#Uppesittarkväll med @Investeraren
Idag är det löning för de flesta och för mig är det synonymt med nya aktieköp. Inför varje löning har jag uppesittarkväll där jag ser över portföljen och klurar på vilken eller vilka aktier som jag ska köpa just den månaden.
Traditionen grundades för omkring 13 år sedan när jag var en glad amatör som såg varje löning som en möjlighet att öka på slantarna i portföljen. Fram tills relativt nyligen var jag nog någorlunda ensam om att sitta på kvällskvisten och räkna ned fram till tolvslaget. När lönen trillar in på kontot så går ena hälften till sparande och andra hälften till räkningar och konsumtion.
Ett gyllene riktmärke när det kommer till nivå på sparande brukar vara 10 procent av inkomsten men som alltid så är det bästa sparandet just det som faktiskt blir av.
På senare tid har jag pratat om traditionen med uppesittarkväll i Unga Aktiesparares podd #PrataPengar som jag och förbundets VD Philip Scholtzé driver tillsammans samt i sociala medier såsom Twitter där ni kan följa mina tankar kring sparande. Till min glädje har flertalet personer hakat på trenden med uppesittarkväll och delar med sig av sina tanker och idéer samt vilken aktie det lutar åt varje månad.
Sveriges näst populäraste trend igår
Diskussionerna gick varma igår, så till den milda grad att #Uppesittarkväll blev den näst största trenden på Twitter under hela natten fram till börsöppningen nu på morgonen, det om något visar styrkan i att låta spararna diskutera investeringar sinsemellan.
Något som gör mig extra glad är att tonen är god och folk är behjälpliga för att tipsa varandra om för- och nackdelar med tilltänkta köp och gärna ger varandra förslag på olika investeringar. Köpbeslutet tar man självklart själv men inspirationen flödar timmarna innan lönen trillar in på kontot.
Istället för den gamla dängan ”Kung i baren” av Magnus Uggla där slantarna sprättas iväg i samma sekund som de kommer in på kontot och nudlar infinner sig på matsedeln resten av månaden så är det helt enkelt många som istället köper lite aktier. På så sätt kan man över tid bygga upp en ekonomisk trygghet. Kanske är det i ICA-Gruppen eller Axfood som istället kan sälja ”nudlar ifrån Tokyo”.
Här är en bild som visar vilka aktiediskussioner som trendade mest under gårdagen, nästa månad hoppas jag att du också är med. Samtliga diskussioner hittar du här.
Mina kandidater i maj
Under månaden har jag ökat på lite grann i Wallenbergarnas investmentbolag Investor som faktiskt fyller 100 år. Jag äger redan aktier i bolaget men ökade helt enkelt på mitt innehav. Totalt blev det 40 aktier i Investor som med årets nivå på utdelning ger en passiv inkomst på 400 kronor årligen. Sannolikheten finns ju dessutom att de över tid faktiskt höjer utdelningen vilket gör att månadens köp och passiva inkomst stiger över tid.
Som kuriosa kan nämnas att Investors totala avkastning (kurstillväxt + utdelning) sen jag föddes år 1987 består av två tredjedelar återinvesterad utdelning, så betydelsen av utdelning i ett långsiktigt sparande ska inte glömmas bort. Totalavkastningen har faktiskt varit 12 procent per år sen 1919, självklart säger det ingenting om framtiden men historiken är iallafall god. Sen finns det som alltid också risker, bolagets utdelning ställdes faktiskt in under 7 år då en lågkonjunktur drabbade Sverige med full kraft år 1920.
Mitt andra bolag som jag ska köpa en liten post i är finska Kone. De tillverkar hissar och rulltrappor och syns lite varstans runt om i världen. Urbanisering, alltså att människor flyttar från landet och in till städer är en megatrend som Kone kan tjäna pengar på. Den trenden finns inte minst i Kina som faktiskt stod för 69 % av bolagets nyförsäljning globalt ifjol. Det blir helt enkelt lite trevligare att åka rulltrappa på morgonen på väg till jobbet när man är delägare i bolaget som levererat den.
Castellum var favoriten bland spararna
Det verkade som att fastighetsbolaget Castellum var favoriten bland spararna igår, aktien verkar ha en speciell plats i portföljen hos många. Kanske kan det bero på att bolaget har varit en stabil utdelningshöjare de senaste 19 åren. Som en knorr tänkte jag därför dela med mig av några spännande fakta kring bolaget. (all information nedan är tagen från Castellums årsredovisning 2015)
- Castellum är en av Sveriges största noterade fastighetsägare med ett fastighetsbestånd värderat till 42 miljarder kronor.
- Bolaget har över 19 000 aktieägare.
- Av Sveriges befolkning på 9,8 miljoner invånare bor cirka 65% inom Castellums regionala marknadsområden.
- Har nyligen aviserat att de köper fastighetsbolaget Norrporten vilket gör att Castellum blir ett betydligt större fastighetsbolag. Med på köpet får man gallerian Shopping i Luleå som är världens första galleria.
Avanza statistik
Sist men inte minst måste jag självklart redovisa lite intressanta siffror kring Castellum bland våra sparare.
Trots att det är ett bolag från Göteborg så är det faktiskt Stockholmarna som är mest frekvent representerade bland ägarna.
- Antal ägare 9 810 st
- Antal Stockholmare 3 027 st
- Antal Göteborgare 1 686 st
- Antal miljonärer 2 373 st
- Andel miljonärer 24 %
- Medianinnehav 10 424 kr
- Andel ägare som har courtageklass Mini och Start 52 %
(all statistik ovan baseras på data från 2016-05-24)
Trevlig kväll och lycka till med ditt sparande så ses vi på #Uppesittarkväll nästa gång.