka aktier man ska placera i. Avanza har dock många fina verktyg som i alla fall tar dig ett steg närmare en god natts sömn. Nedan följer några:

 • Bevakningslistan. Lär känna dina värdepapper med hjälp av Bevakningslistan. I funktionen kan du skapa en bevakningslista med dina befintliga aktier eller varför inte aktier du är intresserad av. Du kan skapa flera bevakningslistor och namnge dem efter tycke (eller varför inte strategi?). Bevakningslistan hittar du under fliken ”Mina sidor” och ”Bevakningslistor”.
 • Börsskärmen. Bygg din egen Börsskärm med hänsyn till intresse, fokus och tid. Fokusera på världsindex, råvaror eller börsens vinnare (eller varför inte förlorare?!) Här finns en instruktionsvideo som visar hur du bygger din egen börsskärm . Finns precis som Bevakningslistan under ”Mina sidor”.
 • Kurslarm & nyhetslarm. Ta en långlunch eller sitt tryggt i båten under arbetsdagen medan Avanza håller koll på aktiekurser åt dig. Med funktionen kurslarm kan du skapa en bevakning och få ett larm via mejl eller SMS när kursen på ditt värdepapper når en viss nivå. Håll dig även uppdaterad på de senaste nyheterna med hjälp av våra nyhetslarm som triggas igång efter valda sökord. Finns som så mycket annat under ”Mina sidor” och sedan ”Anteckningar och Larm”.
 • Konto/depåöversikten. En simpel funktion men ack så användbar då den ger oss en god överblick av befintlig portfölj. I översikten inne på respektive depå kan du se din fördelning med hjälp av ett pajdiagram. Hur ser egentligen fördelningen ut mellan aktier, fonder och likvider? Du kan även studera diverse nyckeltal närmare eller följa den historiska utvecklingen av din portfölj genom grafen som visas. Handen upp om du lyckats slå index?
 • Fondportföljanalysen. Sidan där du kan analysera din fondportfölj för att få en bättre inblick i vad dina fonder faktiskt innehåller. Hur diversifierad är den egentligen om vi tittar på bransch, region och risk? Fondportföljanalysen hittar du längst ner i din depå.
 • Aktieinspiration & fondinspiration. Sist men absolut inte minst skulle jag vilja tipsa om sidorna aktieinspiration och fondinspiration. Letar du efter aktierna som snart ger utdelning eller fonderna med lägst avgift? Kika då in denna sida som du hittar under ”Spara & Investera” och sedan ”Aktier eller fonder”.

Detta är som sagt ett urval av de funktioner som finns på Avanzas hemsida men jag hoppas de kan hjälpa dig i jakten på ett lyckat sparår. Hitta en sparstrategi som passar dig och dina mål och lägg exakt så lite eller mycket tid som passar din livsstil så att du kan känna dig lugn även när börsen är lite orolig.

God avkastning 2019 hälsar,

Hedvig Stigmark

Kundansvarig, Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 


						

Vill du ha upp till 1 miljon mer i pension?

Jag vet att det självklara valet för de allra flesta är ett solklart ja på den frågan. I detta korta inlägg hoppas jag kunna förklara hur Avanza kan hjälpa just dig med detta. Inledningsvis vill jag snabbt presentera mig själv. Jag heter Emil och är en del i vårt team av kundansvariga på Avanza Private Banking. Innan jag började på Avanza har jag bland annat arbetat på en av storbankerna där mitt fokus dels legat på sparande och dels på pensionsprodukter som tjänstepensioner och andra typer av pensionssparande.

Håll koll på pensionsavgifterna

Sett till min bakgrund och nuvarande arbetsuppgift tycker jag det är mycket viktigt att lyfta fördelarna med Avanza och våra produkter gentemot andra aktörer på marknaden, och däribland är tjänstepensionerna en sådan produkt jag brinner lite extra för. Många storbanker har idag slopat de enorma avgifter som tidigare var förknippat med att spara i aktier och fonder hos dem, mycket tack vare uppstickare och prispressare på marknaden, men när det kommer till tjänstepensioner så är de till stor del kvar. För en tjänstepension hos storbankerna betalar en pensionssparare i snitt en kapitalavgift på 0,65% bara för att ha pengarna inom pensionsprodukten i sig. För en vanlig sparare kan detta över en livstid röra sig om avgifter på miljontals kronor, helt i onödan. Läs här hur vi har räknat. Ofta är även utbudet av valbara fonder väldigt litet och består till stor del av bankens egna fonder med höga avgifter även där.

Varför flytta pensionen till Avanza?

Med tanke på att du läser detta så har du med största sannolikhet samlat ditt sparande hos oss, kanske till och med redan dina pensioner. Bra jobbat! För dig som inte har det, så är det samma sak som gäller för andra konton som även gäller för en tjänstepension. Mer till dig – mindre till banken.

I korthet:

 • Slipp onödiga avgifter och få mer i pension
 • Spara i hela vårt fondutbud
 • Spara i tusentals olika aktier och andra värdepapper
 • Vi bjuder på flyttavgiften upp till 1000 kr

Hur går flytten till?

Så länge allt väl, eller hur? Nu till det som känns lite jobbigt möjligtvis – själva flytten. Det fina i kråksången är att vi har flyttspecialister som dedikerat hjälper dig att flytta en tjänstepension till oss från början till slut. De hjälper dig att förklara hur det fungerar hos oss, titta på om dina nuvarande tjänstepensioner är flyttbara och givetvis övriga frågor som dyker upp under resans gång.

Som Private Banking-kund utlovar vi givetvis alltid bästa service och hjälp, så passa gärna på att utnyttja alla delar i vårt erbjudande och få upp till en miljon mer i pension. Ring oss på 08-562 251 00 redan idag så hjälper vi dig med första steget att flytta din pension till Avanza.

 

Med bästa hälsningar,

Emil

Kundansvarig Private Banking

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Så agerade våra Private Banking kunder under 2018

Börsåret 2018 har förpassats till historieböckerna om än vi fortfarande väntar på boksluten. OMXS30 bjöd på det första negativa året sedan 2015 och OMXSPI sedan 2011. Många skulle nog säga att det blev ett volatilt år i bjär kontrast till den spegelblanka sjö vi haft en tid. Men, hur har våra Private Banking-kunder agerat under året? Låt oss titta närmare på det!

(mer…)

God Jul!

Vi på Avanza Private Banking & Pro vill passa på att önska dig en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År!

Hoppas att du får njuta av helgerna tillsammans med nära och kära.

Vi ser fram emot ett spännande 2019!

Hälsningar

Marie Beck & Dan Hägglund

Reflektioner från vår investerarresa i Asien

I mitten på november begav jag mig tillsammans med kollegor och en grupp Private Banking-kunder till Asien. Närmare bestämt till Sydkorea och Hong Kong, för att lära mig mer om dessa marknader och hur de mår just nu. Hem kommer jag med många reflektioner och tankar som jag vill dela med mig av i detta inlägg.

(mer…)

Vad innebär det att vara Private Banking-kund?

Jag får ibland frågan vad Private Banking innebär och vad man märker för skillnad om man är Private Banking-kund istället för en vanlig Avanzakund. Många tror att det bara handlar om billigare courtage, men det finns faktiskt många fler förmåner än så.

Som Private Banking-kund har du tillgång till ett direktnummer till våra kundansvariga. Hos dem får du hjälp med allt som rör ditt sparande, placeringar, pensioner, lån med mera – det vill säga allt som kan röra dina engagemang hos oss. De svarar i genomsnitt inom 60 sekunder, har tid att engagera sig i dina behov och är riktigt kunniga på det de gör. Ingen fråga är för stor eller för liten så tveka inte att slå dem en signal om du vill ha hjälp!

Dessutom har du:

 • tillgång till familjejuridisk rådgivning via Avtal24, som innebär att du kostnadsfritt kan skriva ett avtal online per år och i samband med det få 30 min konsultation med en jurist.
 • skatterådgivning via samarbetspartner – en kostnadsfri timme ingår varje år. Kontakta oss om du är i behov av tjänsten.
 • riktigt förmånliga räntor på värdepapperslån och även möjlighet till Superbolånet med en ränta på 0,79%.

Allt detta har du som Private Banking-kund möjlighet att utnyttja helt utan några fasta avgifter. Så passa på att ta del av dina förmåner!

Hör gärna av dig till mig vid frågor eller funderingar.

 

Dan Hägglund

Chef Kundansvariga Private Banking

Dan.Hagglund@avanza.se

Så agerade våra PB-kunder i oktoberfrossan

Oktober blev en turbulent börsmånad och också den månad där Stockholmsbörsen faktiskt etablerade en korrektion, alltså en nedgång på minst 10 procent. Men den intressanta frågan är såklart hur våra Private Banking-kunder agerat i börsoron, låt oss ta redan på just det!

(mer…)

Anna Kinberg Batra kommenterar valutgången

Hösten är på ingång och det är mycket som händer. Bland annat inväntar Sverige med spänning besked om vem som blir vår statsminister och hur den nya regeringen kommer se ut. Vi passade på att träffa Anna Kinberg Batra, som nyligen blev invald i Avanza Pensions styrelse, för att diskutera valresultatet och den kommande regeringsbildningen och höra hennes experttankar på området. Mycket intressant, titta gärna!

Dessutom har vi en färsk utblick över marknadsläget just nu från Placera.

Vi önskar en trevlig helg!

Julkonsert i Katarina Kyrka

Igår hade vi nöjet att välkomna 1000 kunder till vår vårliga julkonsert i Katarina Kyrka. Styrelseordförande Sven och vår nye VD Rikard hälsade glatt på samtliga närvarande, det böjds traditionsenligt på pepparkakor, och sedan fick vi kliva in ordentligt i julstämningen genom framträdanden av körerna Capella Catharinae och Katarina Vega. Konserten är väldigt populär och platserna tog slut på några timmar. Förhoppningsvis är detta en tradition som vi kan fortsätta med i många år framöver!

Julhälsningar,
Avanza Private Banking

 

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.