Räntor räddar portföljen när börsen är turbulent

Av Avanza

19 aug 24

Share

Den senaste tidens turbulens har påvisat räntors roll i en robust portfölj. Vi skrev en långsiktig analys om det här i början på semestern utan att kunna ana hur snabbt den skulle trycktestas. 

För en månad sedan gick vi igenom hur 3 års avkastningen sett ut de senaste trettio åren i ett blogginlägg. Vi kunde se att förväntad avkastning och faktisk avkastning ligger relativt nära varandra på räntemarknaden men var okorrelerade på aktiemarknaden, med andra ord: Det är omöjligt att veta hur börsen kommer att gå och den har både högre och lägre avkastning än räntemarknaden.

Vi kunde också fastslå att i de allra flesta fall då börsen faller kraftigt så faller räntorna och obligationsfonder går bra. Det främsta anledningen är ju att kraftiga börsras sammanfaller med lågkonjunktur och sänkta räntor från centralbankerna. Lägre räntor höjer värdet på obligationer (kupongerna blir värda mer). 

Det är också på grund av detta som institutionella förvaltare vill ha en andel av portföljen i långa obligationer – som ett skydd. I Sverige är ofta durationen kort och pengar som inte ligger på börsen placeras på konto eller i FRN fond. Det som händer då är att effekterna av fallande räntor på portföljen uteblir. 

Annons

En AAA räntefond – en fond som endast innehåller obligationer med den högsta kreditratingen såsom statsskuldväxlar eller säkerställda bostadsobligationer med kort ränterisk – eller en kontoplacering, har senaste månaden gett en avkastning på ca 0.4%. En AAA fond med 10 års räntelöptid avkastade 5%. Samtidigt som globala aktieindex för svenska sparare fallit med ca 4% så har Captors 10 åriga räntefond Iris med enbart AAA obligationer stigit med ca 5%. 

För Avanza Global Ränta där räntedurationen är ca 4 år så har räntefallet kompenserat för högre kredistpreadar. Räntenedgången har gett 2% positiv avkastning, ökade kreditspreadar har givit negativ avkastning på 0.7%. Netto så har fonden givit en positiv avkastning på 1.2% under perioden. 

Sedan starten i december 2023 så är fonden +5.4%.

Källa: Captor

Hur mycket ränterisk ska man då ha för att balansera portföljen? Vänd på frågan, hur mycket är jag beredd att förlora, hur lång tid har jag på mig och hur trygg är jag i min förmåga att agera rationellt när det blåser kallt? När du vet detta så kan du justera den allokering du kommer fram till med det faktum att börsen är högt värderad* och kanske addera 10-20% till din ränteallokering.

Källa: Captor

*Captors långsiktiga modeller visar att förväntningarna på aktiemarknaden ligger högt och att över tid så måste vi tillbaka till trend. Det kan ske plötsligt eller gradvis.    

// Daniel Karlgren, Fondförvaltare, Avanza Ränta Global.

Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk att du inte får tillbaka pengarna du satte in. Avanza Ränta Global är en matarfond som investerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina tillgångar i mottagarfonden Captor Global Fixed Income. För legala dokument, se avanza.se. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg