Senaste årets bästa teknikfonder
Med en avkastning på i snitt 30 procent tillhörde teknikfonder förra årets absoluta fondvinnare. Teknikfonderna med högst avkastning gick emellertid mycket bättre än så och har i flera fall haft en avkastning på långt över 50 procent. Här senaste årets bästa teknikfonder.
Digitaliseringen och automatiseringen är branscher med mycket hög tillväxt. En tillväxt som fick extra vind i ryggen i och med coronapandemin och hemmajobbandet, vilket accelererat takten i digitalisering av allt fler sektorer. Det har självklart påverkat bolagens aktiekurser och tillsammans med bolag inom förnyelsebar energi kan teknikbolagen koras till förra årets riktiga börsvinnare.
Teknikfonderna med högst avkastning 1 år
Bäst det senaste året har det gått för Thematica Future Mobility – En tematisk fond med runt 40 innehav i portföljen, alla på temat framtidens mobilitet. Det innebär att fonden i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Största innehav är svenska solcellsbolaget Soltech Energy, följt av kanadensiska gruvbolaget Standard Lithium som främst utvinner just litium.
Näst bäst har det gått för BGF Next generation Technology. Bakom fonden står världens största kapitalförvaltare Blackrock. Fonden har innehav i fler än 100 olika bolag, vilket är relativt många. Teman som återkommer är Artificiell intelligens, automatisering och nya betallösningar. Fondens största innehav är amerikanska Tesla med det följs av en rad i sammanhanget mindre och mellanstora bolag såsom amerikanska belysnings – och halvledarutvecklaren Cree Inc och IT-bolaget Twilio.
Populära Swedbank Robur Ny Teknik med nära 200 000 avanzianer bland fondandelsägarna kammar hem tredjeplatsen med en uppgång på 76 procent senaste året. Fokus ligger på nordiska bolag med stark tillväxt som uppnått lönsamhet och vars produkter och tjänster har ett högt teknikinnehåll. Största innehaven och starka bidragsgivare till avkastningen är kommunikationstjänstbolaget Sinch följt av spelutvecklaren Stillfront. Överlag är detta en riktig spelutvecklarfond, fem av fondens tio största innehav är spelutvecklare, bland annat Embracer, Paradox Interactive och Take-Two Interactive.
Resultatbaserad avgift
Kanske hajar du till över de höga avgifterna i ett par av fonderna ovan. Teknikfonder är överlag aktivt förvaltade och har därmed vanligtvis en avgift på mellan 1,50 till 2,50% när alla avgifter är dragna. Att det sticker iväg till betydligt högre procentsatser än så i ett par fall ovan, beror på att det är fonder som utöver den ”vanliga förvaltningsavgiften” även har en prestationsbaserad avgift som enbart tas ut om fonden överträffar ett visst uppsatt mål. Viktigt att notera är emellertid att avkastning alltid redovisas efter att alla avgifter är dragna.
En teknikfond ett bra komplement i portföljen
Att prata om tech-sektorn är egentligen förlegat. Teknik återfinns i alla sektorer och inga bolag kan ignorera den digitala resa världen gör. Däremot finns det självklart bolag med mer eller mindre teknikinnehåll i sina varor och tjänster. Dessa bolag är viktiga att få exponering emot och då anser jag att en teknikfond är ett utmärkt alternativ, då det innebär att du även med mindre belopp får en bra riskspridning.
Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder
Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.
Sparar du i någon teknikfond?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.