Kraftiga börsfall för ryska aktier trots stängd börs

Av Avanza

28 feb 22

Share

Moskvabörsen närmare halverades som mest efter invasionbeskedet förra veckan. Det fick centralbanken att snabbt förbjuda blankning, stödköpa rubel och förbjuda utlänningar att sälja aktier. Idag håller moskvabörsen stängt men om vi tittar på ryska depåbevis i London och New York får vi en föraning om vad som komma skall.

Ett depåbevis är ett certifikat som möjliggör handel av exempelvis ryska aktier på en annan börs, såsom Londonbörsen eller NYSE/Nasdaq. Ett finansinstitut köper ett visst antal aktier i ett utländskt bolag och förvarar dem i en depå, sedan utfärdas och noteras ett certifikat eller ett ”bevis”. Därmed kan utländska aktier handlas på ens hemmamarknad i lokal valuta och under börsens ordinarie öppettider.

Det är inte ovanligt att större bolag är listade på flera olika marknader, såsom ABB, AstraZeneca, Autoliv och Ericsson m.fl. Jag kommer ihåg i samband med Brexit där det var en mycket stor turbulens på marknaden. Då höll Sverige stängt på fredagen på grund av midsommar, men ex. Nordea som handlas på flera marknader vittnade om vilket stor dramatik som var att vänta på måndagen.

Om vi tittar närmare på ryska depåbevis som är noterade i Storbritannien och USA så får vi en tydlig bild av vad det är Ryssland nu skjuter upp genom att hålla börsen stängd. Nu ska vi också komma ihåg att de alltså dels förbjudit blankning och dels förbjudit utlänningar att sälja. Men utan dessa restriktioner så handlar det alltså om breda fall.

Kraftiga fall för ryska aktier som är noterade börserna i London och USA via så kallade depåbevis. Bilden kommer från Investing.com

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg