September 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

01 okt 24

Share

Stockholmsbörsen (OMXSGI) i september kan närmast beskrivas som avvaktande och stängde till sist på en utveckling på ca 1,3 procent. På årsbasis har 2024 hittills varit ett ganska bra börsår med en uttveckling på närmare 16 procent. I USA har såväl Nasdaq 100 som DJ USA haft en månadsutveckling på drygt 2 procent och på årsbasis börjar de både indexen närma sig en 20-procentig utveckling.

Upplevelsen är att börserna just nu håller andan, dels i väntan på fler konjunktursindikatorer (blir det mjuk- eller hårdlandning?) dels inför den stundande rapportperioden för tredje kvartalet – det återstår att se om bolagen kan nå upp till förväntningarna. På flera håll har vi redan sett en hel rad av vinstvarningar, bland annat från Husqvarna, NOTE, Dometic och Dustin.

Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (OMXSGI) grön, DJ USA (rosa) och Nasdaq 100 (lila) i oktober.

Så handlade avanzianerna i september

Den återkommande trenden att köpa det som utvecklats svagt och sälja det som gått starkt är inte lika tydlig i septembers aktiehandel, förutom i toppen. På köpsidan hittar vi två aktier som haft det kursmässigt tufft i år samtidigt som den mest sålda aktien överpresterat börsen sedan årsskiftet.

Fondspararna fortsätter vara något försiktiga och i stora drag väljer man att trappa ner internationella alternativ och väljer istället svensk exponering. På säljsidan massäljs teknikfonder än mer än vad vi såg i augustis handel.

 

Annons

Aktiehandeln – Aktiespararna säljer Sveriges mest ägda aktie

Volvo Cars toppar köpsidan efter en händelserik månad. Bolaget har bland annat kommunicerat att de sänker sitt marginalmål för 2026 och att ambitionen om helt eldrivna bilar till 2030 förändras till att 90–100 procent ska vara en blandning av eldrivet och hybrid. Aktien, som är ned 14 procent på helåret, fortsätter att backa under september och aktiespararna köper.

SBB, som är den tredje mest ägda aktien på Avanza, har stigit nästan 9 procent i september och är upp närmare 50 procent hittills i år. Fastighetsbolaget har under månaden kommunicerat att de vill notera dotterbolaget Sveafastigheter. Aktiespararna verkar tro på fortsatt vändning i aktien som rasat 85 procent de senaste tre åren.

Fiberteknikbolaget Hexatronic har backat kraftigt på börsen i september – aktien är ned 15 procent under månaden. Förklaring hittar vi i nyheten om att vd Henrik Larsson Lyon lämnar efter drygt 10 år. Det här blir ett hack i kurvan för året som hittills pekar upp 90 procent och aktiespararna passar på att köpa.

Mest köpta aktierna

  1. Volvo Car B
  2. SSAB B
  3. Bonesupport Holding
  4. SBB B
  5. Truecaller
  6. SKF B
  7. AstraZeneca
  8. Hexatronic Group 
  9. Handelsbanken A
  10. Neonode 

Aktiespararnas favoritaktie Investor är den mest nettosålda i september. Investmentbolaget, som annars brukar synas på listan över mest köpta, har med en uppgång på 33 procent överpresterat börsen rejäl hittills i år. En anledning till aktiespararnas sälj är troligtvis att substansrabatten minskat. Precis samma sak såg vi i mars och även då toppade aktien för ovanlighetens skull säljsidan.

NVIDIA har haft en svängig kursutveckling de senaste månaderna. Det är stora värden som fluktuerar när den amerikanska halvledarjätten rör sig upp och ned på börsen och aktiespararna säljer av – även om aktien sett till de senaste tre månaderna är ned. Tajming är svårt, varför man bör vara långsiktig när man investerar på börsen.

Mest sålda aktierna

    1. Investor B
    2. Tesla
    3. Hennes & Mauritz B
    4. Evolution
    5. Telia Company
    6. Kindred Group 
    7. NVIDIA
    8. Fortnox 
    9. Hoist Finance
    10. Embracer Group 

Fondhandeln – räntefonder allt mer populära

I stora drag fortsätter fonhandeln vara försiktig vilket sannolikt är efterdyningar från augustis börsdramatik. Vi ser att man söker sig mot relativt stabila alternativ som Sverigefonder, investmentbolagsfonder och svenska räntefonder.

Eftersom räntesänkningscykeln fått rejäl fart i Sverige och påbörjats i USA har räntefonder, särskilt långa, utvecklats ordentligt bra i år. Spiltan Högräntefond, som är månadens femte mest köpta fond, har hittills i år avkastat över 11 procent – inte långt efter Stockholmsbörsens 16 procent. Givet den betydligt lägre risken har det alltså inte alls varit ett dumt alternativ.

En annan trend som håller i sig är att globalfonder och Nordamerikafonder minskar i popularitet. Sannolikt beror det på en kombination av ökad optimism för svensk ekonomi kommande år, rädsla för en bubbla i den amerikanska techsektorn och att dollarn väntas försvagas med Feds räntesänkningar. Vi ser istället att fondspararna köper allt mer i både fastighetsfonder och småbolagsfonder – båda fondkategorierna har tre gånger så mycket köp denna månad som i augusti.

Mest köpta fonder 

    1. Länsförsäkringar Global Index
    2. Avanza Global
    3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    4. Avanza Zero
    5. Spiltan Högräntefond 
    6. Avanza 75
    7. DNB Global Indeks
    8. Länsförsäkringar USA Index
    9. Spiltan Globalfond Investmentbolag
    10. Aktiespararna Småbolag Edge

Förra månaden såg vi massälj i teknikfonder – en trend som tilltar i september. Drygt 70 procent av det som nettosäljs under månaden är teknikfonder, en ökning från i augusti då det var knappt hälften. Börsraset i augusti, som förvisso blev kortvarigt, tycks ha skrämt upp fondspararna som verkar anse att teknikboomen är allt för riskfylld nu. Det återstår att se om nedtrappningen är rätt beslut.

Mest sålda fonder 

    1. Swedbank Robur Technology 
    2. Nordea Obligationsfond
    3. TIN Ny Teknik
    4. AMF Aktiefond Global 
    5. AMF Aktiefond Nordamerika 
    6. Swedbank Robur Ny Teknik
    7. Enter Småbolagsfond A
    8. Avanza World Tech by TIN
    9. Handelsbanken Hållbar Energi
    10. SEB Artificial Intelligence C (SEK)

Nu är det upp till bevis vad oktober och tredje kvartalets rapportperiod kommer med!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-09-27) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-09-30) för september. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg