Amerikanska techbolag driver börsen
Amerikanska techbolag driver den amerikanska börsen men frågan som många ställer sig är ifall det är en techbubbla? Värderingarna runt om i världen är höga, ur ett historiskt perspektiv samtidigt som tillväxten varit skral sedan finanskrisen, toppa det med lite historiskt låg ränta så har vi en spännande mix.
Vad betyder det egentligen att börsen är högt värderad då? I Sverige brukar vi säga att börsens P/E-tal har varit 14-15 de senaste 100 åren. Sen hur representativt år 1917 är för nutid 2017 kan man ju fundera kring. Men vi människor tenderar såklart att behöva något att relatera till och jämföra med.
I Sverige värderas börsen till 18,5x innevarande år och förväntningen på nästa år är 17,2x enligt Börsveckan. Nästa års förväntade vinstmultipel på 17,2x är alltså 18% högre än detta anrika historiska snitt. Tilltagande vinsttillväxt skulle såklart kunna leda till att vi växer in i värderingskostymen men vi kommer inte ifrån det faktum att siffran är högre än just snittet som många pratar om.
I USA förväntas P/E-talet på Nasdaq vara 17,2x i år och 16,0x nästa år, viss vinsttillväxt ligger alltså i korten.
Sedan finanskrisens mest bittra dagar har Nasdaq stigit 433% och de mest namnkunniga techbolagen i USA har stigit desto mer. Faktum är att just techbolag idag utgör nästan en fjärdedel av hela indexsammansättningen. Idag har många av oss en iPhone, ett Netflixabonnemang, Googlar information, chattar med våra vänner på Facebook och kanske drömmer om en Tesla. Så frågan är, är det verkligen en bubbla likt IT-boomen när drömmar och visioner var det konkreta och vinst var något luddigt som skulle komma i framtiden?
Några av bolagen fokuserar på tillväxt medan andra mer är inriktade på lönsamhet. Men då alla växer blir den sistnämnda kategorin lönsam tillväxt.
De som enbart fokuserar på tillväxt såsom Netflix och Amazon får höga P/E-tal då intäkterna som genereras går till att investera för framtiden utan att passera gå, då blir P/E-talen därefter. Apple vars iPhone i amerikansk media ibland tituleras som den bästa konsumentprodukten någonsin fick se sitt moderbolag värderas till P/E 9 för bara ett år sedan, det är lätt att glömma.
Idag handlar det inte enbart om framtidsförhoppningar utan många av dessa techbolag tjänar väldigt mycket pengar. Det säger självklart inte att bolagen och dess aktier nödvändigtvis behöver vara köpvärda här och nu men undertecknad tycker i alla fall att det känns bättre än att helt basera värderingen på fagra förhoppningar om framtida vinster såsom för 17 år sedan kring IT-hysterin.
Allt är relativt.. personligen gillar jag att sätta siffror i en kontext och då kan jag snabbt konstatera lite grann. Amazon som många reflexmässigt säger inte tjänar pengar sätter skräck i bransch efter bransch som de ger sin in i och man talar om ”Amazon Proof Companies”, alltså affärsmodeller som en amazonifiering inte kan rå sig på. I USA har 64% av hushållen Amazon Prime, alltså deras premiummedlemskap med fri frakt, bättre priser och extratjänster såsom deras motsvarighet till Netflix, Spotify, Storytel m.m. Siffran på 64% är fler människor än som går i kyrkan eller röstar i det amerikanska valet, bara denna extratjänst gav intäkter på strax över 80 miljarder kronor ifjol, alltså ett halvt Ericsson. Totalt sett jobbar lika många människor på Amazon som 5% av Sveriges befolkning.
Netflix har över 100 miljoner prenumeranter och adderade ytterligare 5,3 miljoner i senaste kvartalet, alltså halva Sveriges befolkning. De flesta lägger ned mer tid på Netflix än träning och välmående och VD Reed Hastings pratar om sömn som deras största konkurrent.
Apple hade över 1 miljard aktiva enheter (iPhones, iPad, Mac-datorer) globalt i januari ifjol, nu desto fler såklart. Bolaget är världens mest värdefulla börsbolag och deras kassa uppgår nätt och jämt till strax över 2000 miljarder kronor. Bara kassan motsvarar alltså drygt en tredjedel av hela Stockholmsbörsens totala värde.
Facebook har 1,3 miljarder dagligt aktiva användare och strax över 2 miljarder månatligt aktiva användare, alltså lika många som 130, respektive 200 Sverige. I senaste kvartalet steg vinsten 76% gentemot året innan.
Nasdaq 100 är ett index som innehåller aktier från de 100 största icke-finansiella bolagen på Nasdaq och är ett värdeviktat index, ju större börsvärde desto större påverkan på indexet.
Indexet har stigit +29,7% i år med Nvidia i topp som stigit mer än 100%, dessutom var just Nvidia den aktie som steg mest på S&P500 ifjol med sina +223%. Techbolagen har levererat fenomenala värden till sina aktieägare senaste åren.
För att knyta ihop påsen kan sammanfattas att techbolagen rusat de senaste åren samtidigt som värderingen i vissa bolat vittnar om stark framtidstro. Vi ska dock inte glömma att många techbolag såsom Alphabet, IBM och Microsoft handlas till en värdering som är betydligt lägre idag än kring millenieskiftet.
Imorgon åker jag till Palo Alto, Silicon Valley tillsammans med Placera för att träffa intressanta techbolag , bland andra Tesla och Electronic Arts, för att få en känsla för trenderna inom techvärlden såsom för elektrifieringen av fordon likväl som det faktum att de sägs bli autonoma (självkörande) likväl som e-sportstrenden inom spelvärlden.
Vi kommer även besöka andra bolag inom elektrifiering och molntjänster. Under resan kommer vi dela med oss av våra reflektioner här på bloggen. Det är ju trots allt i Silicon Valley som många intressanta bolag föds och förhoppningsvis kommer vi få korn på några intressanta trender.
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.