Slutspel i sparande, vem vinner guldet?
Igår avgjordes svenska hockeyligan (SHL) och för tredje gången stod Växjö Lakers som segrare när de besegrade Rögle. Men hur ser det ut om vi ställer upp de båda lagen i ett spar-slutspel? För att förenkla lite grann tog jag en titt på den genomsnittlige spararen i region Kronoberg (Växjö Lakers) och region Skåne (Rögle).
Kronobergaren
Den genomsnittlige kronobergaren är 40 år gammal och är en man (65% män, 35% kvinnor). Han föredrar aktier framför fonder i sitt sparande och månadssparar 1 970 kronor. Hans genomsnittliga kapital är 325 000 kronor och median är 41 500 kronor. Kronobergaren har i genomsnitt 2-3 aktier i sin portfölj och 1-2 fonder.
Skåningen
Den genomsnittlige skåningen är något äldre, 41 år gammal men är också en man (63% män, 37% kvinnor). Även vår skåning föredrar aktier framför fonder och månadssparar 2 630 kronor. Hans genomsnittliga kapital är 408 000 kronor i snitt eller 45 700 kronor i median. Skåningen har i genomsnitt 2-3 aktier i sin portfölj och 1-2 fonder.
Vinnaren i kapital är …
Även om skåningen har ett större kapital (83 000 kronor mer i snitt, 4 200 kronor mer i median) är det skillnaderna i månadssparandet (600 kronor) som utgör den största effekten på sparandet. Just tid och avkastning är de två absolut viktigaste faktorerna när det kommer till sparande.
Låt oss titta på vad 600 kronor skillnad i månadssparande gör på några års sikt. Jag har här antagit en årlig avkastning på 7%.
Med 600 kronor högre månadsspar kommer skåningen att nå miljonen efter 17 år – tre år före kronobergaren. Ränta-på-ränta-effekten leder också till att skillnaderna drar iväg rejält över tid och när våra båda månadsparare från region Skåne och Kronoberg sparat i 40 år kommer skåningen att ha drygt 6,9 miljoner kronor medan kronobergaren har nästan 5,2 miljoner kronor.
Vinnaren i riskspridning är…
Vad gäller riskspridning blir det dock oavgjort mellan Kronoberg och Skåne. Den genomsnittlige spararen från bägge regionerna håller sig till 2-3 aktier och 1-2 fonder. Båda håller sig alltså koncentrerade i sitt sparande vilket kan innebära en onödigt stor risk för de allra flesta. Snarare brukar cirka 10-15 olika aktier från ungefär fem olika sektorer vara en god utgångspunkt för de flesta för att få en god spridning.
Hur sparar skåningar och smålänningar?
I fondsparandet ser det nästan helt identiskt ut då båda föredrar indexfonder (eller indexnära fonder) så som Avanza Zero, Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Global Plus A. De har också en preferens för teknikfonder som Swedbank Robur Ny Teknik A, Handelsbanken Hållbar Energi A1, TIN Ny Teknik A och Avanza World Tech by TIN.
Lite mer spännande blir det när vi tittar på aktiesparandet där vi ser att smålänningen har en preferens för småländska bolag. Utöver de gemensamma favoriterna Investor B, Volvo B, SAS, Embracer, Swedbank A, Hennes & Mauritz B, Evolution Gaming och Scandic Hotels hittar vi bland smålänningarnas favoriter både Växjö-baserade Fortnox och NIBE från Markaryd. När smålänningarna föredrar lokalt satsar skåningarna istället på mer flyg i form av Norwegian Air Shuttle. Dessutom har de också investmentbolaget Latour B i sitt sparande.
Några medskick:
- Tid och avkastning är dina viktigaste framgångsfaktorer när det kommer till sparande.
- Även några hundralappar skillnad i sparande kan därför växa till stora pengar på lite sikt
- Försök att sprida dina risker genom att äga flera företag i olika branscher.
Lycka till med sparandet och grattis Växjö Lakers till SHL-guldet!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.