Aktierna och fonderna som lockade mest i december
Nu är det äntligen dags att förpassa 2022 till historieböckerna. Ett år som bjudit på en regelrätt börskrasch i kölvattnet av krig, kraftigt stigande inflation och ett epokskifte inom global penningpolitik där vi snabbt lämnat eran med nollränta. Detta till trots står breda börsen nu 16% högre än årslägsta som noterades i oktober, den mytomspunna månad där många nedgångar bottnat ur. För helåret gick vi tillslut i mål med en nedgång på 22%.
2022 har varit ett makrotungt år
Global makro har varit totalt dominerande i år. Om vi lutar oss mot historien så är det mycket ovanligt att behöva navigera bland så många stora osäkerhetsfaktorer simultant. Detta har naturligtvis även smittat av sig på börshumöret. Stockholmsbörsen är värdeviktad men om vi bortser från det en stund så har snittaktien under året sjunkit över 50% som mest från tidigare toppnivå. På amerikanska Nasdaq är motsvarande fall 66%, en regelrätt krasch med andra ord. Detta till trots har aktiespararna nettoköpt aktier varje månad under året förutom i september.
När vi nu tar klivet in i januari kan vi hoppas på januarieffekten. Att vi helt enkelt vänder blad och ser glaset mer som halvfullt. Dessutom kan vi då även unna oss att blicka in i 2024, för tids nog kommer vi se ljuset i tunneln och börsen är som bekant framåtblickande. Det finns flera faktorer som skulle kunna addera riskvilja under nästa år: en svagare dollar, ett slut på kriget i Ukraina, återöppning av Kina, sjunkande inflationstakt och marknadsräntor, lägre lagernivåer, mer välmående försörjningskedjor samt mindre komponentbrist för att nämna några.
Annons
Månadens köplista toppas av Tele2, följt av Telia Company och Intrum.
Aktiespararna jagar saftig direktavkastning under månaden som de finner i topptrion bestående av de två defensiva telekomoperatörerna Tele2 och Telia Company samt Intrum. Trion som tydligt underpresterat index under månaden lockar tillsammans var tredje köpkrona och tingar nu en genomsnittlig direktavkastning på nästan 9% givet oförändrad utdelning. Det är en mycket hög nivå i förhållande till snittet på OMXS30 som ligger på närmare 3,5%. Troligtvis en bidragande faktor till att spararna letat sig till köpknappen
Månadens säljlista toppas av Sinch, SBB B och H&M.
Månadens säljlista toppas av jumbolag som samtliga befinner sig i OMXS30:s källarförråd. Tillsammans har de sjunkit 58% i snitt under året, alltså betydligt mer än börsen i stort. Trots detta kan det handla om klassiska vinsthemtagningar. Sinch och SBB är de två aktierna som sjunkit allra mest i indexet under året, närmare bestämt 88% respektive 84% sedan årshögsta. Från årslägsta har de däremot med bred marginal stigit mest, närmare bestämt 179% respektive 72%. Dramatiska rörelser som är ovanliga för aktier i detta prestigeindex, men där studsen uppåt troligtvis lockat till just vinsthemtagning
Hur har fondspararna agerat?
Fondspararna har varit defensiva under större delen av året och bidragit till en renässans för räntebärande placeringar. Begreppet TINA som åsyftar att det inte finns några alternativ till aktier har med största sannolikhet förpassats till historieböckerna. Samtidigt är det nu snart tre månader sedan vi såg årslägsta på börsen, vilket adderat viss riskvilja bland fondspararna som favoriserar globalfonder och Sverigefonder för andra månaden i rad. De två fondkategorierna lockar nämligen 7 av 10 köpkronor under december.
Månadens köplista toppas av globalfonder.
- Globalfonder
- Sverigefonder
- Investmentbolagsfonder
- Turkietfonder
- Europafonder
Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och investmentbolagsfonder.
Det är tydligt att fondspararna ser fram emot ett ljusare 2023. Även om vi realekonomiskt ser ut att gå mot ett utmanande år så bör vi komma ihåg att börsen är framåtblickande, något även fondspararna ser ut att vara. Räntefonder och blandfonder lyser med sin frånvaro på listan över mest köpta fonder, vilket är första gången sedan mars. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform och tillika den fond som har flest månadssparande kunder, folkfonden om man så vill. Att den nu letar sig upp på köptoppen kan vara en tidig indikation på att intresset för fondsparande kan ha tinat upp lite grann efter ett utmanande år.
Korträntefonder (USD) är månadens mest sålda fonder.
Marknaden förväntar sig nu att vi närmar oss räntetoppen samtidigt som stigande recessionsoro fått fler att tro på en kursändring för FED, mot mjukare penningpolitik. Det har fått dollarn att försvagas senaste tiden. Försvagningen mot svenska kronan uppgår nu till 9 procent. Eftersom många fondsparare använder korträntefonder (USD) som en proxy för att få en valutaexponering, vittnar detta troligtvis om att de tror på ytterligare dollarförsvagning mot kronan.
- Korträntefonder (USD)
- Råvarufonder
- Latinamerikafonder
- Afrika och Mellanösternfonder
- Företagsobligationsfonder
Fonderna som favoriserades under december
Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Index
- Avanza Auto 6
- Storebrand Global Plus A SEK
- Avanza Auto 5
- AMF Aktiefond Global
- Storebrand USA A SEK
- AMF Räntefond Lång
Stort tack för 2022, nu lägger vi året till handlingarna och hoppas på ett betydligt mer värmande 2023.
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.