Expertens 5 favoritinställningar för TradingView i appen

Av Östen Burman

19 sep 24

Share

Börsraset i början på augusti visade ett tydligt exempel på när man kan använda teknisk analys för läsa av marknaden. Den femte augusti indikerade relativt styrkeindex (RSI) översålda nivåer, vilket markerade nedgångens botten. Nu kan du använda TradingView i appen och göra teknisk analys vart du än befinner dig när det händer saker på marknaden. Här går jag igenom inställningarna jag använder i mobilen.

Rita trendlinjer och tolka aktiemönster

Jag gillar att använda trendlinjer eftersom det ramar in prisbilden på ett sätt som gör priset mer greppbart. Det blir tydligare inom vilka områden jag ska agera helt enkelt. Ska stöd- eller motståndsnivåer markeras ut, använder jag i stället ”Horisontell linje”. Du ritar en trendlinje genom att klicka på ”Trendlinje” i vänstermenyn, klicka i grafen för att sätta startpunkten, dra till önskad slutpunkt och klicka igen för att fästa linjen.

Uppåtgående triangel (ascending triangle)

En uppåtgående triangel är ett aktiemönster som visar att priset förmodligen kommer fortsätta att stiga. Aktiemönstret består av en horisontell motståndslinje och en stigande trendlinje som agerar stöd. I bilden längre ned ser du ett exempel på en uppåtgående triangel. De röda cirklarna skapar motståndslinjen medan de blåa cirklarna skapar stödlinjen.

När priset rör sig inom triangeln kan du förbereda dig för ett potentiellt utbrott. Ett utbrott sker när priset bryter igenom någon av linjerna. Vanligtvis bekräftas detta med att handelsvolymen ökar samtidigt. Som en tumregel sker utbrottet oftast när triangeln är fylld till 75 procent, vilket syns tydligt i bilden. När utbrottet sker ökar ofta volatiliteten och priset accelererar i den nya riktningen.

För att handla aktiemönstret tas lång position när aktiemönstret brutit till uppsidan. Ett tips är att använda en stop loss, för att skydda dig om utbrottet visar sig vara falskt. Om priset skulle falla tillbaka och testa den tidigare motståndsnivån, kan det också bli ett bra tillfälle att köpa om den nivån fungerar som stöd.

Trendkanal

Med trendkanaler kan du tydligt visualisera en akties prisintervall. Priset på en aktie håller sig här mellan två parallella linjer och de kan luta åt alla riktningar: uppåtgående-, nedåtgående- och neutral trend. I bilden nedan kan du se ett exempel på en neutral trend. En uppåtgående trendkanal innebär förenklat att priset tar två steg upp och ett steg tillbaka. Så länge det prismönstret fortsätter är trenden positiv.

Precis som med triangelmönster är det stöd- och motståndsnivåer som är särskilt intressanta att ha koll på. Trendlinjerna synliggör områden där det blir mer intressant att göra affärer. Men det är sällan som linjerna passar perfekt på flera toppar och bottnar i aktien. Det gäller därför att anpassa linjerna efter vad som bedöms rimligt. Man brukar kunna se områden som respekteras av priset, där det finns antingen gott om säljare eller köpare.



För ett par veckor sedan märkte jag att ett av mina långsiktiga innehav hade brutit stödlinjen i aktiens uppåtgående trendkanal. Eftersom trenden hade varit stark under en längre tid, valde jag att agera och sålde en del av mitt innehav. I efterhand visade det sig vara ett bra beslut, då jag senare kunde återinvestera till ett lägre pris. Jag ser ofta att andra aktiva investerare framgångsrikt använder liknande strategier i sina långsiktiga positioner.

Lägg till dina indikatorer

Nästa steg för att få ut det mesta av Tradingview är att addera olika indikatorer. Vi har lagt till fyra standardindikatorer åt dig: SMA50, SMA200, RSI och MACD, men du kan också skapa egna favoritmallar. Dessa indikatorer hör till mina favoriter för att hitta rätt tillfällen att göra affär på, särskilt i det längre perspektivet. Addera gärna dessa indikatorer på dina favoritaktier och se ifall du kan hitta mönster!

Relative Strength Index (RSI)

Relativt styrkeindex (RSI) är en populär teknisk indikator som används för att bedöma om en aktie är överköpt eller översåld. RSI-värdena ligger mellan 0 och 100, där nivåer över 70 vanligtvis indikerar att en aktie är överköpt, och nivåer under 30 indikerar att den är översåld.

Den relativa styrkan i RSI beräknas genom att ta den genomsnittliga kursvinsten dividerat med den genomsnittliga kursförlusten över en viss period, vanligtvis 14 perioder. Perioden kan anpassas efter behov och kan vara baserad på olika tidsramar, såsom minuter, dagar eller månader. Därför förändras RSI utseende beroende på vilket tidsintervall som används; till exempel kommer RSI att se annorlunda ut när man jämför ett treårigt diagram med ett ettårigt diagram, eftersom tidsramen ändras från vecka till dag.

Som exempel kan vi titta på aktiegrafen nedanför över en tidsperiod som sträcker sig från 2021 till 2023, med daglig tidsram. Under denna tid har aktien vid flera tillfällen uppvisat både överköpta och översålda nivåer enligt RSI. Investerare kunde ha använt RSI för att vara mer uppmärksamma på potentiella vändpunkter i prisrörelserna.

Moving Average Convergence/Divergence (MACD)

En annan populär indikator är MACD. Denna indikator kombinerar glidande medelvärden och består av två huvudsakliga komponenter: MACD-linjen och signallinjen, men även histogram. Dessa används för att identifiera momentum samt köp- och säljsignaler. Med andra ord är det alltså en indikator som jämför glidande medelvärden.

Så vad ska man hålla utkik efter? När MACD-linjen (blå) bryter Signal-linjen (orange) uppåt är det ett ”bullish cross”. I det motsatta fallet är det i stället ett ”bearish cross”. Jag har markerat ut sex tillfällen i grafen nedanför där MACD har fångat detta, återigen mellan 2021 och 2023. Nedan ser du fyra fall av bearish cross och två fall av bullish cross.

Nu har vi kikat på RSI och MACD var för sig. Låt oss undersöka prisutvecklingen på aktien under samma tidsperiod genom att kombinera dessa två indikatorer. Mina tidigare sex markeringar i både RSI och MACD finns med i analysen. Det framgår tydligt att RSI fångar trendvändningar snabbare än MACD. Varför är det så?

RSI använder en kortare tidsperiod och fungerar som en direkt momentumindikator. Normalt antyder RSI en riktningsförändring först, och sedan följer MACD efter. Genom att använda både RSI och MACD får man två indikatorer som kan bekräfta samma sak. Detta garanterar dock inte att aktiens pris ändrar riktning. Men som du kan se på prisutvecklingen nedanför så har toppar och bottnar ofta korrelerat med signalerna från dessa indikatorer.

Lycka till med handeln!

/ Östen Burman, Kundansvarig Pro

Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg