Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i januari 2024

Av Felicia Schön

31 jan 24

Share

Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (OMXSGI) fick en negativ start på börsåret med en nedgång på -1,58%. För de amerikanska börserna DJ USA och NASDAQ 100 har det varit en starkare start på året med uppgångar på 3-4%.

Grafen är hämtad 17.30 den 31 januari 2024.

Slagig börsstart

Stockholmsbörsen avslutade ju förra året enormt starkt med en uppgång på 18 procent på bara två månader – en utveckling som kom efter ljusningar i makroekonomin (bland annat nådd räntetopp och prognoser om snabba räntesänkningar). Så man kan väl säga att känslan var aningen dyster när det nya börsåret började med att lysa rödare och rödare. Men, man ska komma ihåg att det är väldigt naturligt att det kommer en viss sättning efter en så pass stark uppgång, det är egentligen bara en tidsfråga. Jag ser det som ett sundhetstecken för marknaden. Och om vi ska vara riktigt positiva så blir det en ypperlig start för de som kommit igång och månadsspara nu i januari, lite rea helt enkelt.

Så handlade avanzianerna i januari

Varken aktiespararna eller fondspararna har låtit sig skrämmas av den knakiga börsstarten utan har istället nettoköpt. Särskilt på fondsidan verkar det som spararna lagt i en extra växel och ökar exponeringen mot teknikbranschen. För månadens aktieköp ser jag ingen tydlig köptrend, men givet att vi befinner oss mitt i pågående Q4-rapportperiod så kan det ändå tolkas som några rapportköp respektive köp inför rapporter som har höga förväntningar.

Aktiehandeln

Spararna sätter dels sin tilltro till aktiefavoriterna Volvo och Investor – som både höjt utdelningarna och lämnat rapporter över förväntan. Dels väljer spararna att köpa aktier i både Nibe och Volvo Car – trots att de haft tvåsiffriga ras och fått sänkta riktkurser – och det innan rapporterna för fjärde kvartalet publiceras. Jag tolkar det som att spararna ser på rapporterna med hög förväntan.

I januari hittar vi också försvarsindustribolaget SAAB på köptoppen. SAAB har gynnats av de pågående geopolitiska oroligheterna i världen. Även i Sverige pratas det alltmer om vikten av att ha ett starkt försvar. SAAB:s aktiekurs har stigit med närmare 60% och antalet ägare av aktien på Avanzas plattform har ökat med 46% det senaste året. Därtill lämnar SAAB rapport kommande vecka och förväntningarna är höga.

Ett annat bolag med höga förväntningar inför rapportsläppet är det amerikanska AI-teknikbolaget NVIDIA. Aktiens raketutveckling under förra året har fortsatt in på det nya och aktien har stigit över 200% senaste året. Aktiespararna verkar trots detta anse att det finns ytterligare kraft för NVIDIA att leverera och antalet som har aktien i sin portfölj hos oss fortsätter öka.

Mest köpta aktierna 

  1. Volvo
  2. Nibe Industrier
  3. SAAB
  4. Investor B
  5. Volvo Car
  6. NVIDIA
  7. Essity
  8. SSAB
  9. Investor A
  10. Boliden

Budaktuella bolag på januaris säljlista

Högst upp på säljlistan hittar vi elbilsbolaget Tesla – som inte helt levde upp till rapportförväntningarna. Dessutom har Tesla har haft en volatil utveckling senaste året och varit uppe och nosat på tresiffrig utveckling för att sedan rasa till ett par procents utveckling. På rapportdagen fick bolaget se ännu ett kraftigt fall när investerare tog fäste vid Teslas egna prognos om minskad tillväxt och valde sannolikt att sälja aktien för att undvika eventuella slagiga kursrörelser.

Januaris säljlista präglas också av två budhändelser. För mjukvarubolaget Pagero har det varit en regelrätt budstrid mellan tre aktörer som samtliga värderat bolaget till långt över tidigare aktiekurs. Även Kindred fick ett uppköpserbjudande till kurspremie. Buden har genererat kursrusningar i bägge bolagen och det är därför inte förvånande att se dem på månadens säljlista.

Mest sålda aktierna

  1. Tesla
  2. Pagero
  3. Astra Zeneca
  4. Kindred
  5. Evolution
  6. Ericsson
  7. Sinch
  8. ABB Ltd
  9. Fortnox
  10. Scandic Hotels Group

Fondspararna har teknikfeber

Den genomgående trenden för månadens fondköp är teknik. Teknikfonder är både en egen kategori på topplistan, men det är också en bransch som dominerar i global- och nordamerikafonder.

 

Som vanligt är det även denna månad globalfonder som lockar flest fondkronor – det gör mig glad för det är ett klokt val för de flesta långsiktiga sparare.

Men nytt för månaden är att teknikbranschen seglar upp i fondtoppen. Teknikfonder hade generellt ett mycket bra 2023, främst till följd av AI-boomen. Man väljer sannolikt teknik i hög utsträckning av flera anledningar – dels för att fjolåret var starkt och att vi tenderar att investera i sektorer där en viss uppgång redan skett, dels för att det finns en fortsatt stark tro på en gynnsam utveckling även under kommande år.


Mest köpta fonderna 

  1. Avanza Global
  2. Swedbank Robur Technology
  3. Avanza Zero
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. DNB Global Indeks
  6. Avanza 75
  7. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  8. Swedbank Robur Globalfond
  9. Spiltan Räntefond Sverige
  10. AMF Aktiefond Nordamerika

Precis som förra månaden är det få fondkategorier som nettosäljs eftersom köpen dominerar. Det förvånar mig inte att fastighetsfonderna tar plats på januaris säljlista. Den starka uppgången på över 40 procent i slutet av året gör vinsthemtagningar, eller rebalansering till andra alternativ, helt naturliga. Inte minst då året inleddes med en avmattning i utvecklingen, efter viss skepticism kring förhoppningar om snabba räntesänkningar.

Mest sålda fonderna 

  1. Handelsbanken Hållbar Energi
  2. Thematica Future Mobility Retl
  3. Storebrand Obligation
  4. Spiltan Aktiefond Stabil
  5. Swedbank Robur Ny Teknik
  6. AMF Räntefond Lång
  7. TIN Ny Teknik
  8. Länsförsäkringar Fastighetsfond
  9. Evli Sverige Småbolag
  10. Enter Småbolag

Då var en tolftedel av börsåret 2024 avklarat – elva delar kvar! Spännande!

/Felicia

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden om fondhandeln (fr 2024-01-30) respektive aktiehandeln (fr 2024-01-31) för januari.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg