Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i mars 2024

Av Felicia Schön

28 mar 24

Share

Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar (OMXSGI) har haft en otroligt stark månad i mars och stigit med hela 5,72 procent. Sedan årsskiftet är index nu upp 7,95 procent.

De amerikanska börserna DJ USA och NASDAQ 100 har inte taktat på i samma tempo som Stockholmsbörsen under månaden men verkar ändå ser ut att sluta på den positiva sidan med en uppgång runt 3,0- respektive 1,3 procent.

Skärmdump från 28 mars kl 13.00. OMXSGI (grön), DJ USA (gul), Nasdaq 100 (turkos).

 

Räntebesked månadens stora händelser

I mars har vi fått ta del av räntebesked från såväl ECB, Fed och Riksbanken. Samtliga beslutade att lämna styrräntan oförändrad. Signalerna som följde beskeden var oväntat hoppfulla vilket gav viss lättnad, särskilt i USA där mars annars varit en slagig börsmånad. Optimismen ser minst sagt ut att ha smittat av sig på Stockholmsbörsen också. Många tror på räntesänkningar i närtid, vilket syns tydligt i handeln på fondsidan.

Så handlade avanzianerna i mars

För fondhandeln kan vi se ett visst trendskifte. De senaste månadernas teknikfeber avtar något och istället så väljer fondspararna att öka exponeringen mot Sverigefonder och investmentbolagsfonder.

Aktiehandeln i mars domineras av bankaktier med hög direktavkastning samt ovanligt många utländska bolag på köpsidan.

Aktiehandeln – Favoriten säljs

Storbankerna fortsätter att toppa listan över mest köpta aktierna. De har alla presterat betydligt sämre än index under den senaste månaden. Intresset kan bero på deras höga direktavkastning. För Handelsbanken och SEB finns det en naturlig förklaring då den så kallade x-dagen har passerat, då aktierna handlas exklusive rätt till utdelning. Då ska aktien falla med motsvarande belopp som betalas till aktieägarna.

Att 6 av 10 aktier på listan hör hemma på utländska börser visar på ett stort intresse för att sprida riskerna. Detta trots att aktierna i flera fall kostar mycket att köpa. Under lång tid har det gett extra skjuts att handla aktier i annan valuta på grund av den svaga svenska kronan, men förmågan att köpa rätt aktier betalar många gånger mer. Saab, Traton, Nvidia och Rheinmetall har alla stigit mellan 60–90 procent i år.

Mest köpta aktierna

  1. Handelsbanken A
  2. SAAB
  3. Swedbank A 
  4. Novo Nordisk B
  5. Traton
  6. NVIDIA
  7. Rheinmetall AG
  8. SEB A
  9. Valmet Oyj
  10. Microsoft

Investor är den mest ägda aktien i Sverige och brukar alltid vara med på listan över de mest nettoköpta aktierna. Nu sticker aktien ut när den istället toppar säljlistan. En anledning kan vara den historiskt låga substansrabatten som investmentbolaget värderas till. Med det ökar risken för den dubbeldåliga situation som kan uppstå om substansvärdet faller samtidigt som rabatten stiger.

En annan favorit för spararna är H&M. Aktien har precis som börsen stigit under mars och på ett år har den stigit kraftigt, vilken kan förklara intresset för att sälja. Men gårdagens rapportreaktion visar hur svårt det är att tajma aktiemarknaden. Bolaget presenterade en rapport som marknaden gillade och aktien var som mest upp närmare 17 procent, vilket med facit i hand innebär att många sålde för tidigt. Det är inte ovanligt att trender håller i sig längre än man tror.

Mest sålda aktierna

  1. Investor B
  2. AstraZeneca
  3. Kindred Group
  4. Hennes & Mauritz B
  5. Tesla
  6. New Wave
  7. Volvo Car 
  8. Telia 
  9. Evolution 
  10. Fortnox

Fondhandeln – Sverigefonder ökar mest

Globalfonder är fortfarande fondspararnas favorit-fondkategori och lockar men än varannan sparkrona. Detta trots att världsindex utvecklats betydligt långsammare än de svenska börserna under månaderna. Vi ser dock att fondspararandet minskar i teknik- och nordamerikafonder jämfört med förgående månader.

I takt med att teknikfebern börjar avta verkar fondspararna istället ha återfått tron på den svenska marknaden. Jämfört med februari köper fondspararna nu över tre gånger mer i fonder med innehav i stora svenska bolag.

Eftersom att den svenska ekonomin är så pass räntekänslig så det är inte omöjligt att det finns hopp om att stundande räntesänkningar kommer att gynna Sverige tidigare än globala alternativ.

Mest köpta fonder 

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Index
  3. Swedbank Robur Technology
  4. Avanza Zero
  5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  6. DNB Global Indeks
  7. Länsförsäkringar USA Index
  8. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  9. AMF Aktiefond Nordamerika
  10. AMF Aktiefond Global

Vad som fortfarande utmärker säljsidan är att det totalt sett är en väldigt liten andel som nettosäljs. Det gör att även relativt små summor av nettosälj i fondkategorier kan göra att de dyker upp som mest sålda.

Däremot börjar vi se en trend i att fondsparrna för tredje månaden i rad säljer småbolagsfonder. Något förvånande med tanke på att det är en sektor som nu vänt uppåt och fortsätter att tåga på. En teori är att det till viss del kan vara ren psykologi – i mångas portföljer har småbolagsfondernas utveckling lyst rött länge och när känslan är att det äntligen vänder så passar sannolikt många på att sälja. Men såklart kan det också vara så att man fortsatt ser mer potential i andra alternativ.

Vad som däremot inte lika förvånande att se företagsobligationsfonder i säljtoppen den här månaden. Det är främst fonden Spiltan Räntefond som säljs, som uppmärksammats för sitt obligationsinnehav i det krisande bolaget Intrum, varpå fondens risknivå har ifrågasatts.

Mest sålda fonder 

  1. Spiltan Räntefond Sverige 
  2. Handelsbanken Hållbar Energi
  3. TIN Ny Teknik
  4. Avanza USA
  5. Swedbank Robur Ny Teknik
  6. Spiltan Aktiefond Stabil
  7. Avanza Småbolag by Skoglund 
  8. SEB Korträntefond C USD – LUX
  9. Spiltan Högräntefond 
  10. Avanza World Tech by TIN 

Nu tar börsen (och vi) lite påskledigt – men sen är vi redo för ett april strösslat med rapporter och utdelningar.

Glad påsk!

/Felicia Schön och Philip Scholtzé

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-03-27) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-03-28) för mars. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg