Del 3: Vanliga begrepp och bokstavskoder som gör din optionshandel enklare
Vad betyder egentligen “ITM”, och varför står det ett “F” i optionskoden? Här går Tomas Bernholm från Nasdaq igenom de vanligaste uttrycken och bokstavskoderna i optionsvärlden – så att du enklare kan läsa av priser, förstå lösendatum och känna dig mer hemma i alla begrepp.
Bokstavskoder till köp- och säljoptioner
Köpoptioner har bokstavskoder A till L, där A är köpoptioner i januari och L är köpoptioner i december. Ett F innebär t.ex. en köpoption med förfall i juni.
Säljoptioner har bokstavskoder M till X, där M är säljoptioner i januari och X förstås säljoptioner i december. Så här ser det ut summerat:
Optionerna förfaller den tredje fredagen i lösenmånaden, så då vet man också vilket datum det är optionslösen på (om det skulle infalla på en helgdag så flyttas lösendagen).
Optionsvärlden bjuder dessutom på ett lite annorlunda språk och det finns en del ord och begrepp som kan behöva förklaras.
Vanliga begrepp inom optioner
ATM – At The Money: Begreppet At The Money innebär att lösenpriset ligger i paritet med aktiekursen, så om en aktie står i 100 kr och optionens lösenpris är 100 kr så säger man att optionen är ”At The Money”.
ITM – In The Money: Om en option har ett ”realt” värde så är optionen ”In The Money” och om vi tittar på en köpoption med lösenpris 95 kr och där aktiekursen är 100 kr så är optionen 5 kr ”In The Money”.
OTM – Out of The Money: Om en option är “Out of The Money” så har den inte något “realt” värde och om vi utgår från ovanstående aktiekurs så är exempelvis en köpoption med lösenpris 105 kr ”Out of The Money”. Optionen saknar ett ”realt” värde och det finns inte någon poäng att begära lösen på sin köpoption som har lösenpris 105 kr eftersom aktierna är billigare i marknaden (varför köpa aktier för 105 kr när de kostar 100 kr på börsen…).
Annons
Lite om värdet på optioner
Man kan säga att en options pris har två beståndsdelar, nämligen realvärde och tidsvärde. Realvärdet har vi precis berört ovan i exempel med köpoptioner så låt oss ta ett exempel med säljoptioner också för ordningens skull.
Realvärde:
Om vi äger en säljoption med lösenpris 105 kr så har vi rättigheten att sälja aktier för 105 kr och om aktierna handlas till 100 kr på börsen så är vår options realvärde 5 kr. Man skulle kunna säga att realvärdet är den givna fördelen med optionen, som i det här fallet är att vi har rättigheten att kunna sälja aktier för 5 kr över rådande marknadspris.
Tidsvärde
Den andra delen i optionens pris utgörs av tidsvärdet och det värdet är helt enkelt skillnaden mellan optionens pris (optionspremien) och realvärdet, med andra ord: (optionspremien – realvärdet = tidsvärdet). Säg att optionens premie är 7 kr i ovanstående exempel, då är alltså realvärdet 5 kr och tidsvärdet 2 kr. Logiskt är att ju längre löptid en option har desto mer tidsvärde har den, samma princip som för en försäkring eller ett busskort med andra ord. Optioner som är ”Out of The Money” saknar alltså realvärde och består bara av tidsvärde.
Multiplar
Bra att känna till är också att ett optionskontrakt normalt motsvarar 100 underliggande aktier. Köper man 10 kontrakt innebär det alltså 1000 aktier (vid en eventuell aktiesplit eller annan större bolagshändelse kan antalet dock justeras, för att inte någon part ska missgynnas).
Så handlar du med optioner:
I Sverige finns idag optioner kopplade till ungefär 70 olika aktier. Det finns även indexoptioner på OMXS30 – det index som följer de 30 mest handlade bolagen på Stockholmsbörsen.
Här kan du se alla optioner och terminer som går att köpa hos Avanza.
Optioner handlas på börsen, precis som aktier. För att kunna handla optioner behöver du ett avtal för derivathandel och godkänna några villkor, liksom genomföra ett kortare kunskapsprov. Det går fort, är gratis och är en investering i sig självt. Efter det är du nämligen redo att ta del av optionshandeln.
Vill du lära dig mer? Missa inte att läsa de andra delarna i guiden till optionshandel!
Del 1: Grunderna i optionshandel – ta vara på alla marknadslägen.
Del 2: Optionsstrategier – så kombinerar du dina verktyg.
Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med din optionshandel.
// Tomas Bernholm, Head of Education and End Client Relations.
Investeringar innebär en risk. Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Din investering kan trots allt både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.