Aktierna & fonderna som köptes och såldes i juli

Av Felicia Schön

31 jul 23

Share

Stockholmsbörsen (OMXSGI) i juli bjöd på en utveckling i sidled som stannade på -0,3% och sedan årsskiftet är index upp +10,6%. Juli har som vanligt varit en intensiv månad med en flod av rapporterande bolag, och det syns verkligen i avanzianernas aktiehandel. Aktiespararna såg nämligen köplägen i bolag som rasat efter rapport, samtidigt som man säljer bolag som dragits med långvariga besvikelser. På fondsidan fortsätter globalfonder ligga i topp, samtidigt som småbolagsfonder överges. Låt oss sammanfatta julibörsen!

Vi är nu mer än halvvägs igenom året och den breda Stockholmsbörsen ligger fortfarande på en nivå runt +10,6% sedan årsskiftet, en nivå som den skvalpat på sedan början på februari. Det betyder att utvecklingen på Stockholmbörsen i princip varit oförändrad i ett halvår nu. Jag tolkar det som ett avvaktande, i väntan på fler makrobesked om i vilken riktning den svenska ekonomin är på väg. Spänningen stiger…

Breda Stockholmsbörsen OMXSGI sedan årsskiftet.

Räntebesked från Fed och ECB

En viktig och glädjande nyhet under juli är att amerikanska centralbanken (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) lämnade räntebesked där båda höjde med 0,25 procentenheter. Vadå ”glädjande” tänker ni? Jo, för det viktiga är inte beskedet utan tonen kring vilka besked som kommer att komma. Signalerna var faktiskt försiktigt optimistiska, något man inte är van vid det senaste året.

Inflationen i USA har fallit från toppen på 9,1% i juli förra året och är nu nere på 3%, det gör Fed positivt inställda till att räntehöjningarna fått effekt och troligen kan pausas om det fortsätter så. Glädjande!

Annons

Amerikanska börserna drar ifrån

Samtidigt som börsen på hemmaplan är trög är börserna på andra sidan Atlanten raka motsatsen.

Techtunga NASDAQ 100 är nu upp 44% sedan årsskiftet och breda DJ USA har levererat en värdetillväxt på +19,5%.

Den kraftigt inbromsade inflationstakten i kombination med en viss optimism från USA:s centralbank om en ”mjuklandning” av lågkonjunkturen är sannolikt en stor bidragande faktor till börseuforin.

NASDAQ 100 sedan årsskiftet.

Aktiesparandet i juli

Aktiespararna såg köpläge i dramatisk rapportperiod

Börsindex må ha varit oförändrat under juli, men i enskilda aktier har det varit rejäla rörelser under rapportperioden.

Flera stora bolag levererade inte enligt förväntningarna och fick se stora fall i aktiekursen. Bland annat telekomjättarna Tele2 och Ericsson samt råvarubolaget Boliden föll närmare 11-, 11- respektive 13 procent på kursdagen.

Även mätteknikbolaget Hexagon har fallit kraftigt med 22% under månaden efter en blankarrapport och kvartalsrapport. Men aktiespararna ser bra köplägen och samtliga nämnda bolag hittas på månadens 10-i-topp-köplista.

Mest köpta aktierna:

 1. Investor A
 2. Tele2
 3. Handelsbanken A
 4. SAAB
 5. SSAB B
 6. AstraZeneca
 7. Hexagon B
 8. Boliden 
 9. Microsoft
 10. Ericsson B

Julis sällista präglas av viss vinsthemtagning och brustet tålamod för långvariga besvikelser.

Brustet tålamod syns bland annat i hjälmteknikbolaget Mips som ordentligt missar förväntningarna i ännu en svag rapport. Även krisande SBB får se aktieägarna ge upp kampen och sälja aktier, bland annat efter besked om avslutade samtal om försäljningar av delar av portföljen.

Vi ser även viss säkring av vinster i kursvinnarna. Det gäller dels i Tesla, som avkastat tresiffrigt sedan årsskiftet, dels för svenska H&M där vi efter många år av besvikelser äntligen verkar se en vändning i bolaget, vilket speglats i aktiekursen.

Mest sålda aktierna:

 1. Mips
 2. SBB B
 3. Volvo Car
 4. Activision Blizzard
 5. EQT
 6. Tesla
 7. Intrum
 8. Sinch
 9. Avanza
 10. H&M B

Fondsparandet i juli

Globalfonderna lockar

Med de amerikanska börsernas starka medvind är det inte alls särskilt förvånande att avanzianernas fondköp för månaden placeras i just global- och Nordamerikafonder – de lockade mer än varannan sparad krona i fonder i juli. I snitt har globalfonderna på vår plattform avkastat 14% sedan årsskiftet. Flera globalfonder har stor exponering mot USA och inte sällan i techjättar som Tesla, Meta, NVIDIA, Apple, Amazon, Microsoft och Alphabet, som alla driver på rallyt just nu. Flera av bolagen levererade även starka rapporter för perioden.

Mest köpta fonderna:

 1. Avanza Global
 2. Länsförsäkringar Global Index
 3. Avanza Zero
 4. Avanza 75
 5. Swedbank Robur Technology A
 6. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest 
 7. Avanza USA
 8. AMF Aktiefond Global
 9. Länsförsäkringar USA Index
 10. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

Småbolagsfonderna säljs 

På säljsidan för juli hittar vi en lång rad med småbolagsfonder. En sektor som haft det tufft länge nu, samtidigt som många alternativ presterat bättre. Våra fondsparare verkar då sälja småbolagsfonderna till förmån för andra alternativ.

Mest sålda fonderna:

 1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
 2. Swedbank Robur Ny Teknik A
 3. TIN Ny Teknik A
 4. Avanza Småbolag by Skoglund
 5. AMF Aktiefond Småbolag 
 6. Enter Småbolagsfond A
 7. Spiltan Högräntefond
 8. HSBC GIF Mexico Equity AC
 9. Alcur Select 
 10. Spiltan Småbolagsfond

Det var juli det. Ser med spänning fram emot vad börsen kommer bjuda på nu i augusti!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg