250 miljoner mer till er, 250 miljoner mindre till storbankerna

I slutet på oktober förra året genomförde vi kraftiga courtagesänkningar och blev första aktör i Sverige att erbjuda aktiehandel från 1 krona. Prissänkningen uppmärksammades i media, bland bloggare och inte minst av våra kunder och gav oss också Privata Affärers utmärkelse Årets prispressare. Nu firar prissänkningen 1 år och vi vill ta tillfället i akt att förklara varför vi lanserade den nya prislistan och inte minst hur den påverkat våra kunder.

Några kundreaktioner på Twitter
Några kundreaktioner på Twitter

Aktiehandel var på tok för dyrt så vi sänkte till 1 krona

Vi driver Avanza med syftet att skapa en bättre framtid för våra kunder. Vi har en stark tro på att marknadens lägsta avgifter, bäst beslutsunderlag och enklast tjänster kan skapa en bättre framtid för miljoner människor i Sverige.

Finansbranschen är idag fylld av dyra och dåliga produkter. Vi är övertygade om att de går att ersätta med billigare, smartare och enklare alternativ. Den här inställningen gjorde t ex att vi 2006 lanserade Sveriges första gratisfond Avanza Zero, som ett alternativ till storbankernas dyra passiva Sverigefonder, och att vi 2013 lanserade Sveriges billigaste bolån: Superbolånet.

Förra året riktade vi återigen blicken mot aktiehandel och upptäckte att det helt enkelt var för dyrt att handla aktier för mindre belopp. Höga minimicourtage gjorde att de personer som har minst pengar och därmed störst behov av att spara stängdes ute från möjligheten till lönsamma aktieinvesteringar. Dessutom hindrade minimicourtagen tre beteenden som vi ser haft positiv inverkan på våra kunders avkastning:

  • Månadssparande i aktier
  • Återinverstering av utdelningar till rimlig kostnad
  • Ordentlig diversifiering av portföljen

Våra kunder sparar 250 miljoner kr på att handla hos oss

Bland storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank är minsta courtaget för att handla aktier i snitt 91,5 kronor. Våra kunder med courtageklass Mini betalar i snitt 14,2 kr per affär i courtage. Våra Minikunder betalar alltså i snitt 77,3 kronor mindre än storbankernas minimicourtage per affär.minimicourtage-svenska-aktier1
Våra Minikunder gör 270 000 affärer i månaden på de svenska börserna och sparar därför 250 miljoner kronor om året jämfört med om de gjort samma affärer till storbankernas minimicourtage (270 000 affärer x 77,3 kr x 12 månader = 250 452 000 kr per år).

Lägger vi även till andra courtageklasser och handel på utländska marknader växer siffran betydligt, då prisskillnaden är mycket större på marknader såsom USA-börsen än för Sverige.

Sedan vi lanserade den nya prislistan och lanserade aktiehandeln från 1 krona har:

  • Våra Minikunder sparat motsvarande 250 miljoner kronor/år i courtage
  • Vår kunder gjort över en halv miljon affärer med 1 krona i courtage
  • Courtaget bland alla våra kunder i snitt blivit över 30% billigare per affär
  • Antalet miljonärer bland våra kunder ökat med över 30%

Just att antalet miljonärer ökat bland våra kunder ökat med över 30% senaste året glädjer oss enormt. Att se våra kunder lyckas med sina investeringar är drivkraften för allt vi gör. Därför tycker vi att det är väldigt kul när ni kunder delar med er av era egna berättelser, såsom det här inlägget på Twitter:

sandmann
Vilken underbar känsla. Grattis igen från oss på Avanza!

Slutligen vill vi tacka bloggaren Stefan Thelenius som uppmärksammade 1-kronans födelsedag. Utan dig hade vi troligen missat detta jubileum då vi har fullt fokus på att utveckla nya produkter framåt och inte tittar så mycket i backspegeln. Nu jobbar vi på nya tjänster som ska ge mer till dig och mindre till banken. Hoppas vi kan återkomma med mer information om det snart!

Varma hälsningar från alla oss på Avanza!

Relaterade inlägg