10 största innehaven i Avanza World Tech by Tin

Av Avanza

09 jun 22

Share

Hur utvecklas bolagen i Avanza World Tech by TIN? Har tillväxten klappat ihop som kurserna indikerar? Joel Forsberg på TIN Fonder summerar bolagen med de 10 största positionerna i fonden och deras utveckling under kvartalet.

Världen upplever komponentbrist, stigande inflation och räntehöjningar. Denna cocktail har tillsammans skapat börsfall. När man investerar i en aktiefond så får man dock inte “bara siffror på ett papper”. Tvärtom tar du del av bolag som leds av kompetenta personer.

Microsoft

Kassaflödesmaskinen som bland annat erbjuder tjänsterna Office och LinkedIn ökade omsättningen med 18 procent till 49,4 miljarder dollar i kvartalet. Rörelseresultatet steg med 19 procent till 20,4 miljarder dollar, drivet av bland annat molntjänsten Azure. Microsoft annonserade tidigare i år ett bud om häpnadsväckande 69 miljarder dollar för dataspelsbolaget Activision Blizzard.

Edwards Lifesciences

Kombinationen ålderdom och livsstil innebär tyvärr ökad hjärtproblematik. Edwards LifeSciences är en den globala dominanten inom artificiella hjärtklaffar, och därmed ett bolag som gör skillnad på riktigt – deras hjärtklaffar räddar våra liv.

Omsättningen växte 13 procent till 1,34 miljarder dollar och vinsten med 10 procent och uppgick till 338 miljoner dollar.

Salesforce

Salesforce erbjuder världens mest populära kundhanteringsmjukvara (CRM). Mjukvaran används av företag för att bland annat hålla reda på sina affärskontakter på ett smidigt och säkert sätt.

Omsättningen steg med 24 procent och uppgick till 7,1 miljarder dollar. Bolaget har dessutom 42 miljarder dollar i kontrakterade, framtida intäkter.

Embracer

Embracer förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel. Bolaget har precis som andra dataspelsbolag ryckiga kvartal. Resultatet är beroende på hur många och lyckade spelsläppen varit under perioden. En svala gör ingen sommar, men ett fantastiskt spelsläpp gör avtryck.
Bolaget levererade ett stabilt kvartal, trots avsaknad av just större spelsläpp. Omsättningen ökade med 117 procent till 5 229 miljoner kronor, drivet av förvärv. Rörelseresultatet steg med 17 procent och uppgick till 1 052 miljoner kronor.

Annons

Straumann

Det schweiziska bolaget Straumann är världens främsta tillverkare av förstklassiga tandimplantat. Produkterna fyller behoven för patienter som behöver ersätta förlorade tänder, eller som av estetiska skäl vill förändra sitt leende. Kanske har alla Teams-möten bidragit till det senare, då många som sett sitt leende på skärmen önskat en makeover?

Straumann rapporterade inte en fullständigt rapport men meddelade att omsättningen steg med 27,2 procent organiskt och bolaget guidar för god tillväxt med hälsosamma marginaler.

Nintendo

Det legendariska, Japanska TV-spelsbolaget med rörmokaren Super Mario och hans bror Luigi i fokus. Karaktärer som är mytomspunna runt stora delar av klotet. De flesta av oss har väl någon gång flyttat oss upp och ner i rörsystemen för att komma till en ny värld i Super Mario Bros? Nintendos omsättning steg 6 procent till motsvarande 28,6 miljarder kronor och vinsten steg med 6 procent till 8,4 miljarder kronor.

Solaredge Technologies

Solaredge tillverkar världens bästa växelriktare som de säljer till den växande solenergibranschen. Produkten innebär att existerande solenergi blir mer effektiv, vilket bidrar till reducerade koldioxidutsläpp.

Bolagets omsättning växte med 62 procent och uppgick till 655 miljoner dollar medan vinsten steg med drygt 10 procent och summerades till 33 miljoner dollar.

Take-Two Interactive

Amerikanska dataspelsbolaget med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Take-Two Interactive budade i början av året 12,7 miljarder dollar för mobilspelsjätten Zynga för att bredda intäktsbasen.

Omsättningen steg med 10,8 procent till 930 miljoner dollar medan vinsten sjönk med 49 procent och uppgick till 111 miljoner dollar.

Abiomed

Abiomeds produktportfölj består bland annat av världens minsta hjärtpump. En behandling kan förkorta tiden på sjukhus och skapar möjligheten för patienterna att behålla sitt hjärta utan assistens av exempelvis en pacemaker.

Bolagets intäkter var 270 miljoner dollar, en tillväxt med 13 procent. Vinsten steg till drygt 60 miljoner dollar, en ökning med 6 procent.

Adobe

Adobe är mjukvarubolaget inom grafisk design med de breda vallgravarna. Utöver Adobe Reader är bolaget kanske mest känt för att de äger fotoredigeringsprogrammet Photoshop.
Bolagets tillväxt var 17 procent och uppgick till 4,26 miljarder dollar med stark tillväxt i återkommande intäkter.

Hur var kvartalet och hur ser vi på framtiden?

Bolagen har genomgående hög omsättningstillväxt, stabila marginaler och lovande prognoser. Utmaningen för bolagen är att fortsätta växa med skalbarhet även om konjunkturen skulle bromsa in. Vi följer bolagens fundamentala utveckling noggrant och är övertygade om att kurserna över tid kommer röra sig i paritet med vinstutvecklingen.

/Joel Forsberg, Sales and Marketing på TIN Fonder som förvaltar Avanza World Tech by TIN

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg