Investeraren #41 – 10 år sedan Lehman Brothers kollaps

Av Avanza

18 sep 18

Share

Den 15 september var det 10 år sedan den anrika investmentbanken Lehman Brothers föll och sände ut chockvågor över världen. Under 473 dagar föll OMXS30 -57,8 % men faktum är att den också vände blott 43 dagar efter Lehmans konkurs. Hur ska man tänka i kristider och hur vanliga är de egentligen?

Risk och avkastning hör ihop

Att spara och investera i aktier innebär risk och det finns ju faktiskt en viss risk för att man förlorar hela sitt kapital. Med en sund riskhantering där man diversifierar sitt sparande till olika aktier i olika branscher så minskar risken avsevärt. En rapport från Euroclear nyligen visade att nästan varannan aktieägare i Sverige nöjer sig med blott en aktie i portföljen, det är inte riskspridning utan nästan dumdristigt. Vi har sett det förut när alldeles för många ägde Ericsson, Telia eller en kombination av de två.

Historiskt har aktiemarknaden varit det bästa tillgångsslaget över långa tidsperioder, trots kriser, och som den gamla klyschan säger så hör ju risk och avkastning ihop.

De bästa affärerna görs i de sämsta av tider

Oftast görs ju de absolut bästa affärerna när det ser som mörkast ut och ingen tror på varken börsen eller enskilda aktier. Men det kräver också mot att våga gå emot strömmen, vi är ett flockdjur med utpräglad flockmentalitet. Men bara genom att vara medveten om just det snarare än att gå på autopilot kan vara nyttigt när nästa kris står för dörren. Nu bör det tilläggas att kriser av magnituden som vi såg under finanskrisen är mycket ovanliga.

Börsens historiska utveckling visar att kraftiga nedgångar är ovanliga. (Klicka för att förstora)

 

Däremot får vi recessioner ibland när ekonomin går in i lugnare perioder och korrektioner på börsen med fall på minst -10 % från toppen är inte heller speciellt ovanliga. Det kan nog också vara bra att komma ihåg att uppgångsfaser normalt sett varar mycket längre än nedgångsfaser, när börsen lyser illrött så vill många ut samtidigt samtidigt som det tar tid för sparare att våga tillbaka till börsen om de bränt sig. Tyvärr är det alldeles för vanligt att man kommer tillbaka till börsen när en stor del av återhämtningen redan är tagen.

På tal om att återhämtningen ofta tar längre tid så varade ju finanskrisen i 473 dagar på börsen, från 13 juli 2007 till 27 oktober 2008, och vände alltså redan 43 dagar efter Lehman Brothers kollaps. Återhämtningsfasen tillbaka till börsnivån innan krisen tog dock 2 360 dagar för OMXS30 (6,46 år) eller 1 268 dagar om vi räknar med återinvesterad utdelning. Lägg därtill ett löpande sparande så gick det ännu fortare.

Från botten har SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna inklusive återinvesterad utdelning, gett en avkastning på +569 % eller 20,9 % per år. Det gör det enkelt att förstå att en krasch på marknaden nog paradoxalt är bland det bästa som kan hända en ny investerare som ska börja spara och har tiden på sin sida, men mindre bra för någon som behöver kapitalet i närtid.

Köpte du däremot vid exakt fel tillfälle, alltså dagen innan nedgången startade så har SIX30RX gett en avkastning på +91 % och börsens breda index SIXPRX +118 %. Inte fy skam det heller, ett löpande sparande förbättrar även dessa siffror.

Vilka aktier föll mest under finanskrisen?

I bilden nedan ser du vilka aktier som föll allra mest på Stockholmsbörsen under finanskrisen och vilka som därefter steg allra mest. Efter regn kommer finansiellt solsken, något som kan vara bra att ha med sig när sämre tider kommer.

Aktierna som föll mest under krisen och steg mest i återhämtningsfasen. (klicka för att förstora – Källa: Hitta Kursvinnare)

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg