Den perfekta basfonden
En fond som passar precis alla. Såväl den engagerade aktiespararen som fondspararen som vill ha en portfölj med billiga fonder som sköter sig självt. Ja, det finns faktiskt en sådan fondtyp och förutom att den är bred och mångsidig, gör den dig till delägare i många av världens mest välkända varumärken.
Den stora fördelen med att spara i en globalfond är att du får en automatisk riskspridning eftersom fonden innehåller bolag från hela världen. Du får lite av allt. Absolut vanligast när det kommer till globalfonder är också att vi sparar i en global indexfond, d.v.s. det är ingen aktiv förvaltning utan vi köper ”bara” ett snitt av världen. Dessutom samma snitt som alla andra. Då ska också prislappen vara låg. Det är ju i princip det enda som skiljer fond A från fond B.
En annan fördel med en globalfond är att du får en bättre spridning över sektorer, jämfört med om du bara sparar på Stockholmsbörsen. Stockholmsbörsen består till hög grad av verkstadsbolag och banker, medan det är tunt på nya snabbväxande teknikbolag och läkemedelsbolag.
På listan över de tio största bolagen på Stockholmsbörsen hittar vi fyra banker, tre industribolag, men inget teknik- eller läkemedelsbolag (Astra Zenecas huvudnotering är i London). Det enda konsumentbolaget som tar plats på listan är H&M.
Kontrasten mot topp tio i globalt aktieindex, kunde knappast vara större. Ser vi till världens 10 största börsbolag består halva listan av teknikbolag. Utöver det hittar vi Amazon som klassas som ett konsumentbolag, och Johnson & Johnson som är ett hälsovårdsbolag. Inget industribolag letar sig däremot in på listan.
Att köpa en globalfond är alltså det enkla sättet att få exponering mot dels andra geografiska marknader, men också branscher som vi annars lätt missar i Sverige. En globalfond är därför något som borde finnas i alla sparportföljer oavsett hur aktiv du är i övrigt. Själv ser jag min globalfond som en slags hedge mot den stundtals irrationella magkänslan och sparandet här låter jag ticka på månad efter månad. Det gör dessutom att jag får mer tid över till att se över mina aktivt förvaltade fonder och min aktieportfölj.
Vill du istället spara i en aktivt förvaltad globalfond kan du hitta inspiration hos Placera, här har deras fondredaktör Pär Ståhl skrivit om några olika globalfonder.
Sparar du i en globalfond?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.