Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i november
November bjöd på börsrally och Stockholmsbörsen (OMXSGI) gick i mål på +9% och har med det levererat hela årets börsuppgång hittills.
Så handlade avanzianerna i november
Mest köpta aktierna:
- Volvo Car
- Evolution
- Astra Zeneca
- Handelsbanken A
- Nibe Industrier
- SAAB
- Investor A
- Hexatronic
- Securitas
- Skanska
Aktiespararna optimistiska
När man tittar på mönstret i månadens aktieköp så verkar spararna se positivt på framtiden.
Månadens mest köpta aktie, Volvo Car, har rapporterat om en tvåsiffrig ökning i försäljningssiffrorna, men samtidigt sålde storägaren Geely 100 miljoner aktier vilket fick kursen att falla något. Försäljningen var strategisk och då såg spararna tydligen ett visst köpläge i kursfallet.
Både Astra Zeneca och Nibe rapporterade i linje med förväntningarna i tredje kvartalet. Dock höjde Astra Zeneca prognosen för helåret och meddelade att de ger sig in den framgångsrika marknaden för fetmamedicinering och Nibe gav positiva signaler om bolagets tillväxt i Nordamerika. Den positiva synen på framtiden verkar ha lockat kunderna till köp.
Handelsbankens aktiekurs föll i oktober trots en bra rapport och jag skulle tro att aktiespararna tog vara på de lägre kursnivåerna.
För Evolutions del så sjönk aktiekursen inför rapport, men återhämtade sig med över 13% därefter, bland annat till följd av insynsköp och återköpsprogram.
Fiberbolaget Hexatronic lämnade en vinstvarning under månaden, den andra på kort tid, vilket fick kursen att falla kraftigt. Trots det tog aktiesparare tillfället i akt att köpa efter raset, vilket den här gången gav utdelning då Hexatronic sedan stigit med 25% sedan lägstanivån. När man ger sig in i handeln när aktiekurser faller kraftigt är det viktigt att vara medveten om vilken risk det innebär.
Mest sålda aktierna:
Novembers säljsida kan verkligen sammanfattas med ”månadens kursraketer”. De 10 mest sålda aktierna har i genomsnitt haft en kursutveckling på 25 procent under november.
Sinch stod för det största ökningen med en kursrusning på över 70% efter negativa nyheter från en av bolagets stora konkurrenter.
Även månadens mest sålda aktier SSAB, H&M, EQT och SBB hade alla stigit över 20%, sannolikt till följd av de ljusningar i marknaden som vi sett.
På det stora hela ser trenden bland säljen ut att vara vinsthemtagningar och omallokeringar snarare än att man fundamentalt tappat tron på bolagen.
Trendbrott bland fondspararna
Mest köpta fonderna i november var globalfonder följt av Sverigefonder och småbolagsfonder.
Globalfonder är fortsatt den mest populära fondkategorin, men nytt för månaden är att den inte längre står för en majoritet av fondhandeln. Sverigefonder ökar i populäritet samtidigt som småbolagsfonder har tagit plats på mest-köpta-listan efter över ett halvår på säljlistan. Det har alltså skett ett trendbrott. När det finns hopp om en nådd räntetopp är det många som tror på revansch för småbolagen, som haft det ordentligt kämpigt de senaste två åren.
Företagsobligationsfonder köps mindre jämfört med förra månaden trots att räntetoppen kan vara nådd. Om jag får spekulera tror jag det beror på att man tänker att andra investeringsalternativ i form av exponering mot börsen har större avkastningsmöjligheter nu.
Månadens mest sålda fondkategorier är energifonder, Turkietfonder och gröna energifonder.
Det är fondkategorier som har levererat starkt under en period men där utvecklingen nu börjat mattas av. Min gissning är att man väljer att sälja av till förmån för andra investeringsalternativ.
Mest köpta fonderna:
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Index
- Avanza 75
- Avanza Zero
- Swedbank Robur Technology
- Länsförsäkringar USA Index
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- AMF Företagsobligationsfond
- AMF Aktiefond Småbolag
- AMF Aktiefond Global
Mest sålda fonderna:
- BGF World Energy A2
- HSBC GIF Turkey Equity A
- Handelsbanken Hållbar Energi
- BGF World Gold A2
- Spiltan Högräntefond
- Avanza World Tech by TIN
- TIN Ny Teknik
- IKC Avkastningsfond
- Länsförsäkringar Europa Index
- Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
Annons
Ljusglimtar ledde till börsoptimism
Pausade räntehöjningar eller räntetopp?
November hann knappt börja innan börsen vände från dyster till munter. Det efter den amerikanska centralbanken Fed lämnade räntan oförändrad för andra gången i rad. Marknaden tolkade det som att räntetoppen i USA är nådd och framtidsoptimismen var ett faktum.
23 november var det dags för svenska Riksbanken att lämna räntebesked. Ekonomerna var splittrade om det skulle höjas eller lämnas på paus även här på hemmaplan – men paus blev det allt. Här i Sverige är vi väl inte lika tvärsäkra på att räntetoppen är nådd men paus var bra nog för att få en glad börsstämning.
Stärkt krona
Årets stora huvudvärk har varit den historiskt svaga svenska kronan men så kom vändningen – i november har kronan stärkts! Hela 6% starkare mot dollarn och 3% mot euron, låt oss hoppas att det är början på en trend mot starkare krona.
Påminner i och med det om att vara medveten om valutaeffekten för de utländska investeringarna, läs mer om det i detta blogginlägg.
Botten is nådd?
Månaden avslutades med rapport om negativa BNP-siffor för tredje kvartalet, vilket innebär att vi de facto befinner oss i en regelrätt recession (lågkonjunktur). Det kanske inte låter så positivt men när botten is nådd är uppåt enda vägen fram. Jag väljer den optimistiska synen.
Äntligen en positiv börsmånad – låt oss ny hoppas att höstrallyt övergår i tomterally!
/Felicia
Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden om fondhandeln (fr 2023-11-29) respektive aktiehandeln (fr 2023-11-30) för november,
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.