5 smarta funktioner för dig som gillar aktier!

Av Avanza

23 apr 21

Share

Vår plattform är som ett smörgåsbord för dig som gillar investeringar, men vissa funktioner är mer välkända än andra. Låt oss kolla närmare på 5 smarta och kraftfulla funktioner som du inte får missa!

1. Aktiegeneratorn

Ett smart och kraftfullt verktyg som hjälper dig i urvalsprocessen att hitta guldkorn till portföljen. Aktiegeneratorn filtrerar bland tusentals olika aktier baserat på 5 frågor du får svara på. Dessa frågor handlar om börsvärde, kursutveckling senaste 3 åren, utdelning, popularitet bland avanzianer och analytikernas åsikter.

I nedan bild ser du ett exempel på hur filtreringen kan se ut. Här har jag valt bolag med ett börsvärde under 10 miljarder kronor som haft en positiv utveckling senaste 3 åren och ger utdelning. Popularitet hos avanzianerna och analytikerna valde jag som oviktigt. Då får du en färdig filtrering med ett flertal olika bolag som kan agera inspiration till att börja nysta i frågan kring vilka bolag som kan passa in i din portfölj. Du hittar Aktiegeneratorn här.

 

2. Aktielistan

För dig som inte vill få ett antal aktier serverat på ett silverfat efter att ha svarat på 5 frågor så har vi Aktielistan. Det är ett kraftfullt verktyg där du själv filtrerar fram aktier baserat på en mängd olika nyckeltal, multiplar och tekniska indikatorer. Du kan filtrera fram bolag på alla våra marknader som vi erbjuder handel i på sajten, så närmare 9 100 olika aktier ingår i filtreringen.För att ge några exempel så kan du sortera bolag efter utveckling under ett flertal olika tidsperioder, börsvärde, P/E-tal, P/S-tal, direktavkastning, antal ägare, ägarförändringar under olika tidsperioder och mycket mer. Gillar du teknisk analys (TA) så kan du filtrera på avstånd mellan Bollingerband, avstånd mellan Bollingerband och nuvarande aktiekurs, RSI, trendriktning för RSI, avstånd från glidande medelvärden (MA 20/50/200), avstånd mellan MA50 och MA200 för att se avstånd till ”dödskors” och mycket mer! Vill du dessutom hitta börssnackisar så kan du även filtrera på antalet snittinlägg på vårt forum, då hittar du snabbt de aktierna som diskuteras allra flitigast. Du hittar Aktielistan här.

3. Avancerad kontograf

Kontografen på en akties översikt går att anpassa efter egna preferenser. I standardutförande är det en linjegraf men du kan enkelt byta ut graftypen mot exempelvis Candle Sticks som i nedan bild, för att få en känsla för hur en aktie rört sig under börsdagen. Gillar du tekniska indikatorer så är det även enkelt att lägga till exempelvis glidande medelvärden såsom MA50 och MA200 direkt i grafen. Om du använder dig av RSI för att försöka identifiera överköpta- eller översålda aktier så kan du lägga till den indikatorn också. När du flyttar muspekaren i grafen så ser du även tydligt i ”RSI-boxen” hur aktien rört sig i relation till RSI-värdet. I ”info-rutan” i grafen ser du även tydligt öppnings- och stängningskurser likväl som högsta- och lägsta notering under dagen. Dessutom ser du även handelsvolymen och antalet aktieägare. Där kan det ju vara intressant att se hur andra sparare tänker efter en större upp- eller nedgång i en viss aktie, ökar eller minskar antalet aktieägare? Det säger en del som småspararsentimentet. Under ”Jämför” kan du lägga till olika jämförelseindex” och under ”Händelser” kan du lägga till dina köp- och säljtransaktioner, pressmeddelanden, utdelningar, rapporter och antal ägare.

4. Morningstar faktablad

På aktieöversikten under ”Aktiedata” hittar du en länk till utförlig aktiedata via Morningstar. Den PDF som du länkas till är fylld till bredden med spännande fundamentala nyckeltal likväl som multiplar och bolagsinformation. En trevlig detalj är att du ser en akties totalavkastning i form av en graf under de senaste åren. Dessutom får du enkelt och tydligt en tabell som visar hur aktien presterat per kalenderår under de senaste 7 åren, ett sätt att snabbt få en känsla för hur aktien utvecklats historiskt. Förutom klassiska fundamentala nyckeltal såsom försäljning, marginaler,  rörelseresultat, vinst och utdelning får du även förkovra dig i en stor mängt olika lönsamhetsmått såsom avkastning på totalt-, eget- och investerat kapital. Sist men inte minst är en personlig favorit den rutan med ”Valuation Analysis” som du hittar längst ned i dokumentet, där kan du se aktuellt P/E-tal och hur det förhåller sig till historiskt snitt de senaste 3/5 och 10 åren.

5. Insiderhandel

Många av våra kunder tycker det är intressant att följa insiderhandeln i bolag. Det brukar ju sägas att det finns tusen skäl att sälja en aktie men blott ett enda att köpa. Just köp- och försäljningar av insynspersoner är något som media fångar upp snabbt och får påverkan på aktiekursen. Det gäller inte minst om det är stora köp eller sälj eller för den delen transaktioner från framträdande personer bland börsbolagen såsom storägare. På aktieöversikten har vi en länk som går direkt till Finansinspektionens Insynsregister. Det registret visar transaktioner som personer i ledande ställning och deras närstående gjort. Affärerna ska rapporteras senast 3 affärsdagar efter att transaktionen genomförts men det finns ett golv som i skrivande stund innebär att det är de transaktioner som överstiger 5 000 euro per år som behöver rapporteras. Mer information hittar du hos Finansinspektionen.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Psst… vi kommer att kunna lansera en stor mängd ny innovation framåt på aktiefronten så kommentera mer än gärna vad just du skulle vilja se för funktioner framåt. Kanske är just ditt förslag redan på gång i utvecklingslabbet.

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg