17:e maj – vi gratulerer med dagen och spanar in de trendigaste norska aktierna!

Vårt kära grannland Norge firar sin nationaldag och vi tänkte passa på att spana in vilka norska innehav som gömmer sig i våra kunders depåer.

osebxoslo
Den norska börsen har gått bra i år – upp hela 8,15 % (OSEBX Oslo), och då får man även lägga till att den norska kronan har stärkts med 4,80 % mot den svenska kronan.

Bland de innehav som ökat mest bland våra kunder märks bolag som Bonheur och Protector Forsikring. Båda dessa bolag har uppmärksammats tack vare svenska ekonomibloggare som till synes är riktigt stora inspirationskällor för många småsparare.

Lundaluppen var den stora svenska bloggare som först tog upp Bonheur som ett investeringscase, vi kontaktade honom för en snabb kommentar. Här är Lundaluppens tankar om bolaget:

Jag fick upp ögonen för Bonheur när jag letade undervärderade och underanalyserade bolag med rimlig prissättning. Bolaget är moderbolag i en krånglig struktur med korsägande som döljer dess värden snarare än lyfter fram dem. Verksamheterna är dock friska och genererar starka kassaflöden samtidigt som substansrabatten är enorm. Eftersom bolaget är så okänt fick jag göra markarbetet själv och har skrivit en hel rad inlägg om koncernen.

En av de första bloggare som tog upp Protector Forsikring var Ägamintid. Vi tog även kontakt med honom för att höra vad han säger om det lilla norska försäkringsbolaget:

Protector är ett mycket välskött mindre försäkringsbolag med en fantastisk lönsamhet. Jag köpte mina första aktier på 15 kr i juli 2013. Protector har sedan dess blivit mitt största innehav och en av aktierna som haft den bästa utvecklingen. Idag handlas aktien i 30 kr. Frågan är dock om den inte är billigare idag än när jag köpte den? Idag visar Protector mycket god tillväxt och lönsamhet. P/E talet på 2014 är ca 8 och tillväxten över 20 %. Värderingen är ungefär hälften jämfört med de större konkurrenterna i norden, trots av Protector är både mer lönsamt och växer betydligt snabbare. Direktavkastningen ligger på över 6 %. Protectors framtid ser ljus ut och kommer att förbli ett av mina stora innehav under en längre period. Det skulle inte förvåna mig om Gjensidige slukar Protector för dubbla aktiekursen om 2-5 år. Här kan ni följa mina inlägg om Protector Forsikring.

Se hela listan här nedan.

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- i år***
KS 1 Bonheur Konglomerat flagga_no 807 5764% -5,8%
KS 2 Protector Forsikring Försäkring flagga_no 344 101% 58,3%
KS 3 Thin Film Electronics Elektronik flagga_no 142 67% -17,5%
KS 4 Fred. Olsen Energy Olja & gas flagga_no 108 32% -26,3%
KS 5 Marine Harvest Mat flagga_no 98 40% 1,8%
KS 6 DNB Finans flagga_no 73 57% 0,9%
KS 7 Telenor Telekom flagga_no 42 22% -1,1%
KS 8 Norwegian Energy Energi flagga_no 40 44% -20,0%
KS 9 Gjensidige Forsikr. Försäkring flagga_no 29 17% -3,8%
KS 10 Awilco Drilling Olja flagga_no 27 3% 8,1%


* Nominell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien 2013-12-31 i jämförelse med 2014-05-15. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien 2013-12-31 i jämförelse med 2014-05-15.
*** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-05-16. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza Bank

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg