Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i december

Av Felicia Schön

03 jan 24

Share

I december fortsatte novembers starka medvind för Stockholmsbörsen (OMXSGI) som under månaden steg drygt 8%. Med börsens snabba framfart under årets två sista månader så stängde börsåret 2023 till sist på +18,8 procent.

Skärmavbilden är tagen 3 januari kl 10:45.


Vill man läsa mer om börsåret 2023 kan man läsa min årskrönika – där listar jag även hur våra superinvesterare har gjort under året.

Vändning för fastigheter

Vad jag tar med mig från månaden, förutom glädjen över positiva börsdagar som avlöser varandra, så är det den otroliga vändningen för fastighetsbolag. Sedan botten i slutet på oktober har svenskt fastighetsindex stigit med över 40 procent. Det är ett direkt resultat av tron att räntetopparna är nådda, såväl i Sverige som internationellt.

Annons

 

Så handlade avanzianerna i december

Börsoptimismen som präglade novembers handel syns tydligt även i december. Aktiespararna väljer då bort stabilitet och köper istället potential. Fondspararna minskar köpen i globalfonder till förmån för svenska alternativ.

Aktiehandeln

Nibe har varit bland spararnas köpfavoriter fem månader i rad, trots ett tufft år för bolaget med många motgångar och en aktiekurs som sakta rört sig nedåt. Men Nibe har lämnat positiva prognoser för framtiden och aktiespararna verkar se en attraktiv värdering.

Jag tror anledningarna till månadens köp av av AstraZeneca, Telia och Tele2 är liknande. Där har aktiekurser också sjunkit men med god potential kommande år har det sannolikt uppfattats som ett bra köpläge bland spararna.

Note, Tobii och Essity har samtliga haft en händelserik månad.

Notes aktie föll tvåsiffrigt efter en sänkt omsättningsprognos, men samtidigt kommunicerades både optimism inför nästa år och nya ambitiösa finansiella mål.

Essity sålde ett dotterbolag och köpeskillingen ska användas för att sänka skuldsättningen.

Tobii meddelade ett jätteförvärv och en stundande företrädesemission vilket fick aktien att falla kraftigt. Kort därefter startade dock en parad av insynsköp i aktien.

Sammanfattningsvis verkar spararna ha sett dessa händelser som positiva för bolagens framtid vilket sannolikt lockat till köp.

Mest köpta aktierna

 1. Astra Zeneca
 2. NOTE
 3. Nibe Industrier
 4. Telia Company
 5. Volvo
 6. Tobii
 7. Essity
 8. Hexatronic
 9. Volvo Car
 10. Tele2

Månadens säljlista är mer spretig.

Några av årets tidigare aktiefavoriter säljs; Handelsbanken, Novo Nordisk, H&M och Swedbank. Min analys är att spararna antar att aktiekursernas ljusaste dagar har passerat. Med förväntningar om räntesänkningar kommande år blir sannolikt sentimentet för bankaktier inte lika glatt.

Både H&M och Novo Nordisk haft en otroligt stark utveckling under året och antagligen tar spararna hem vinsterna till förmån för aktier som väntas ha större potential kommande år.

Evolution, Ericsson och Sinch har alla fått se kursrusningar i december. Evolution har gjort stora återköp av aktier i december som fått kursen att stiga för första gången sedan början av året. Även för Ericsson och Sinch har aktiekurser utvecklats mediokert under året och spararna verkar passa på att sälja i samband med aktiernas enda uppgång i år.

Mest sålda aktierna

 1. Handelsbanken A
 2. Evolution
 3. Ericsson
 4. Novo Nordisk
 5. Tesla
 6. Sandvik
 7. Sinch
 8. Swedbank A
 9. H&M
 10. Avanza

Fastighetsfonder tar plats i fondsparandet

Bland decembers mest köpta och sålda fondkategorier ser vi en hel del förändringar. På köpsidan ligger globalfonder fortsatt kvar i topp men tappar kraftigt till Sverigefonder (stora svenska bolag), småbolagsfonder, investmentbolagsfonder och fastighetsfonder. Det blir alltså tydligt att fondspararna minskar exponeringen mot utländska investeringar och fyller på innehaven exponerade mot Sverige.

Mest köpta fonderna

 1. Avanza Global
 2. Avanza Zero
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Avanza 75
 6. Swedbank Robur Technology
 7. Avanza Ränta Global
 8. AMF Aktiefond Småbolag
 9. Länsförsäkringar Fastighetsfond
 10. PLUS Allabolag Sverige Index

På säljsidan ser vi att fondsparandet i räntefonder minskar. Liknande mönster såg i november och jag tror fortsatt att det beror på att man byter till alternativ som väntas ha större potential för avkastning.För den som har en kort tidshorisont eller vill ta lägre risk i sitt sparande är räntefonder dock fortfarande ett bra alternativ.

Läkemedelsfonder, energifonder och tillväxtmarknadsfonder är fondkategorier som den senaste perioden presterat mediokert, och även här tror jag att fondspararna byter ut dessa till förmån för kategorier som anses ha större potential. När det gäller tillväxtmarknadsfonder är kategorin särskilt exponerad mot Kina, där börsen utvecklats svagt under året.

Mest sålda fonderna 

 1. Enter Cross Credit A
 2. Storebrand FRN Företagsobligation A SEK
 3. Simplicity Likviditet
 4. Handelsbanken Hållbar Energi
 5. Lannebo Räntefond Kort
 6. BGF World Energy A2
 7. TIN Ny Teknik A
 8. Handelsbanken Hälsovård Tema A1 SEK
 9. Avanza Småbolag By Skoglund
 10. Ålandsbanken Kort Företagsränta 

Med det lämnar vi 2023 till handlingarna och blickar framåt mot nya toppar (och dalar) 2024! God fortsättning och gott nytt sparår!

/Felicia

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden om fondhandeln (fr 2023-12-28) respektive aktiehandeln (fr 2023-12-29) för december.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg