5 smarta funktioner för dig som gillar aktier!

Vår plattform är som ett smörgåsbord för dig som gillar investeringar, men vissa funktioner är mer välkända än andra. Låt oss kolla närmare på 5 smarta och kraftfulla funktioner som du inte får missa!

1. Aktiegeneratorn

Ett smart och kraftfullt verktyg som hjälper dig i urvalsprocessen att hitta guldkorn till portföljen. Aktiegeneratorn filtrerar bland tusentals olika aktier baserat på 5 frågor du får svara på. Dessa frågor handlar om börsvärde, kursutveckling senaste 3 åren, utdelning, popularitet bland avanzianer och analytikernas åsikter.

I nedan bild ser du ett exempel på hur filtreringen kan se ut. Här har jag valt bolag med ett börsvärde under 10 miljarder kronor som haft en positiv utveckling senaste 3 åren och ger utdelning. Popularitet hos avanzianerna och analytikerna valde jag som oviktigt. Då får du en färdig filtrering med ett flertal olika bolag som kan agera inspiration till att börja nysta i frågan kring vilka bolag som kan passa in i din portfölj. Du hittar Aktiegeneratorn här.

 

2. Aktielistan

För dig som inte vill få ett antal aktier serverat på ett silverfat efter att ha svarat på 5 frågor så har vi Aktielistan. Det är ett kraftfullt verktyg där du själv filtrerar fram aktier baserat på en mängd olika nyckeltal, multiplar och tekniska indikatorer. Du kan filtrera fram bolag på alla våra marknader som vi erbjuder handel i på sajten, så närmare 9 100 olika aktier ingår i filtreringen.För att ge några exempel så kan du sortera bolag efter utveckling under ett flertal olika tidsperioder, börsvärde, P/E-tal, P/S-tal, direktavkastning, antal ägare, ägarförändringar under olika tidsperioder och mycket mer. Gillar du teknisk analys (TA) så kan du filtrera på avstånd mellan Bollingerband, avstånd mellan Bollingerband och nuvarande aktiekurs, RSI, trendriktning för RSI, avstånd från glidande medelvärden (MA 20/50/200), avstånd mellan MA50 och MA200 för att se avstånd till ”dödskors” och mycket mer! Vill du dessutom hitta börssnackisar så kan du även filtrera på antalet snittinlägg på vårt forum, då hittar du snabbt de aktierna som diskuteras allra flitigast. Du hittar Aktielistan här.

3. Avancerad kontograf

Kontografen på en akties översikt går att anpassa efter egna preferenser. I standardutförande är det en linjegraf men du kan enkelt byta ut graftypen mot exempelvis Candle Sticks som i nedan bild, för att få en känsla för hur en aktie rört sig under börsdagen. Gillar du tekniska indikatorer så är det även enkelt att lägga till exempelvis glidande medelvärden såsom MA50 och MA200 direkt i grafen. Om du använder dig av RSI för att försöka identifiera överköpta- eller översålda aktier så kan du lägga till den indikatorn också. När du flyttar muspekaren i grafen så ser du även tydligt i ”RSI-boxen” hur aktien rört sig i relation till RSI-värdet. I ”info-rutan” i grafen ser du även tydligt öppnings- och stängningskurser likväl som högsta- och lägsta notering under dagen. Dessutom ser du även handelsvolymen och antalet aktieägare. Där kan det ju vara intressant att se hur andra sparare tänker efter en större upp- eller nedgång i en viss aktie, ökar eller minskar antalet aktieägare? Det säger en del som småspararsentimentet. Under ”Jämför” kan du lägga till olika jämförelseindex” och under ”Händelser” kan du lägga till dina köp- och säljtransaktioner, pressmeddelanden, utdelningar, rapporter och antal ägare.

4. Morningstar faktablad

På aktieöversikten under ”Aktiedata” hittar du en länk till utförlig aktiedata via Morningstar. Den PDF som du länkas till är fylld till bredden med spännande fundamentala nyckeltal likväl som multiplar och bolagsinformation. En trevlig detalj är att du ser en akties totalavkastning i form av en graf under de senaste åren. Dessutom får du enkelt och tydligt en tabell som visar hur aktien presterat per kalenderår under de senaste 7 åren, ett sätt att snabbt få en känsla för hur aktien utvecklats historiskt. Förutom klassiska fundamentala nyckeltal såsom försäljning, marginaler,  rörelseresultat, vinst och utdelning får du även förkovra dig i en stor mängt olika lönsamhetsmått såsom avkastning på totalt-, eget- och investerat kapital. Sist men inte minst är en personlig favorit den rutan med ”Valuation Analysis” som du hittar längst ned i dokumentet, där kan du se aktuellt P/E-tal och hur det förhåller sig till historiskt snitt de senaste 3/5 och 10 åren.

5. Insiderhandel

Många av våra kunder tycker det är intressant att följa insiderhandeln i bolag. Det brukar ju sägas att det finns tusen skäl att sälja en aktie men blott ett enda att köpa. Just köp- och försäljningar av insynspersoner är något som media fångar upp snabbt och får påverkan på aktiekursen. Det gäller inte minst om det är stora köp eller sälj eller för den delen transaktioner från framträdande personer bland börsbolagen såsom storägare. På aktieöversikten har vi en länk som går direkt till Finansinspektionens Insynsregister. Det registret visar transaktioner som personer i ledande ställning och deras närstående gjort. Affärerna ska rapporteras senast 3 affärsdagar efter att transaktionen genomförts men det finns ett golv som i skrivande stund innebär att det är de transaktioner som överstiger 5 000 euro per år som behöver rapporteras. Mer information hittar du hos Finansinspektionen.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Psst… vi kommer att kunna lansera en stor mängd ny innovation framåt på aktiefronten så kommentera mer än gärna vad just du skulle vilja se för funktioner framåt. Kanske är just ditt förslag redan på gång i utvecklingslabbet.

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

35 svar till “5 smarta funktioner för dig som gillar aktier!”

 1. Månadssparande av aktier vore fint så att det fungerar på samma sätt som att månadsspara i fonder.

 2. Möjligheten att screena aktier på t.ex. omsättnings- och vinsttillväxt samt PEG-tal. Egentligen mycket av vad som finns på börsdata.se

  • Ja, tänk vad spännande det skulle vara om Avanza köpte Börsdata och integrerade deras plattform med Avanza. Jag använder själv Börsdatas strategi-funktion för att sortera fram kandidater, hade gärna sett att det fanns en köp-knapp vid varje bolag i screening/strategi-listan som var kopplad till Avanza.

 3. Vore bra med funktion så man kan dela upp portfölj i teman för att sedan följa avkastning per tema utan att bryta ut till flertalet portföljer.

  • Håller med! Saknar en sätt att kategorisera aktier inom samma konto. Kunna tagga dem med en kategori såsom ”Investmentbolag”, ”Högutdelare”, Högre risk”, etc. och sedan kunna se statistik för respektive kategori. Som det är nu måste man skapa separata portföljer och sedan sälja/köpa till dem, vilket gör det ganska osmidigt.

   • Jag håller också med! Skulle även älska om det fanns möjlighet att se cirkeldiagram över samtliga innehav och alltså inte bara kunna titta på kategorierna (t ex aktier och fonder), för att sedan behöva trycka på någon pajbit för att se innehaven i den specifika kategorin.

 4. Det hade varit användbart att kunna exportera till Excel. .xls eller .även csv format duger bra. Som det just nu måste man kopiera/klistra vilket är tidsödande.

  MVH
  Tord Andreasson

  • Att exportera till Excel.csv går i vissa fall redan, men önskar export till .xls . Om man använder Chormebook är det mycket meckande med mellanlagring för att man ska få rätsida på kalkylbladet.

 5. Kanske inte en funktion, men hade gärna sett möjlighet att köpa på fler marknader utan att behöva ringa mäklarn, ha d gött

 6. Hade gärna sett en funktion som tillåter kurslarm baserat på teknisk analys, t.ex. larm om RSI över eller under en given nivå.

 7. Skulle vara bra om man kunde se alla aktiedata när man filtrerat klart med aktiegeneratorn, för att lätt kunna filtrera ytterligare, t.ex på direktavkastning eller P/E-tal.

 8. skulle gärna vilja ha en lista som bygger på mina innehav som jag kunde utvärdera i aktiegeneratorn

 9. Hej,
  Jag saknar en år per år (exempelvis senaste 5 åren) översikt av diverse resultat och nyckeltal så att man kan följa utvecklingen för ett företag visuellt i kolumnform (omsättning, vinst, vinst per aktie, utd per aktie, P/E osv osv). Exempelvis finns det en tabell på affärsvärldens hemsida som heter aktieindikatorn, hade varit fenomenalt att ha en liknande funktion kopplat till aktiens sida på Avanza.

 10. Jag önskar att lättare kunna hitta info om man ska ha på KF eller ISK. Tänker på vart de har sin skatte hemvist. ISIN nr SE är ibland missvisande och Svenska flaggan likaså. Sen har vi bolag med huvudkontor i Bermuda som tydligen inte har källskatt alla. Och Nordea och Pfizer var svåra att göra rätt på. För en nybörjare som mig skulle det underlätta enormt med info om detta ?

 11. Det är korkat att, vare sig det gäller aktier eller fonder, inte redovisa utvecklingen på 6 mån för att i stället redovisa ´I år´ , d v s kalenderåret. Den absoluta merparten av alla investeringar görs alla andra dagar på året än den 2:a Januari och det är mycket viktigare att kunna följa 6-månaders utvecklingen än från årsskiftet.

 12. Jag vill också gärna kunna exportera till excel för att där lätt kunna räkna ut tex varje enskild akties vikt i portföljen.

 13. Superbra, tack! Ska försöka dela med mig på bloggen till mina läsare också!

 14. Tycker man skulle kunna förstora bilden av aktien där man gör sin analys, så den hade kunnat va över hela skärmen – ibland med många olika tekniska indikatorer blir det för smått tycker jag.

 15. Sänka courtage för optioner som ni har gjort för aktier, samt kunna köpa kombinationsorder direkt på nätet utan att behöva ringa, dessutom kunna köpa australiensiska aktier via nätet?

 16. När ska ni kunna erbjuda valuta konton för Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring och även onoterade värdepapper i kapitalförsäkring precis som ert konkurrent erbjuder?

 17. Jag tycker mycket om möjligheten att se värdepappersutveckling ”idag” på Hem/Just nu, men skulle önska att det gick att visa fler än top3/sämst3.

 18. Andelsorder, månadsspara i aktier/ETF:er med utdelningar. Säg att man vill spara 5000 kr per månad så fördelas det ut procentuellt på den fördelning man satt på branch som man valt underliggande aktier i (eller enskild aktie). Utdelningarna man får sedan placeras även de enligt procentuella fördelningen. Kolla M1 Finance…grym platta som vi i Europe tyvärr inte får nyttja…

 19. Jag hade gärna sett en graf (Pie Chart) över vilka branscher innehavda aktier i en viss portfölj tillhör. Jag har inte letat jättemycket, men det var i alla fall inte uppenbart att den funktionen finns.

 20. Jag skulle vilja ha möjligheten att välja storlek på grafen själv när en viss aktie valts.
  Både i vyn på aktiens egen sida samt på samlingssidan ”Håll koll”.
  Där skulle jag vilja ha några olika storlekar att välja mellan.

 21. Möjlighet att zooma in på grafer i appen. Användbart när man vill se
  kortare tidsintervall än en dag och för att övh taget kunna se
  candlesticks på den lilla skärmen 😉

 22. Möjligheten att visa köpta/sålda aktier i diagrammet är bra och ger god känsla för vilken timing som man haft. Men tyvärr syns inte exempelvis nyemissioner, IPO, aktier som tecknats med teckningsoptioner eller inlösta aktier tex vid uppköpserbjudande eller liknande som inte skett via handelsplats. Är det möjligt att lägga till dessa specialfall också som pluppar i grafen? Räcker den dag de har varit registrerade som ordinarie aktier hos Avanza för mig (och inte medan de varit BTA, IA, BTU eller liknande).

 23. Hej!
  Jag skulle vilja ta fram analyser 9m hur de olika fonderna och aktierna korrelerar mot varandra.

 24. Jag skulle vilja ha automatiskt stopp-loss säljning baserat på % av senaste maxvärdet som uppmätts.

 25. 1. För et ttag sedan kunde man få se sina portföljinnehav i ett cirkeldiagram uppdelat efter bransch. Skulle gärna se att den funktionen återinfördes.

  2. Filtrering efter fler och mer relevanta nyckeltal (som t.ex. PEG, EV/EBIT).

  3. Filtrering efter investeringsfilosofier som t.ex. magic formula.

 26. En funktion som kan auto-investera direktavkastningen på aktier i bolagen man äger (såklart då visst belopp uppnås så att inte courtaget äter upp pengarna).
  Helst med hjälp av en pie-chart som representerar ens portfölj, där man förbestämt hur stor andel (i %) av vart företag man vill ha. Sedan auto-investeras din portfölj baserat på dagens aktiepriser + denna pie-chart.
  Precis som M1 finance i USA! perfekt för de so sparar i utdelningsaktier!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.