Del 1: Grunderna i optionshandel – ta vara på alla marknadslägen
Optioner är ett kraftfullt verktyg för dig som vill ta större kontroll över dina investeringar – oavsett om marknaden går upp, ner eller står still. I den här serien guidar Tomas Bernholm från Nasdaq dig genom grunderna i optionshandel, med start i de fyra grundpositionerna som alla strategier vilar på.
Det finns en rad användbara verktyg att komplettera din aktiehandel med på börsen. Vad sägs om att exempelvis kunna:
- Skydda ett aktieinnehav eller en portfölj mot nedgångar och begränsa din risk
- Skapa en avkastning även i en nedåtgående eller i en stillastående marknad
- Ha möjlighet att köpa aktier till viss rabatt eller att sälja aktier till en lite högre kurs
- Skräddarsy och optimera en exponering för ett bättre utfall vid en viss kursrörelse
- Skapa en ”hävstångseffekt”
Ovanstående, och en hel del annat, kan man åstadkomma med hjälp av optioner och olika optionsstrategier. Det finns alltid en optionsstrategi man kan applicera, oavsett hur man tror att marknaden kommer gå.
Annons
Vad är en option?
En option är synonymt med en rättighet, så den som äger en aktieoption har en rättighet som är knuten till en speciell aktie. Det finns två typer av optioner, köpoptioner och säljoptioner, så det handlar alltså om rättigheten att få köpa – eller att få sälja – en underliggande aktie till ett förutbestämt pris och under en förutbestämd tidsperiod.
Det förutbestämda priset kallas för lösenpris (det finns många olika lösenpriser att välja bland) och den förutbestämda tiden kallas för löptid. Även här finns det mycket att välja bland, allt ifrån en vecka till upp till flera års löptid.
Fyra byggstenar – grunden för alla optionsstrategier
”När jag förstod de fyra grundpositionerna, föll allt på plats. Det var som att lära sig alfabetet – plötsligt kunde jag läsa strategier och förstå helheten”.
All optionshandel utgår från de fyra grundpositionerna – två där du köper en option och två där du utfärdar (eller ”säljer”) en option. Dessa fyra positioner är själva fundamentet som alla strategier bygger på i någon form.
En köpt köpoption ger oss som innehavare rättigheten att köpa en underliggande aktie (till ett visst pris och under en viss tid). Den som utfärdar köpoptionen till oss måste då förstås ha det omvända; skyldigheten att sälja.
Och tittar vi på den köpta säljoptionen så ger den oss rätten att sälja aktier till ett visst pris och under en viss tid. Det innebär att den som utfärdade säljoptionen till oss får den omvända positionen, dvs skyldigheten att köpa aktier (till ett visst pris och under en viss tid). I praktiken så är det en helt vanlig försäljning i marknaden, men skillnaden är att vid en traditionell affär så köper du först något, i detta fall en option, och säljer den sedan. Om du däremot inte äger en option – men ändå säljer den – så har du utfärdat en option. Det gör du med en förhoppning om att optionen ska förfalla värdelös på slutdagen eller tappa i värde, så att du kan köpa tillbaka den för ett lägre pris och därmed skapa en vinst.
Anledningen till att man utfärdar optioner – och därigenom tar på sig skyldigheter – beror förstås på att man får betalt för detta, i form av premien för optionen.
Här är en summering:
1. Köpt köpoption (Call) – spekulera i uppgång med begränsad risk
Det här är den mest intuitiva grundpositionen, då den har flera likheter med ett aktieinnehav. Låt oss säga att du tror att en aktie kommer att stiga i värde, men i stället för att köpa aktien direkt, köper du en köpoption som ger dig rätten att köpa aktien till ett förutbestämt pris under en viss tidsperiod.
Exempel:
Säg att en aktie står i 100 kr. Du tror att den kan stiga under de kommande två månaderna. I stället för att köpa aktien, köper du en köpoption med lösenpris 100 kr och två månaders löptid. Premien för den här optionen är 5 kr.
Vad innebär det?
– Du betalar 5 kr för rätten att köpa aktien för 100 kr
– Om aktien stiger till 110 kr, är din option värd minst 10 kr
– Din vinst blir då 5 kr (10 – 5), vilket är 100% avkastning på investerat belopp
– Om aktien inte rör sig, eller faller, kan du i detta exempel som mest förlora premien på 5 kr
Köpta köpoptioner används ofta för att spekulera med hävstång – en liten insats med möjlighet till hög procentuell avkastning. Men det är viktigt att komma ihåg att hela premien kan gå förlorad om aktien inte rör sig uppåt.
Graf över köpt köpoption på slutdagen när optionerna förfaller. På den vågräta axeln ser vi aktiens pris och på den lodräta ser vi om det är en vinst eller förlust. Vårt ”break-even” hamnar på 105 kr eftersom vi har rätten att köpa för 100 kr och vi betalade 5 kr för det.
2. Köpt säljoption (Put) – tjäna på nedgång eller skydda aktier
En köpt säljoption ger dig rätten att sälja en aktie till ett visst pris. Det kan användas som spekulation i nedgång, men även som en försäkring om du redan äger aktien och vill begränsa risken för förlust.
Exempel:
En aktie står i 100 kr. Du misstänker att marknaden är på väg nedåt. Du köper en säljoption med lösenpris 100 kr och två månaders löptid för 5 kr.
– Om aktien faller till exempelvis 85 kr, har du fortfarande rätt att sälja för 100 kr
– Optionens värde är nu minst 15 kr (100 – 85 kr)
– Din vinst blir 10 kr (15 – 5), vilket motsvarar 200% avkastning
– Om aktien ligger stilla eller stiger kan du som mest förlora 5 kr
Säljoptioner används också av långsiktiga investerare för att skydda innehav. De fungerar då som en försäkring – precis som du betalar en premie för att skydda ditt hem, betalar du här en premie för att skydda dina aktier eller din portfölj.
Graf över köpt säljoption på slutdagen när optionerna förfaller. Eftersom vi har betalat 5 kr så hamnar vårt break-even på 95 kr. Vi har en stor vinstmöjlighet om aktien skulle falla mycket och vi kan bara förlora det vi betalat för optionen, dvs 5 kr.
3. Utfärdad köpoption – erhåll en premie, skyldighet att sälja
Att utfärda (sälja) en köpoption innebär att du tar på dig skyldigheten att sälja aktier till ett visst pris, för det får du betalt. Den här strategin används ofta när man redan äger aktien och kan tänka sig att sälja den till ett visst pris – det kallas då för en Covered Call. Vi återkommer till den strategin lite senare och börjar med att titta på endast en utfärdad köpoption.
Exempel:
Du utfärdar köpoptioner med lösenpris 100 kr och erhåller 5 kr i premie. Gör man detta ”naket” (utan att du äger några av de aktuella aktierna eller har andra optioner emot) vill man att aktien ska ligga stilla eller gå ned. Ingen kommer då att utnyttja sin rätt att köpa aktier för 100 kr eftersom de är billigare på marknaden. På slutdagen förfaller i så fall optionen värdelös, vilket är gynnsamt om vi utfärdat den. Går aktien däremot upp börjar vi att förlora pengar vid en aktiekurs över 105 kr (på slutdagen). I detta fall är risken större (om man inte äger aktien) eftersom aktiens pris kan stiga mycket. Vi har ju fått 5 kr för skyldigheten att sälja på 100 kr (i praktiken 105 kr tack vare premien) men om aktien exempelvis skulle stå i 115 kr på slutdagen måste vi sälja aktien på 100 kr. Har vi inte några aktier måste vi köpa aktier för 115 kr i marknaden, vilket skulle innebära en förlust på 10 kr (115 – 100 + 5 kr).
Graf över utfärdad köpoption på slutdagen när optionerna förfaller. Eftersom vi har erhållit 5 kr i premie så hamnar vårt break-even på 105 kr. Vår vinstmöjlighet är begränsad till premien som vi fått in medan risken är obegränsad om vi inte äger de aktuella aktierna.
4. Utfärdad säljoption – få betalt för skyldigheten att köpa aktier
Här fungerar det tvärtom – du får nämligen betalt för att vara skyldig att köpa en aktie, om motparten vill sälja aktierna. Den här strategin passar dig som vill köpa en viss aktie, men gärna till ett lite lägre pris än idag.
Exempel:
Aktien står i 100 kr. Du utfärdar en säljoption med lösenpris 100 kr och får in 5 kr i premie.
– Om aktien faller till under 100 kr kan du bli skyldig att köpa aktierna
– Din verkliga kostnad är dock 100 – 5 = 95 kr
– Om aktien ligger kvar på 100 kr (eller över) på slutdagen behöver du inte köpa aktierna – du behåller dock premien och har fått en avkastning på 5 kr i en stillastående marknad
Många använder denna strategi som ett alternativ till att lägga en limiterad köporder i en aktie eller för att skapa en avkastning i en stillastående marknad.
Graf över Utfärdad säljoption på slutdagen när optionerna förfaller.
Sammanfattning
De fyra grundpositionerna utgör grunden för all optionshandel. Förstår du dessa, kan du sedan bygga strategier för alla tänkbara marknadsscenarier:
- Tror du på uppgång? Köp en köpoption (Call)
- Vill du skydda dig mot nedgång? Köp en säljoption (Put)
- Vill du tjäna pengar på en stillastående marknad? Utfärda optioner
- Vill du ha möjlighet att köpa en aktie billigare? Utfärda säljoptioner
Så handlar du med optioner:
I Sverige finns idag optioner kopplade till ungefär 70 olika aktier. Det finns även indexoptioner på OMXS30 – det index som följer de 30 mest handlade bolagen på Stockholmsbörsen.
Här kan du se alla optioner och terminer som går att köpa hos Avanza
Optioner handlas på börsen, precis som aktier. För att kunna handla optioner behöver du ett avtal för derivathandel och godkänna några villkor, liksom genomföra ett kortare kunskapsprov. Det går fort, är gratis och är en investering i sig självt. Efter det är du nämligen redo att ta del av optionshandeln.
Vill du lära dig mer? Missa inte att läsa de andra delarna i guiden till optionshandel.
Del 2: Optionsstrategier – så kombinerar du dina verktyg
Del 3: Vanliga begrepp och bokstavskoder som gör din optionshandel vassare
Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med din optionshandel
// Tomas Bernholm, Head of Education and End Client Relations.
Investeringar innebär en risk. Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Din investering kan trots allt både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.