Nyhet! Nu lanserar vi aktiehandel i Frankrike & Italien

Vi välkomnar Frankrike och Italien till familjen av våra europeiska marknader. I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och direkt i mobilappen. Tyskland, Nederländerna, Belgien och Portugal var först ut med totalt 186 nya aktier att välja bland. Nu kommer äntligen Frankrike och Italien och därmed får du ytterligare 194 aktier att sålla ut just dina guldkorn bland.

Nu finns det ju en hel uppsjö nya bolag att kika närmare på, men hur börjar man då? Vi har skrivit ihop lite kuriosa om fem utvalda bolag i varje land som vi tror att du känner igen. Tur att vi hann lansera det här innan våren kommer igång på allvar, då vill nog de flesta vara ute i solen och kanske dessutom ta på sig ett par solglasögon som Italienska Luxottica med stor sannolikhet tillverkat, mer om det nedan. Bredvid bolagsnamnet ser du P/E-talet för de senaste rullande 12 månaderna, alltså hur många gånger det senaste årets vinst som börsen är beredd att betala för aktien just nu.

Några välkända franska bolag

 

 • LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (P/E 26,19)
  Världens ledande aktör inom lyxproduktbranschen med 70 prestigefyllda varumärken såsom Dom Pérignon, Moët & Chandon, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Christian Dior, Hublot och Sephora i produktsegment såsom drycker, mode, parfym och kosmetik, klockor och smycken. Bolaget finns i 70 länder och 3948 butiker och menar att de är ensamma om att verka i alla segment av lyxmarknaden.
 • L’Oreal (P/E 32,74)
  Världsledande bolag inom skönhet och kosmetik som grundades 1909 och är verksamt i 140 länder på 5 kontinenter. L’Oreal har 34 varumärken i portföljen inom segmenten konsument, premium, professionellt och dermatologi. Ett axplock av varumärkena är L’Oreal, Garnier, Maybelline, Lancôme, YSL, Armani, Ralph Lauren, Biotherm, Kiehl’s, Redken, Kérastase, Vichy och sist men inte minst äger de The Body Shop.
 • Ubisoft (P/E 49,11)
  Spelutvecklare och speldistributör av spel till konsol, pc, smartphones och tablets. Bolaget grundades 1986 och har släppt ett flertal stora titlar såsom Tom Clancy’s-serien, Watch Dogs och Assassin’s Creed.
 • Airbus (P/E 54,58 )
  En av världens största tillverkare av kommersiella flygplan vid sidan av sin amerikanska konkurrent Boeing. Airbus har de senaste åren fått ungefär hälften av de globala odrarna i sektorn senaste åren. De är även verksamma inom försvarsindustrin med tillverkning av militära flygplan och är dessutom världsledande på tillverkning av helikoptrar, både för militärt och civilt bruk. Sist men inte minst är de världens näst största- och europas största bolag inom rymdindustrin där de bland annat tillverkar satelliter och rymdsystem.
 • Hermès (P/E 46,56)
  Fransk modekoncern som grundades 1837 och verksam i lyxsegmentet inom 14 produktkategorier såsom läderprodukter, skor, bälten, handskar, hattar, smycken, möbler, parfym och klockor. Bolaget har 307 exklusiva butiker globalt. När bolaget grundades för 180 år sedan fokuserade de på att tillverka högkvalitativa sadlar och än idag kommer faktiskt närmare hälften av omsättningen från just lädervaror, om än inte bara sadlar.

Några välkända italienska bolag

 

 • Luxottica (P/E 28,60)
  Världsledande glasögontillverkare som designar, tillverkar och distribuerar glasögon i segmenten premium, sport och performance. Försäljning sker i 150 länder via ett retailnätverk av ca 8000 butiker. De har både egna varumärken och licenstillverkning. Några av de varumärken som Luxottica har i sin varumärkesportfölj (egna/licens) är Burberry, Bvlgari, Chanel, DKNY, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Oakley, Prada, Ralph Lauren, Ray-Ban, Versace med flera.
 • Fiat Chrysler (P/E 7,73)
  Global biltillverkare med verksamhet i 40 länder och total närvaro i omkring 150 länder. Fiat grundades 1899 och Chrysler 1925, två bolag som därefter gick ihop och bildade FCA Group. Brukar sägas vara världens 7:e största biltillverkare med varumärken såsom Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep och Maserati.
 • Moncler (P/E 27,53)
  Grundades 1952 och började med att tillverka kläder i premiumsegmentet för den aktiva äventyraren. Idag vill de även attrahera den moderna urbanisten som vill klä sig distinkt och exklusivt. De driver 173 butiker globalt och återfinns i amerika, europa och asien.
 • De Longhi (P/E 24,73)
  Världsledande tillverkare av hushållsapparater tillhörande köket såsom kaffemaskiner, fritöser, brödrostar, glassmaskiner, vattenkokare via varumärkena De Longhi, Kenwood, Braun och Ariete. De tillverkar även produkter inom komfort såsom luftavfuktare, luftfuktare och luftrensare. Bolaget grundades 1902 och har idag närvaro i 33 länder med försäljning i hela världen.
 • Autogrill (P/E 25,97)
  1947 grundades Autogrill, ett koncept designat för bilister under efterkrigstiden som karaktäriserades av stora nya vägnät, en framväxande massmarknad för bilismen och nya vanor vad gäller mat och dryck. Idag är Autogrill världsledande inom mat & dryck för resenärer med 250 olika varumärken. De opererar både egna och licensierade såsom Starbucks och Burger King. Kontaktytorna är flygplatser, motorvägar och järnvägar med cirka 4000 försäljningsställen i 31 länder på fyra kontinenter når de ut till 900 miljoner resenärer årligen. Flygplatser är den största kanalen och Nordamerika är den största regionen.

 

Hur väljer jag ut mina guldkorn?

I vår aktiefiltrerare kan du hitta dina egna guldkorn baserat på egna urvalskriterier. Se vilka aktier som gått bäst senaste tiden eller kanske vilka bolag som ägs av flest avanzianer just nu.

Vilka franska och italienska bolag tillhör dina favoriter?

Au Revoir!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt. P/E-talen som redovisas kommer från Reuters.

Relaterade inlägg