Aktielån på kapitalförsäkring ger möjlighet till extra avkastning

Aktielån innebär att du som har svenska aktier i en kapitalförsäkring får möjlighet till extra avkastning, helt automatiskt! Dina innehav påverkas inte och du har möjlighet till den extra avkastningen månadsvis. Låt mig berätta mer.

Vad är aktielån?

Aktielån innebär att Avanza Pension har möjlighet att låna ut aktier som finns inom ramen för våra kunders kapitalförsäkringar. Aktierna lånas ut till Morgan Stanley mot en utlåningsränta och de i sin tur kan låna vidare till exempelvis stora kapitalförvaltare. Om de aktier du har i en kapitalförsäkring lånas ut så får du extra avkastning i form av ränta från låntagaren, som delas mellan dig och Avanza. Hur mycket avkastning du får beror på hur många aktier du har, hur länge de lånas ut och vilken efterfrågan som finns på de aktuella aktierna.

Hur fungerar det?

Aktielånet fungerar automatiskt och du som kund kommer aldrig märka något, förutom att du får en summa pengar månadsvis om aktier på din kapitalförsäkring varit utlånade. Om det finns intresse att låna aktier i bolag A så ser vi hur många aktier i just bolag A som finns inom ramen för Avanza Pension via våra kunders kapitalförsäkringar. Sen lånar vi ut en viss del av detta och delar på intäkten, alltså räntan, som låntagaren betalar för lånet av aktierna.

 • 60% av intäkterna från aktielånet, vi står helt och hållet för ev. kostnader.
 • Månadsvis utbetalning.
 • Du märker ingen skillnad. Du kan sälja aktierna och belåna värdet på din kapitalförsäkring precis som vanligt, dessutom får du utdelning i vanlig ordning. Den enda skillnaden är att du får en ersättning om aktierna varit utlånade. Ersättningen räknas dessutom som avkastning varpå den inte beskattas, däremot ingår den i schablonunderlaget på kontot.

Finns det någon risk för mig som kund?

Om Morgan Stanley skulle gå i konkurs eller av annan anledning inte kan leverera tillbaka de utlånade aktierna till Avanza Pension finns en säkerhet som motsvarar 105 procent av de utlånade aktiernas värde. Den säkerheten kan användas för att i första hand köpa tillbaka aktierna. Om det inte är möjligt på grund av exempelvis handelsstopp i aktien kompenseras du som kund istället med ersättning motsvarande aktiernas värde.

Hur fungerar blankning?

Ett vanligt skäl att låna aktier är för att genomföra en blankning av aktier. Det innebär att man kan tjäna pengar när en viss aktie sjunker i pris. Men hur fungerar då denna blankning? Låt mig ge ett exempel.

Låt oss anta att en internationell kapitalförvaltare (’förvaltaren’) anser att Bolag X är övervärderat och tror att aktiekursen kommer sjunka. Då kan de tjäna pengar på denna tro genom att låna en aktie i Bolag X av oss. Aktien kostar 100 kronor på börsen vid lånetillfället och förvaltaren säljer omedelbart aktien över börsen för 100 kronor när denne lånat aktien av oss. Försäljningen leder till att förvaltaren mottar 100 kronor (ex. courtage) och för lånet betalar denne en löpande räntekostnad till oss som vi delar på, där du får 60%. Tids nog är det dags för förvaltaren att lämna tillbaka aktierna. Låt oss då vidare anta att de hade rätt och att aktiekursen sjunkit till 80 kronor. De har ju faktiskt inte lånat 100 kronor av oss utan en aktie som just då stod i 100 kronor. När aktien ska lämnas tillbaka så köper förvaltaren tillbaka aktien över börsen för 80 kronor ex. courtage och ger sen tillbaka aktien till oss. Det som då skett är att förvaltaren lånat en aktie som denne sålt och inkasserat 100 kronor för, för att sedan köpa tillbaka den för 80 kronor. Det innebär att de gjort en vinst på mellanskillnaden, alltså 20 kronor, oaktat courtagekostnad för försäljning och efterföljande köp samt den löpande räntan för lånet.

Vill du lära dig mer om vad blankning är och hur det fungerar så rekommenderar jag Avanza Akademins avsnitt om blankning som du hittar här.

Alla kunder är med automatiskt

Den främsta anledningen att alla kunder är med automatiskt är att vi helt enkelt tycker att aktielån är ett bra sätt för alla kunder med kapitalförsäkring att få extra avkastning. Dessutom krävs det stora aktievolymer, vi måste alltså kunna låna ut många aktier från ett stort antal konton för att det ska fungera. En möjlighet som tidigare varit förunnad fonder och förmögna privatpersoner. Däremot har vi gjort det mycket enkelt att välja bort detta, om så önskas.

Hur mycket kan jag tjäna på detta?

Låt oss ta ett exempel:
Om du har aktier till ett värde av 100 000 kr och Avanza Pension lånar ut 50% av innehavet till en utlåningsränta om 5% så blir den totala avkastningen 2500 kr per år. Som kund kommer du få 60% av den totala avkastningen vilket motsvarar ungefär 125 kr per månad.Har du bara aktierna några dagar så kommer du få ersättning motsvarande de dagarna du hade aktierna. Avkastningen betalas ut till din kapitalförsäkring varje månad.

Hur gör jag om jag inte vill delta?

Under hösten kommer Avanza Pension börja låna ut aktier och vi tror att detta är något som skapar mervärde för våra kunder och ger en automatisk meravkastning löpande månadsvis, utan någon som helst kostnad eller påverkan på ditt sparande. Du kommer inte märka någonting alls, förutom den löpande insättningen som du får om någon eller några av dina innehav varit utlånade. Om du ändå vill välja bort aktielånet så kan du närsomhelst göra det. Antingen på samtliga kapitalförsäkringar eller enskilda dito. Du väljer bort aktielån via denna länk.

Lär dig mer och fortsätt diskutera

I Avanzapodden går jag och Johanna igenom mer ingående hur detta fungerar, vad blankning är, hur du som kund påverkas, hur en aktie som blankas kan påverkas och hur vi själva ställer oss till detta. Dessutom resonerar vi kring de för- och nackdelar som finns och mycket mer. Lyssna in avsnittet här.

Vill du fortsätta diskutera aktielånet så kan vi rekommendera Avanzapoddens Facebookgrupp som du hittar här. Där kan du även ställa eventuella frågor som dyker upp i samband med denna lansering. Ännu mer info kring detta hittar du på vår landningssida på sajten, den hittar du här.

Allt gott,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

14 svar till “Aktielån på kapitalförsäkring ger möjlighet till extra avkastning”

 1. Is Private Pension account also included ? I guess that it is also Kapitalförsäkring where Avanza Pension is the owner.

   • Privat pensionsförsäkring is also a kapitalförsäkring. Isn’t it ? Avanza stands as the owner. Nordnet is offering this from the last 1 year or so

   • Du har inte läst dina villkor för din kapitalförsäkring förstår jag, för annars hade du förstått att det är med Avanza Pension som du också har avtal med avseende din kapitalförsäkring. Så är det för alla som har en KF hos Avanza. Avanza Pension äger dina aktier men du har en fodran på Avanza Pension som motsvarar försäkringsvärdet. Det borde du ha förstått, annars hade det ju varit efterblivet av dig att glatt skänka sina värdepapper till någon annan oavsett om det är till Avanza som i detta fallet, eller någon annan.. Du är en sån som finansbolagen kan lura av miljoner utan att du märker det, för du läser inte villkoren. När du säger ”No!” till Kulvinder Singh, så har du helt fel med andra ord. För övrigt, när du säger att det ”verkar bra!” Vad är det som åsyftas när du benämner det som bra? Det är ju bara aktier som du kommer förlora pengar på som lånas ut. Det är alltid aktier som utgör en hög risk att behålla, som blankas. Man blankar inte aktier som man tror ska gå bra. Så när Morgan Stanley vill låna dina aktier så kan du vara ganska säker på att kursen kommer rasa tids nog och att då behålla en sån aktie för att Avanza hyr ut, det är hjärndött. Enda anledningen till att Avanza erbjuder en slant för uthyrning av kassa aktier är för att de vill att folk ska flytta sina aktier så till KF att de kan tjäna mer pengar. De tjänar miljoner på att låna ut dina kassa aktier och tjänar miljoner på att du betalar en månatlig riskpremie i din KF. Några sådana inkomster genererar du inte till Avanza om du har en ISK. Så enda anledningen till varför de erbjuder detta är för att deras procentuella avkastning kommer vida överstiga er. De tjänar pengar på aktier som ni förlorar på. Det verkar ju vara bra, i alla fall för Avanza. Haha

  • If you have a Kapitalförsäkring from Avanza, then it is included. Hrothgar does not know what he is talking about.

  • Bara en av de största Investmentbankerna i världen. En jätte när det gäller fonder. Äger du ett antal fondandelar så har du förmodligen gett de förtroendet att förvalta dina pengar. Vad heter grottan som du bott i hela ditt liv?

 2. Till vilken ränta skulle Avanza kunna låna ut aktierna? Är de fem procenten i exemplet ovan långt från verkligheten?

  • Genom att många analytiker ger rådet avvakta, eller sälj, du har förmodligen läst någonstans att den aktien utgör en hög risk, den är övervärderad och är en allmänt dålig investering. Då är den garanterat utlånad/blankad inför att kursen dyker. Du kan använda din utlåning som en tydlig säljindikation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.