Aktierna och fonderna som lockade mest i juni

Av Avanza

30 jun 21

Share

Sommarbörsen inleddes starkt med en uppgång på närmare 2,6 procent som mest. Juni som historiskt varit en svag börsmånad har dock faktiskt bjudit på positiv avkastning de senaste åren. Med mål i sikte och bara några timmar kvar innan vi stänger böckerna för månaden ser det dock ut som att vi balanserar på nollstrecket. Hur har då avanzianerna agerat under juni?

Några orosmoln på börshimlen har mojnat

Tidigare orosmoln som kraftigt stigande inflation och långräntor har på marginalen mojnat. Majoriteten av globala fondförvaltare tror nu att den höga inflationstakten är övergående samtidigt som långräntorna fallit tillbaka. Det är faktorer som adderar riskvilja i marknaden. Nästa hållpunkt är rapportsäsongen som agerar riktkarl vartåt börsen beger sig härnäst.

Spararna spelar pingis mellan värde och tillväxt

Den rotation från tillväxtbolag till värdebolag som vi sett under en längre tid fortsätter alltjämt. Men faktum är att det inte enkom är fokus på traditionella värdebolag och pandemiförlorare som nu fått förnyad medvind. Istället ser vi en tydlig varannan-månads tendens där tillväxt lockar ena månaden för att månaden efter rotera tillbaka till värdebolag, något som pågått ett flertal månader nu.

Annons

Månadens köplista toppas av Volvo, följt av H&M och SSAB.

Den röda tråden i månadens topptrio är att privatspararna favoriserar bolag som inte hängt med börsen under månaden. Volvo sjönk som mest 8 procent, delvis på grund av oro för komponentbrist, produktionsstopp samt högre råvaru- och fraktkostnader. Den extra utdelning som bolaget föreslagit efter försäljningen av UD Trucks, kombinerat med nedgången under juni, lockade kunderna att trycka på köpknappen.

 

Månadens säljlista toppas av Zalando, följt av Swedbank och AstraZeneca.

Kinneviks sakutdelning av Zalando är nu helt klar och därmed är det möjligt för privatspararna att sälja sina tyska aktier i bolaget. Även om aktien är den mest sålda under månaden så har den absoluta merparten valt att behålla innehavet, vilket innebär att Zalando nu har över 54 000 ägare hos oss.

Ytterligare en intressant spaning är att 3 av börsens 4 storbanker återfinns på säljlistan. Efter ett flertal år med nollavkastning har temperaturen ökat rejält i banksektorn. Avkastningen sedan årsskiftet imponerar och även senaste månaden har varit god. Det har rimligtvis lett till en del vinsthemtagningar för att stuva om i portföljen och plocka upp eftersläntare.

Fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder, igen.

Fondspararnas intresse för Sverigefonder fortsätter och attraherar dessutom mest sparkronor under månaden. Därefter följer Globalfonder och Fastighetsfonder, en välkänd trio vid det här laget.

Med rapportsäsongen runt hörnet och markant stigande nettoköp är det tydligt att fondspararna tror på fortsatt goda tider. I absoluta tal minskar dock köpen i Sverigefonder marginellt medan bredden i köpen över olika fondkategorier ökar desto mer

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder.

Det tydliga temat att fondspararna väljer Globalfonder för bred exponering mot den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Det är främst billiga globala indexfonder som favoriseras. Vid sidan av Sverigefonder utgör globalfonder en god bas i ett långsiktigt sparande för att ta del av det värdeskapande som sker i bolag utanför Sverige.

Renässansen för Fastighetsfonder fortsätter efter att ha befunnit sig ute i kylan under större delen av förra året. Temperaturen i branschen har under en längre tid varit högre än temperaturen bland fondspararna. Hög förvärvsaktivitet, fortsatt ekonomisk återhämtning och långräntor som faller tillbaka gynnar segmentet. Trendskiftet blir alltmer tydligt där köpen i Fastighetsfonder stiger markant jämfört med föregående månad.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder

Teknikfonder tillhörde fjolårets vinnarfonder men i februari bjöds vi på en korrektion som accelererade rotationen mot värdebolag. Det är främst vinsthemtagningar i Teknikfonder som har finansierat den rotation vi sett under de senaste månaderna. En intressant spaning är dock att den trenden nu ser ut att tappa momentum. Säljtrycket i Teknikfonder minskade med 80 procent jämfört med maj.

Stigande inflation och långräntor har varit negativt för tillväxtaktier i år men nu tror en majoritet av globala fondförvaltare att den kraftigt stigande inflationen är övergående, samtidigt som långräntorna fallit tillbaka. Detta tillsammans med det faktum att amerikanska teknikindexet Nasdaq 100 har avancerat 17 procent sedan korrektionsbotten i början på mars kan mycket väl leda till förnyat intresse för Teknikfonder framåt.

Fonderna som favoriserades under juni

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Enter Småbolagsfond A
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Avanza Global
  6. Länsförsäkringar Fastighetsfond A
  7. AMF Aktiefond Småbolag
  8. Spiltan Högräntefond
  9. Spiltan Räntefond Sverige
  10. IKC Avkastningsfond

Nu ser vi fram emot julibörsen och rapportsäsongen. Historiskt har just juli tenderat att vara den starkaste sommarmånaden.

 

Jag önskar dig en fortsatt trevlig sommar och dito börs!
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg