Investeraren #39 – Stockholmsbörsens piloter

Av Avanza

05 sep 18

Share

En mjuk faktor som jag aktar mycket högt på börsen är pilotskolan, alltså att VD har ett betydande ägande i det bolag han eller hon fått förtroende att driva och skapa värde i för oss aktieägare. Det låter ju nästan som en självklarhet men faktum är att långtifrån alla VD:ar har ett betydande ägande i sitt eget bolag. Om inte de tror på sitt bolag, varför skulle då du och jag göra det?

Pilotskolan för mig är lika naturligt som att charterturister som skall avnjuta en trevlig semester på mallis gärna ser att piloten sitter i cockpit och har incitament att landa planet tryggt och säkert istället för att fjärrstyra planet från flygtornet. För att låna in ett annat färdmedel i liknelsen kan sägas att bolagets VD bör sitta med i samma båt, speciellt när det piskar upp till storm.

Självklart kan det finnas goda skäl till varför bolagets VD inte har ett ägande i det egna bolaget men min huvudregel är att jag förväntar mig det. En ung person som fått sitt första VD-jobb kommer av naturliga skäl ha mindre ekonomiska resurser än en person som är i slutet på karriären. Därför kan man inte enbart titta på kronor och ören.

Vilka VD:ar på börsen äger mest aktier i det egna bolaget?

Tidningen Dagens Industri skrev en artikel på ämnet nyligen och sammanställde börsens klarast lysande piloter. Värt att nämna är att denna lista inte tar fasta på ”ägare av kött och blod” där ägarlistan utgörs av en eller några starka huvudägare. Samtliga investmentbolag på börsen har en stark ägarfamilj som inte sällan grundat bolaget och fortsätter vara den största ägaren. På nedan topplista är däremot VD inte sällan största ägare i bolaget också, som grädde på moset.

En stark huvudägare är också positivt men i fallet H&M den senaste tiden så har vi sett att det ibland kan bli ett glapp mellan huvudägare som har en till synes livslång horisont och börsen som är mer kortsiktig till sin natur. Därför passar det bra att kolla på just VD eftersom denne rattar den dagliga verksamheten och ansvarar för att fundamenta såsom försäljning, marginaler och vinst utvecklas åt rätt håll.

Här kommer piloterna:

  1. Lundbergföretagen
    Fredrik Lundberg äger aktier för 32,6 miljarder kronor och äger 41,9 % av kapitalet och 70,9 % av rösterna.
  2. Balder
    Erik Selin äger aktier för 16,3 miljarder kronor och äger 35,6 % av kapitalet och 49,4 % av rösterna.
  3. Fastpartner
    Sven-Olof Johansson äger aktier för 7,5 miljarder kronor och äger 69,5 % av kapitalet och 71,5 % av rösterna.
  4. Wallenstam
    Hans Wallenstam äger aktier för 7,2 miljarder kronor och äger 24,2 % av kapitalet och 61 % av rösterna.
  5. Sagax
    David Mindus äger aktier för 5,3 miljarder kronor och äger 18 % av kapitalet och 24,3 % av rösterna.
  6. Nibe
    Gerteric Lindquist äger aktier för 2,4 miljarder kronor och äger 4,6 % av kapitalet och 8,3 % av rösterna.
  7. Fenix Outdoor
    Martin Nordin äger aktier för 2,2 miljarder kronor och äger 15,6 % av aktierna och 53 % av rösterna.
  8. Klövern
    Rutger Arnhult äger aktier för 2,0 miljarder kronor och äger 15,1 % av kapitalet och 15,8 % av rösterna.
  9. Attendo
    Avgående VD Pertti Karjalainen äger aktier för 1,9 miljarder kronor och äger 14,1 % av kapital och röster.
  10. Recipharm
    Thomas Eldered äger aktier för 1,9 miljarder kronor och äger 18,1 % av kapitalet och 39,4 % av rösterna.

 

Går bolag med ett stort VD-ägande bättre än snittet?

Den frågan tvistar säkerligen de lärde om men min uppfattning är att man drar det där lilla extra strået om man sitter med i samma båt som aktieägarna, historiken de senaste åren visar samma sak. De senaste 5 åren har samtliga av bolagen slagit Stockhholmsbörsens breda index inklusive utdelningar (de som har 5 års historik).

Avkastningen bland aktierna vars VD:ar följer pilotskolan jämfört med Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar (SIXPRX). Avkastningssiffror per 31/8 2018.

Sist men inte minst.. så kommenterar artikeln i DI även Karl-Johan Persson som förmodligen är börsens största pilot om man räknar med det indirekta ägandet i HM via familjens bolag Ramsbury Invest. Juan Vargues på Dometic tillträdde vid årsskiftet och har redan köpt aktier för 58 MSEK samt Georgi Ganev på Kinnevik lånade närmare 20 MSEK av Christina Stenbeck för att köpa aktier i bolagt vid tillträde och har dessutom en hel del optioner, så listan hade kunnat görs mycket längre.

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg