November 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

03 dec 24

Share

November började med en för världsekonomin väldigt avgörande händelse – det amerikanska presidentvalet. Effekter av Trumps seger syns tydligt både på börserna och i handeln. För Stockholmsbörsen (OMXSGI) stängde månaden ned med knappt 1 procent.

Novembers utveckling för Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (grön), DJ USA (lila) och Nasdaq 100 (rosa)’

Presidentvalet bestämde riktningen

Eftersom Donald Trumps ekonomiska politik väntas gynna det inhemska har de amerikanska börserna tagit emot segern positivt med uppgångar runt 5-6 procent. Annat har det varit på bland annat Stockholmsbörsen som istället upplevt fortsatt pyspunka och osäkerhet. På årsbasis skiljer det sig närmare 15 procentenheter mellan OMXSGI och DJ USA/NASDAQ 100.

En stor del av oron grundar sig i hur Trumps eventuellt inflationsdrivande politik kommer påverka ränteläget i USA, och hur det i sin tur kan komma att påverka den svenska konjunkturen. Sverige befinner sig i ett svagt konjunkturläge där fortsatta räntesänkningar är nödvändigt, samtidigt påverkas Riksbankens beslut i hög grad av omvärldens händelser.

Som vanligt återstår det att se hur det hela utspelar sig!

Så handlade avanzianerna i november

Trumps seger har minst sagt satt spår i novembers handel. På fondsidan är mer än 9 av 10 fondköp i de USA-tunga fondkategorierna globalfonder, Nordamerikafonder och teknikfonder. Samtidigt säljs fondkategorier med svensk exponering.

Annons

Aktiehandeln – Trump-effekt

I köptoppen hittar vi två aktier som tog varsina rejäla kurssmällar i början av november. AstraZeneca backade över 7 procent efter uppgifter om att anställda i Kina varit inblandade i ett bedrägerifall. Sinch aktiekurs rasade hela 27 procent när de i samband med sin delårsrapport kommunicerade fortsatt motvind.

Aktiespararnas favorit Investor finns med dubbelt på köpsidan. Den här gången är det A-aktien som handlas i större volym än B-aktien. Tid till annan kostar den ena aktien mer än den andra vilket kan få investerare att hoppa mellan aktierna. Det är generellt sett rationellt att köpa den stamaktie som kostar minst eftersom det ger fler aktier för samma peng.

Mest köpta aktierna

  1. AstraZeneca
  2. Sinch
  3. Investor A
  4. Volvo B
  5. Getinge B
  6. Investor B
  7. NVIDIA
  8. Evolution
  9. Swedbank A
  10. Novo Nordisk B

Tesla har varit med på säljlistan flera gånger i år, men denna gång sticker ut eftersom aktien bara i november har klättrat över 33 procent, vilket också motsvarar avkastningen sedan årsskiftet. En sannolik förklaring till den snabba uppgången är Elon Musks nära band till USAs nyvalda president. Aktiespararna passar på att ta hem vinsten.

SAAB Bs aktiekurs har fortsatt upp under november och att aktiespararna säljer kan vara fortsatta vinsthemtagningar, men det kan också ha att göra med Trumps uttalande om att han kan avsluta kriget i Ukraina. Den eskalerande konflikten var det som fick fart på aktien från början, och ett avslutat krig skulle kunna resultera i det motsatta. En annan industri som påverkats av Trumps vinst är kryptobolagen. Marathon Digital är ett sådant, som den senaste månaden gått upp över 60 procent. Då säljer aktiespararna.

Hälften av aktierna på säljsidan är noterade i USA och har haft en stark kursutveckling – vissa ända sedan årsskiftet. Spotify och Palantir Technologies är två exempel som gått upp över 150 respektive 270 procent i år. Även om det kan vara klokt att låta sina vinnare i aktieportföljen vara är det också naturligt att vilja ta hem vinst och balansera om.

Mest sålda aktierna

  1. Tesla
  2. SAAB B
  3. Spotify
  4. Apple
  5. Ericsson B
  6. Betsson B
  7. Palantir Technologies
  8. SEB A
  9. Securitas B
  10. Marathon Digital

Fondhandeln – all in på amerikanskt

Blivande president Donald Trumps ekonomiska politik väntas gynna det inhemska i USA. Det här har fått de amerikanska börserna att stiga, medan bland annat Stockholmsbörsen istället fått rejäl pyspunka sedan presidentvalet. Den växande avkastningsskillnaden mellan amerikanska och svenska index, i kombination med att det råder hög osäkerhet kring hur valresultatet kommer påverka resten av världen ser ut att ge fondspararna allt starkare incitament att fortsätta växla upp exponeringen mot USA – trots att börsen på andra sidan Atlanten just nu är relativt högt värderade.

Mest köpta fonder 

    1. Avanza Global
    2. Länsförsäkringar Global Index
    3. Länsförsäkringar USA Index
    4. Spiltan Globalfond Investmentbolag
    5. Swedbank Robur Technology 
    6. Avanza USA
    7. DNB Global Indeks
    8. Avanza 75
    9. Swedbank Robur Small Cap USA A
    10. Handelsbanken USA Index (A1 SEK)

Presidentvalseffekten är även synlig på säljsidan i november. Bortsett från blandfonderna så ratas all svensk exponering. Det råder stor osäkerhet kring vad som kommer att hända på marknaderna framöver, både geopolitiskt och kring räntor och valutor. Här väljer fondspararna att omallokera till förmån för USA som just nu verkar ses som det tryggaste alternativet.

Det man ska ha med sig är att både amerikanska och globala index är relativt koncentrerade till några stora bolag, vilket inte ger optimal riskspridning. Det är inte omöjligt att både svensk och europeisk ekonomi kommer på fötter under kommande år när konsumenternas köpkraft väntas stärkas. Då är det bra att fortsatt ha en diversifierad portfölj med exponering mot flera marknader.

Mest sålda fonder 

    1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 
    2. AMF Aktiefond Småbolag 
    3. Handelsbanken Hållbar Energi
    4. Avanza Småbolag by Skoglund
    5. Spiltan Högräntefond 
    6. TIN Ny Teknik
    7. Spiltan Småbolagsfond
    8. Swedbank Robur Ny Teknik
    9. Avanza Fastighet by Norhammar
    10. Jupiter India Select L USD Inc

Lycka till med investeringarna!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-11-28) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-11-29) för november. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg