En tillbakablick på börsåret 2018
I skrivande stund är det blott en handelsdag kvar på detta år och det är därmed dags att lägga året till handlingarna och vända blad. Men låt oss dessförinnan blicka tillbaka på det gångna börsåret som, så här med facit i hand, blev ett rätt volatilt dito. Sist men inte minst har vi en liten överraskning också!
Så blev börsåret 2018
Ifjol kring denna tidpunkt skrev jag om stark ekonomisk tillväxt, negativ ränta, låg volatilitet och starkt noteringsklimat som bjöd på flertalet börsintroduktioner. Faktum är att samtliga dessa faktorer ser annorlunda ut idag. Den ekonomiska tillväxten har kommit lite på skam med oro för avmattning och i det senaste kvartalet minskade faktiskt BNP för första gången sedan 2013. Den negativa ränta som vi fick i februari 2015 ser ut att gå mot sitt slut efter Riksbankens räntehöjning om +0,25 % i december, vilket var den första höjningen sedan sommaren 2011. Volatiliteten har ökat betänkligt och börsnoteringarna har lyst med sin frånvaro. Årets modeord får istället bli konjunkturavmattning, ökad volatilitet, räntehöjningar, handelskonflikt, TINA (There is no Alternative), techfrossa och amerikansk skattereform som eldade på börsen. Även om det faktiskt är en handelsdag kvar på detta år så kan man nog med betryggande marginal säga att det blir det första negativa året sedan 2015 för OMXS30 och sedan 2011 för Stockholmsbörsens breda index OMXSPI.
Ökad volatilitet och stigande räntor
Volatiliteten har stigit från låga nivåer men steg mycket kraftigt i samband med att den amerikanska sysselsättningsstatistiken Non Farm Payroll (NFP) publicerades den andra februari i år. Det marknaden tog fasta på var det höga lönetrycket som fick marknaden att oroa sig för ytterligare räntehöjningar från amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det skapade ett stort börsfall på måndagen den femte februari och börsen föll faktiskt mer än sju procent innan den hittade nytt fotfäste för att därefter klättra mot nya höjder. Det blev dock fler räntehöjningar, totalt höjde FED 4 gånger under året och 9 gånger sedan december 2015 som markerar starten för räntehöjningscykeln. I Sverige har vi höjt för första gången sedan 2011 och befinner oss alltjämt i negativt territorium.
Iskallt noteringsklimat
Ifjol hade vi ett mycket starkt noteringsklimat där vi hälsade över 1 600 nya bolag välkomna på den globala arenan. Det var en siffra som var hela +49% högre än året innan, det stökiga året 2016 med oro för Kinas tillväxt, Brexit och presidentvalet som alla skapade sin beskärda dos av huvudbry. På Stockholmsbörsen fick vi in många bolag och på bland annat First North rasade det in bolag. I år däremot har det varit mest listbyten och avknoppningar som särnoterats, exempelvis Veoneer och Epiroc från Autoliv och Atlas Copco.
Börskorrektion eller dags för björnmarknad?
Korrektioner på börsen är vardagsmat, alltså en nedgång på minst tio procent från toppen till botten. Faktum är att vi fått uppleva det varje börsår sedan 2006 förutom ifjol, fjolårets största rutschkana stannade vid -8,5 %. I år steg börsen som mest +6,5 % eller +10,4 % om vi räknar med utdelningen, som sig bör. Men som vi fått erfara så har börshösten varit kylig och turbulent. Från toppen 29 augusti har vi fram till skrivande stund har börsen tappat -17,6 %. Om vi tappar några procent till så kommer börsen gå in i det vi kallar för björnmarknad, alltså när den tappet minst 20 procent från senaste toppen.
Om vi tittar på de enskilda bolagen och dess aktier så har 20 av de 30 aktierna i OMXS30 fallit med minst 20 procent senaste året. Telia Company har klarat sig bäst i år och totalt har 7 aktier i indexet klarat av bravaden att hålla sig ovanför vattenytan avkastningsmässigt sedan årsskiftet. En intressant reflektion är att den forna nationalklenoden Ericsson seglat upp som ohotad vinnare i år med en uppgång på hela 42 %, tvåan AstraZeneca på prispallen har knappt lyckats med hälften. Men även Telia har fått fart under galoscherna och hamnar på en fin tredjeplats med en uppgång på goda 19 %.
