Hur kan man kombinera Avanza Global och Avanza Emerging Markets?

Av Avanza

28 mar 19

Share

Äntligen kan du investera i tillväxtmarknader till ett oslagbart pris! Med Avanza Emerging Markets gör vi exotiskt fondsparande billigare, bättre och enklare. Genom fonden får du exponering mot stora och medelstora bolag i 24 tillväxtmarknader till en total prislapp på 0,29%. En naturlig fundering är då hur den här fonden passar in i vår befintliga fondfamilj av Avanza Zero och Avanza Global och hur man kan kombinera dessa?

Vi lanserar ytterligare en Avanzafond

För 13 år sedan lanserade vi Avanza Zero som blev Sveriges första gratisfond. Ända sedan dess har vi haft som ambition att pressa priserna så mycket det bara går för att du ska slippa betala onödiga avgifter. Ifjol lanserade vi Avanza Global som blev världens billigaste globalfond och nu är det dags att ta nästa steg, genom vår nya tillväxtmarknadsfond Avanza Emerging Markets. Förvaltningsavgiften landar på 0,15% och fondens totala avgift landar på 0,29% vilket är upp till 38% billigare jämfört med den näst billigaste jämförbara tillväxtmarknadsfonden och hälften av snittkostnaden i segmentet, mer till dig helt enkelt!

Vilken exponering får jag via Avanza Emerging Markets?

Den underliggande exponeringen är indexet MSCI Emerging Markets Index (USD) som ger en exponering mot 24 tillväxtmarknader runt om i världen. Totalt sett utgörs indexet av 1 125 aktier i medelstora och stora bolag.

Kina är det enskilt största landet och huserar hem för 1,4 miljarder människor. Numera världens näst största ekonomi och kapitalmarknad efter USA. Kina utgör ungefär en tredjedel av indexet. Därefter är det Sydkorea och Taiwan som ofta anses vara Asiens techhubbar som vardera står för en bit över 10 procent. Sist men inte minst hittar vi Indien och Brasilien och de sista 27 procenten är övriga mindre marknader.

Klicka på bilden för att förstora (Källa: MSCI)

Tittar vi på enskilda länder så är det alltså Kina som utgör absolut störst andel av fonden. Om vi däremot vänder blicken mot sektorindelning kan vi se att det är finans och finansrelaterat som är den absolut största sektorn, med bred marginal. Det enskilt största innehavet i fonden är kinesiska Tencent som tillhör sektorn kommunikationstjänster. Det är en sektor som huserar hem för många techbolag. I USA bytte ett flertal bolag från informationsteknologi till kommunikationstjänster ifjol, däribland Facebook, Alphabet (Google), Netflix och Twitter. Min poäng är att de klassiska techbolagen inom tillväxtmarknader kan återfinnas inom både sektorn informationsteknologi och kommunikationstjänster.

Klicka på bilden för att förstora (Källa: MSCI)

Nu vet vi vilka länder och sektorer som är överrepresenterade i indexet MSCI Emerging Markets och tillika i vår fond. Men för alla inbitna aktiefantaster som gärna vill äga exotiska aktier men gärna gör det via en fond så har jag glädjande nyheter. Totalt utgörs indexet av 1 125 aktier och många av de bolag som står högt upp på önskelistan från kunder som hör av sig till oss är faktiskt stora innehav i detta index. Det kinesiska internetundret Tencent är största innehav följt av Alibaba som är Kinas motsvarighet till Amazon (noterat i USA). Därefter hittar vi Sydkoreanska Samsung och Taiwan Semiconductor som är stor underleverantör av chips till Apple. Även Naspers är en populär aktie, bolaget är huvudnoterat i Sydafrika och är en av världens största techinvesterare globalt.

Klicka på bilden för att förstora (Källa: MSCI)

Historisk avkastning är självfallet ingen garanti för framtida dito men historien är intressant att reflektera kring. I nedan graf ser du hur indexet MSCI Emerging Markets utvecklats årligen sedan 2005. Generellt brukar sägas att risken i tillväxtmarknader är högre än i utvecklade marknader vilket också syns under de negativa börsåren. Risk och avkastning hör ju som bekant ihop, något som även syns i de positiva åren som stigit desto mer än under positiva år på svenska börsen som jämförelse.

Klicka på bilden för att förstora (Källa: MSCI)

 

Hur kan jag kombinera Avanza Emerging Markets med Avanza Zero och Global?

Sist men inte minst då, för att knyta ihop påsen, hur kombinerar man denna nya fond med vårt befintliga utbud av Avanza Zero och Avanza Global? Det brukar ju heta att man ska sprida på risken och vanligtvis brukar Sverige utgöra en bred basplatta i en fondportfölj. Därefter brukar USA utgöra en stor del av den utländska exponeringen, inte konstigt med tanke på att de utgör ungefär hälften av det totala börsvärdet globalt. Sist men inte minst brukar man få rådet att krydda portföljen med lite spännande tillväxtmarknader. Kanske är det just så man mest optimalt kan kombinera dessa fonder?

Avanza Zero följer ju indexet SIX30RX som våra 30 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelning och är gratis. Dessa bolag utgör ungefär 60 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen och ger en övervikt mot bank och verkstad/industri. Avanza Global ger en exponering mot indexet MSCI World och har en tonvikt på USA. Även här har finans och finansrelaterat en stor vikt sektormässigt, följt av informationsteknologi och hälsovård. Prislappen ligger på 0,11 % vilket gör den till världens billigaste globalfond enligt Morningstar. Förutom USA så står västeuropa för en femtedel och Japan en bit under en tiondel. Största innehav här är amerikanska techbolag såsom Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Google (Alphabet).

Nu när vi äntligen får välkomna in en tillväxtmarknadsfond i vår fondfamilj så hoppas vi att du upplever att utbudet blir ännu bättre, prislappen ännu billigare och snällare mot plånboken likväl som att det blir enklare än någonsin att få en bred exponering mot hela världen.

Psst…  ta tillfället i akt att flytta över befintliga fonder från annan bank till oss. Vi har gjort det enklare än någonsin att flytta dina fonder från annan bank, några mnuter och knapptryckningar så sköter vi resten. Här flyttar du över dina fonder till oss från annan bank.

Lycka till och avkastning på dig!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Avanza Emerging Markets är en matarfond som placerar minst 85% av sina medel i ett mottagarfondföretag. För information, faktablad och informationsbroschyr se avanza.se/avanza-emerging-markets. Alla jämförelser i blogginlägget baseras på data från 2019-03-27.

Relaterade inlägg