10 nyheter till våra kunder under hösten

Det finns inget som gör oss på Avanza så stolta som att släppa ut nya produkter, tjänster och förbättringar som gör det bättre för er kunder. Under hösten har vi tagit fram ett gäng nyheter vi hoppas att ni kommer uppskatta. För att ni inte ska missa nåt har vi samlat de 10 största nyheterna i det här blogginlägget.

1. Världens billigaste globalfond – Avanza Global

För 12 år sen lanserade vi vår första fond, Avanza Zero – Sveriges första fond helt utan avgifter som följer Stockholmsbörsens index. Sedan dess har vi inte släppt nån ny indexfond och därför kände vi nu att det var hög tid att göra det. Valet föll på en globalfond som är den fondkategori som är störst bland svenska folket, och i augusti såg Avanza Global dagens ljus. Med en årlig avgift på 0,1% är det enligt Morningstar världens billigaste globalfond. Fonden har mer än hälften så låg avgift som den näst billigaste globalfonden i Sverige och ger en exponering mot över 1 500 av världens största bolag i 23 olika länder. Avanza Global fick ett varmt mottagande från våra kunder och redan de fem första dagarna efter lansering investerades över 700 miljoner kr i den.

2. Bolån till 1,09% ränta – prutat och klart

Vi tycker inte att man som bankkund ska behöva komma med mössan i hand och sitta i årliga förhandlingar för att få en schysst och bra bolåneränta. Därför har vi under året lanserat Bolån+ där vi erbjuder samma låga ränta till alla med upp till 60% belåningsgrad, prutat och klart, och som går att ansöka om direkt via din dator eller app. I november sänkte vi räntan till dess nuvarande nivå 1,09%, vilket är Sveriges lägsta listränta för bolån.

En vanlig svensk familj med bolån på 2,5 miljoner kronor sparar 9 438 kronor per år på att byta till vår nya ränta, jämfört med de fyra storbankernas genomsnittsräntor i november på 1,47%. Och jämfört med storbankernas oprutade listränta på 2,01% blir skillnaden ännu större – hela 23 000 kr per år. Du kan få en indikation på om du kvalificerar dig för Bolån+ direkt i vår snabbkoll här.

3. Först i världen med Morningstars klimatmärkning av fonder

Ett allt vanligare önskemål från våra kunder har varit ökad tydlighet kring hur man kan investera hållbart. När Morningstar, som är världens största oberoende utgivare av fondinformation, tog fram en ny global klimatmärkning av fonder tyckte vi att det mappade väl mot våra kunders önskemål och Avanza blev första bank i världen att implementera den nya märkningen. De fonder vars innehav har låg exponering mot fossila bränslen (max 7%) och är välpositionerade för omställning till förnybara energikällor är nu märkta med ett grönt löv på vår sajt, och det går också att filtrera fram fonder med lågt klimatavtryck inom olika fondkategorier i vår fondlista.

4. Lån med 0% ränta – världens billigaste värdepapperskredit

2009 lanserade vi vår värdepapperskredit som då blev ett banbrytande billigt och enkelt sätt att låna pengar med sina värdepapper som säkerhet. Produkten fick bland annat utmärkelsen ”Årets lån” av tidningen Privata Affärer.

Inför produktens stundande tioårsjubileum tyckte vi det var dags att ge den en rejäl förbättring och prissänkning, så nu kan du låna upp till 50 000 kr och maximalt 10% av dina värdepappers värde till 0% ränta. (Ja vi skrev rätt, noll!). Det finns såklart inte några andra avgifter heller. Vill du låna mer än så kan du låna upp till 25% värdet på dina värdepapper till en ränta från 0,99% och upp till 50% av värdet från 1,74% i ränta.

5. Mycket smidigare tjänst för dig som vill samla allt ditt sparande hos oss

För att få en så bra överblick över sitt sparande som möjligt vill många av våra kunder samla allt sparande hos oss. Vissa har sen tidigare sparande i aktier och fonder hos andra banker som de önskar flytta till oss utan att behöva sälja av dem. För det ändamålet har vi under hösten tagit fram ett nytt, enkelt och digitalt flöde där du kan begära flytt av ISK och depåer från andra banker med några få klick. Du hittar det här i inloggat läge på vår sajt eller på kontoöversikten i våra appar under rubriken ”Flytta värdepapper”.

6. Se dina händelser skräddarsytt för dig

Ett av våra viktigaste fokusområden framåt är att kunna ge dig som kund mer personaliserad information med det som är relevant just för dig. Som ett första steg lanserade vi i oktober Händelser, först ut i IOS-appen. Där kan du se både tidigare och kommande nyheter och foruminlägg kopplade till dina innehav, status för pågående flyttar och erbjudanden, utdelningar  och rapporter. Fokus framåt är att få ut den här tjänsten till er Android-användare också och såklart fylla på med ännu mer innehåll skräddarsytt för just dig.

7. Byt courtageklass varje dag

För dig som handlar aktier och hos oss har vi olika courtageklasser som passar olika bra beroende på om du oftast gör stora eller små affärer. Tidigare har det funnits en begränsning som gjort att det bara gått att byta courtageklass var 30:e dag men i höstas försvann den begränsningen och nu går det att byta varje dag.

8. Mycket enklare att handla fonder

Fonder är en av de snabbast växande produktkategorierna hos Avanza och vi närmar oss en halv miljon fondsparande kunder! Därför tyckte vi det var hög tid att ge vår fondorderläggning lite kärlek och göra era fondköp betydligt enklare. Skillnaden på den gamla och nya orderläggnigen ser ni nedan:

9. Bättre överblick över ditt fondsparande än nånsin

Med fler och fler kunder som sparar i fonder ville vi också ge er än bättre överblick över fondsparandet. För några veckor sedan såg därför ”Min fondportföljanalys” dagens ljus. Där får du en överblick över hela ditt fondsparande och kan se hur mycket du i genomsnitt betalar i avgift, vilken risk du har, vilken rating dina fonder har, vilka underliggande länder, branscher och aktier dina fonder är mest exponerade mot, vilket klimatavtryck dina fonder har och mycket annat.

10. Mobilanpassning av våra populäraste tjänster

Ett annat viktigt fokusområde på Avanza just nu är att förbättra den mobila användarupplevelsen – både i apparna och för er som går in på vår sajt via mobiler och paddor. Under hösten har vi därför mobilanpassat Placera, inklusive Placeras välbesökta Forum. Även vårt mest populära beslutsstöd för fonder, Portföljgeneratorn, har flyttat in i apparna och fått en ny mobilanpassad design på sajten. Sist men inte minst har vi fyllt på våra appar med data, information och beslutsstöd för er som älskar aktier – bland annat har ägarlista och mäklarstatistik för alla aktier hittat in i apparna.

Vi hoppas att du hittat nåt du verkligen gillar bland dessa 10 nyheter och att du tycker att vi lyckats ta Avanzas produkter och användarupplevelse i rätt riktning under hösten. Nu stundar snart en julledighet för att vi sen kommer tillbaka i januari med en rad nya förbättringar och nyheter som vi hoppas ni kommer tycka gör Avanza ännu lite bättre!

Har du feedback, förbättringsförslag, tips och idéer är du varmt välkommen att kommentera det här blogginlägget eller skriva till oss på Twitter: @BomanAlexander och @JurssJenny)

Tack för i år och god jul!

Alexander Boman, Produktchef, och Jenny Jürss, Chef Kundresa & Användarupplevelse

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg