250 miljoner mer till er, 250 miljoner mindre till storbankerna

I slutet på oktober förra året genomförde vi kraftiga courtagesänkningar och blev första aktör i Sverige att erbjuda aktiehandel från 1 krona. Prissänkningen uppmärksammades i media, bland bloggare och inte minst av våra kunder och gav oss också Privata Affärers utmärkelse Årets prispressare. Nu firar prissänkningen 1 år och vi vill ta tillfället i akt att förklara varför vi lanserade den nya prislistan och inte minst hur den påverkat våra kunder.

Några kundreaktioner på Twitter
Några kundreaktioner på Twitter

Aktiehandel var på tok för dyrt så vi sänkte till 1 krona

Vi driver Avanza med syftet att skapa en bättre framtid för våra kunder. Vi har en stark tro på att marknadens lägsta avgifter, bäst beslutsunderlag och enklast tjänster kan skapa en bättre framtid för miljoner människor i Sverige.

Finansbranschen är idag fylld av dyra och dåliga produkter. Vi är övertygade om att de går att ersätta med billigare, smartare och enklare alternativ. Den här inställningen gjorde t ex att vi 2006 lanserade Sveriges första gratisfond Avanza Zero, som ett alternativ till storbankernas dyra passiva Sverigefonder, och att vi 2013 lanserade Sveriges billigaste bolån: Superbolånet.

Förra året riktade vi återigen blicken mot aktiehandel och upptäckte att det helt enkelt var för dyrt att handla aktier för mindre belopp. Höga minimicourtage gjorde att de personer som har minst pengar och därmed störst behov av att spara stängdes ute från möjligheten till lönsamma aktieinvesteringar. Dessutom hindrade minimicourtagen tre beteenden som vi ser haft positiv inverkan på våra kunders avkastning:

 • Månadssparande i aktier
 • Återinverstering av utdelningar till rimlig kostnad
 • Ordentlig diversifiering av portföljen

Våra kunder sparar 250 miljoner kr på att handla hos oss

Bland storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank är minsta courtaget för att handla aktier i snitt 91,5 kronor. Våra kunder med courtageklass Mini betalar i snitt 14,2 kr per affär i courtage. Våra Minikunder betalar alltså i snitt 77,3 kronor mindre än storbankernas minimicourtage per affär.minimicourtage-svenska-aktier1
Våra Minikunder gör 270 000 affärer i månaden på de svenska börserna och sparar därför 250 miljoner kronor om året jämfört med om de gjort samma affärer till storbankernas minimicourtage (270 000 affärer x 77,3 kr x 12 månader = 250 452 000 kr per år).

Lägger vi även till andra courtageklasser och handel på utländska marknader växer siffran betydligt, då prisskillnaden är mycket större på marknader såsom USA-börsen än för Sverige.

Sedan vi lanserade den nya prislistan och lanserade aktiehandeln från 1 krona har:

 • Våra Minikunder sparat motsvarande 250 miljoner kronor/år i courtage
 • Vår kunder gjort över en halv miljon affärer med 1 krona i courtage
 • Courtaget bland alla våra kunder i snitt blivit över 30% billigare per affär
 • Antalet miljonärer bland våra kunder ökat med över 30%

Just att antalet miljonärer ökat bland våra kunder ökat med över 30% senaste året glädjer oss enormt. Att se våra kunder lyckas med sina investeringar är drivkraften för allt vi gör. Därför tycker vi att det är väldigt kul när ni kunder delar med er av era egna berättelser, såsom det här inlägget på Twitter:

sandmann
Vilken underbar känsla. Grattis igen från oss på Avanza!

Slutligen vill vi tacka bloggaren Stefan Thelenius som uppmärksammade 1-kronans födelsedag. Utan dig hade vi troligen missat detta jubileum då vi har fullt fokus på att utveckla nya produkter framåt och inte tittar så mycket i backspegeln. Nu jobbar vi på nya tjänster som ska ge mer till dig och mindre till banken. Hoppas vi kan återkomma med mer information om det snart!

Varma hälsningar från alla oss på Avanza!

Relaterade inlägg

Kommentarer

15 svar till “250 miljoner mer till er, 250 miljoner mindre till storbankerna”

 1. Ja ja – det låter ju fint och jag förstår att man vill slå sig för bröstet men merparten av oss har IPS konton där 1 SEK i transaktionskostnad ju än så länga är en fantasi. Så frågan är hur mycket av detta som egentligen är en marketings grej utan reell substans.

 2. Efter att i början på året amorterat av alla lån på huset har min fru och jag nu återupptagit vårt aktie- och fondsparande hos Avanza. Att Avanza sänkt courtaget till 1 krona kom som en överraskning. Har tidigare alltid köp aktier för 9900 kronor eller alltid 100 kronor lägre för att investeringen skulle vara lättare att se om det jämna 1000-talet gått upp eller ner.
  Härligt med en bank som Avanza som kan tänka på alla sina kunder hälsar
  Lasse D

 3. Tack Avanza för det låga courtaget. Perfekt för att lära vänner och bekanta att handla med aktier utan att belastas med höga kostnader på liten handel.

 4. Ni var vägledande med 1-krona i mini-courtage. Ett jättebra initiativ!

  Numera matchar dock Nordnet era avgifter krona för krona och i ett viktigt avseende:minimi-courtaget för Aktietorget, är de 20 kronor billigare (39 kronor minimum mot era 59 kronor). Jag misstänker att folk med courtageklass Mini är överrepresenterade vad gäller handel på Aktietorget, så denna mycket höga minimi-avgift förtar mycket av 1 krona-avgiften på OMX och 1st North.

  Dessutom har ju faktiskt DeGiro ännu lägre courtage-avgifter på alla marknaderna. Kanske dags för er att se över pris-policyn igen, innan ni blir ifrånsprungna på samma sätt som ni en gång sprang ifrån storbankerna?

 5. 1 kr ser ut låta bra men i verkligheten är det inte bra om man ibland gör större affärer med tanke på procentcourtaget höga 0,25%

  Det är dessutom särskilt svårt avgöra vilken prislista man ska välja om man är en kund som gör affärer av varierande storlek. Tex Ibland för 150 000 kr, ibland för bara 5000 kr. Sedan kan man dessutom inte byta prislista mer än en gång per månad.

  En affär på 150 000 kr innebär svindyra 375 kr i courtage med 0,25% i courtage! Och då ska vi inte tala om vad det skulle kosta om man skulle köpa för ännu större belopp exempelvis 500 000 kr.

  Ni borde sätta en övre gräns för vad det får kosta i courtage per nota. En prismodell minicourtage 1 kr men max courtage 100 kr vore en ide. Då riskerar man aldrig komma över 100 kr i courtage.

  Alternativt att man kan ha olika courtageklasser på olika konton. Så man gör små affärer på ett konto och sedan mellanaffärer på ett konto och stora affärer på ett konto.

  För man blir rätt handlingsförlamad då man inte kan göra stora affärer den månad man har mini villkor. Blir ju billigare ta ut pengarna och sätta in dem hos andra mäklare i det fallet. Tex Nordea som har 59 kr i fastpris courtage för sina förmånskunder. Där hade en affär även på 500 000 kr kostat bara 59 kr i courtage.

 6. Courtaget är definitivt lägre men inte att förglömma är systemen på SEB uråldriga och hinner inte med. De är dessutom inte parallella med bankens undersystem. Det som syns på din skärm är inte alltid det som ligger inne i systemet . Stor fördröjning. Jag lade in en annullering av en köporder kl 8:40. Börsen öppnar 9:00 men annulleringen försvinner inte (annullering pågår står det hela tiden) kl 9:01 görs två små delköp och kl 9:03 dundrar den stora orden in. En annullering ska ta ett par sekunder! Har ett antal gånger (under tre veckors tid) varit i kontakt med SEB som inte ens kommer tillbaka. Jag har bett dem att backa affären eller att kompensera. Jag får inte ens ett svar. De har bekräftat att mina uppgifter stämmer med tider osv. De vill inte ge något skriftligt utan bara förklara per telefon vad som hänt samt lutar sig mot det finstilta om ansvarsfrihet. Plötsligt blir deras courtage på 69 kr även en risk som även ska läggas in på priset. (Ni som handlar med aktier vet vad det innebär). Så courtaget på Avanza är inte bara billigare utan systemen så mycket mer moderna, uppdaterade och online!

 7. Alltid bra med lägre courtage. Kommer det bli möjligt att välja courtageklass per konto? Jag skulle vilja handla små aktieposter på mina barns KF men ha en annan courtageklass på mina affärer.

 8. Lita på inte allt vad ni läser.
  Jag som inte har Avanzas mini.
  Vill även betala mindre avgifter då och då.
  Om jag säljer eller köper 1 st aktie ex 1 kr/st betalar jag 99kr som provision till Tradera och det är orimligt.
  Stora annonser 1kr/köp. Men det gäller bara för mini kunder.
  Har påpekat detta tidigare, men ingen respons.
  Så klart Avanza skall tjäna pengar precis som dom ”strora bankerna.
  Avanzas reklam säger inte hela sanningen.
  Skärpning

 9. Hej!
  Det är därför jag ändrade från Nordbanken till Avanza.
  Ni svarar ganska bra på mina mail.
  Jag kan göra mina affärer själv.

 10. Hej Avanza!
  När ska ni införa en funktion vid aktieköp där man ser ett cirkapris på total courtage innan man klickar köp eller sälj? Skulle vara bra med en sån redovisning så man får känslan av hur mycket man bör behålla på kontot för att betala courtaget som dras på natten. Tycker det är grundläggande konsumetinformation om tydlighet. Ex. vad procenten är i kronor kan blir svårt att orka räkna.

  Tack för en bra bank!

 11. Att sänka minimicourtaget är bara ett spel för galleriet. Jag hade ett s.k. mini-konto där mitt normala courtage var 9 kronor. Med avanzas nya ”lågpris-politik” har alla mina courtage höjts till omkring 37,50. En prishöjning på 400%.

  Så sluta låtsas som att ni sänkt priserna. Ni har sänkt en (1) priskomponent, men resultatet i slutändan är högre courtage. Ni får sätta vilka priser ni vill, men det är osmakligt att påstå att ni har sänkt. En gång till och jag lämnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.