Börsen har blivit billigare
När aktier faller i pris så blir de ju per automatik billigare om den förväntade framtida vinsten är oförändrad eller ännu bättre, förväntas stiga. Om det blir så i just detta fallet står såklart skrivet i stjärnorna. I USA som är världens största kapitalmarknad har börsen i år bjudit på den största vinsttillväxten på 8 år enligt Factset. Det beror till stor del på skattereformen som trädde i kraft i slutet på förra året och som sänker skatten för bolagen. Vinsttillväxten förväntas landa på +20,3 % och samtliga 11 sektorer i indexet S&P 500 bidrog till den utvecklingen. Nästa år återfinns ju den positiva effekten från skattereformen i jämförelsetalen, så då har vi redan ökat motståndet på träningscykeln, det blir inte lika enkelt att imponera, kort och gott.
Just nu är det framåtblickande P/E-talet på Dow Jones 14,5 gånger och 15 gånger för S&P 500. I Sverige värderas OMXS30 till 13,4 gånger nästa års förväntade vinst och direktavkastningen förväntas bli 4,7 procent. Däremot är det många som pekar på att Schiller P/E inte alls är på samma attraktiva nivåer, alltså när man tittar på ett cykliskt justerat P/E-tal som tar hänsyn till den genomsnittliga vinsten de senaste 10 åren.
Vilka aktier är 2018 års vinnare?
- OMXS30 Ericsson B +42 %
- OMXSPI Viking Supply Ships +550 %
- Large Cap Hufvudstaden C +125 %
- Mid Cap BioArctic +196 %
- Small Cap Viking Supply Ships +550 %
- First North Nicoccino +281%
- Nordic MTF Samtrygg Group +167 %
- Spotlight Stock Market (Aktietorget) Aerowash B +336 %
- Dow Jones Merck & Co +38 %
- Nasdaq NF Energy Saving Corp + 1649 %
- S&P 500 AMD +69 %
- Nasdaq 100 Workday +55 %
Vilka aktier har avanzianerna favoriserat?
Som alltid finns det aktier som befinner sig i saunan och de som kastas in i frysboxen. Låt oss kika lite närmare på aktierna som våra kunder favoriserat under året och därmed fått flest nya ägare.
Svenska aktier
- MTG B (delvis pga. att Kinnevik delat ut aktier i MTG till sina aktieägare)
- Investor B
- Latour B
- Kinnevik B
- Volvo B
- ABB
- Castellum
- Oasmia Pharmaceutical
- SAAB B
- Oriflame
- LeoVegas
Utländska aktier
- Aurora Cannabis
- Canopy Growth Corp
- Patriot One Technologies
- Amazon
- Danske Bank
- Microsoft
- Sampo
- Netflix
- Apple
- Nvidia
Fonder
- Avanza Global
- Avanza Auto 6
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Avanza Auto 5
- Öhman Global Hållbar A
..Sist men inte minst, en liten överraskning!
Nu har vi pratat om hur börsen har betett sig under året och vilka aktier som favoriserats och vilka som fått stryka på foten men hur har det gått för dig då?
I slutändan är det ju faktiskt din egen utveckling som är mest intressant för dig när du sitter hemma på kammaren och funderar på vilka lärdomar och reflektioner du kan dra av året. Just därför har vi satt ihop en liten överraskning åt dig, vi kallar den kort och gott för ”Ditt 2018 i siffror”. Låt oss presentera den för dig. (.. om nyfikenheten tar över nu så hittar du ditt 2018 i siffror här redan nu!)
Vi vill göra sparande billigare, bättre och enklare och vi tror att ”Ditt 2018 i siffror” gör det väldigt mycket enklare att få en snabb och trevlig överblick över hur ditt sparande utvecklats under året. Ja förutom den lilla detaljen att börsåret blev negativt, men bortsett från det.
Först och främst visar vi dig hur dina innehav totalt sett utvecklats under året, hur mycket utdelning du inkasserat och dina nettoinsättningar på kontot (insättningar minus uttag). Sen går vi vidare och tittar på din procentuella avkastning under året jämfört med alla andra avanzianer, har din avkastning varit bättre eller sämre än våra övriga kunder? Ingen fara om avkastningen inte är den allra bästa i år, så är det ibland. Vill du lära dig mer om sparande och investeringar så kan du med fördel kolla in Avanza Akademin. Därefter kikar vi lite närmare på toppar och dalar, vilka dagar under året har du kunnat skratta hela vägen till banken och vilka dagar har inte varit fullt lika roliga? Självklart kollar vi även närmare på vilket innehav som är ditt bästa i år och hur aktiv du har varit, alltså hur många transaktioner du gjort. Sist men inte minst ger vi dig en enkel överblick över huruvida du varit ute på finansiella äventyr utomlands eller om dina placeringar enbart gjorts i Sverige, var dina investeringar bor helt enkelt.
Så vad väntar du på? In och kika hur ditt börsår 2018 blev!
Psst.. delad glädje är dubbel glädje! Dela gärna ditt resultat för året i sociala medier under #mittavanzaår
Vi på Avanza vill tacka för 2018 och ser fram emot att dela 2019 med dig!
Nicklas