Aktierna och fonderna som avanzianerna köpt under 2021

Börsåret 2021 sjunger på sista versen och alldeles strax är det hög tid att stänga böckerna. Melodin är munter och konstigt vore väl annars med tanke på att vi går mot det bästa börsåret på länge. OMXS30 har stigit strax under 30 procent sedan årsskiftet varpå vi går mot bästa börsåret sedan 2009. Som om det inte vore nog så får man nästan putsa glasögonen när man spanar in utvecklingen för OMXSGI, alltså Stockholmsbörsens breda index inklusive återinvesterad utdelning. Där har vi en uppgång på närmare 40 procent sedan årsskiftet. Men vilka aktier och fonder har kunderna köpt under detta exceptionella år?

Ett börsår utan korrektion för ovanlighetens skull

En återkommande punkt under året för mig har varit det faktum att vi inte sett röken av en korrektion. Det ser faktiskt ut som att 2021 ser ut att bli undantaget som bekräftar regeln. En nedgång på minst 10 procent från toppen till botten har varit ett nära på årligt återkommande fenomen senaste fyra årtiondena. Förvisso ska tilläggas att många av oss för länge sedan blivit finansiella globetrotters, alltså investerar i olika delar av världen, och amerikanska teknikindexet Nasdaq bjöd på en korrektion redan i februari.

Den största nedgången under året för OMXS30 uppmättes till -8,66% och inträffade under perioden 13 augusti till 6 oktober. Till och med under börsåret 1999 när OMXS30 steg +71% så bjöds det på en korrektion, förvisso blott under 7 dagar men ändå.

Vilka aktier har favoriserats under året?

Riskaptiten har varit god under året och kunderna har löpande nettoköpt aktier. I inledningen på året välkomnade vi in Evolution i OMXS30 och vid halvårsskiftet gjorde Sinch entré i det finansiella finrummet. Året har karaktäriserats av någon form av finansiell ping pong mellan traditionella värdebolag och tillväxtbolag. En spännande detalj är ju att OMXS30 seglade upp som ett av de bästa indexen i världen under vårkanten, inte minst tack vare en banksektor som vaknat till liv och en verkstadsindustri där temperaturen varit hög och den svaga kronan stöttar.

För att addera lite färg till påståendet kan sägas att banksektorn i termer av de fyra stora levererat en obefintlig totalavkastning under fem år fram till hösten 2020. I år däremot har Nordea stigit +77 %, SEB +59 %, Swedbank +38% och Handelsbanken +24%, inte fy skam med andra ord.

Annons

Aktierna som nettoköpts mest 2021

Investor är våra kunders ohotade folkaktie med över 345 000 aktieägare över båda aktieslagen. Aktien har stigit närmare 50 % sedan årsskiftet och har dessutom bjudit på en imponerande comeback sedan sommarens debatt kring investmentbolagens premievärderingar. I sammanhanget ska noteras att Investor handlas till rabatt alltjämt.

En intressant notering är att majoriteten av bolagen på topplistan handlas utanför OMXS30. Dessutom finner vi några utländska aktier också, ett tecken i tiden som påminner om det stora intresset för den börsnoterade världen utanför Sveriges finansiella gränser.

Nykomlingen Volvo Cars har snabbt seglat upp till att bli en av våra kunders folkaktier. Det är både den 5:e mest nettoköpa aktien under 2021 och den 5:e mest ägda aktien med 115 000 ägare. Det visar med all tydlighet att många kunder vill vara med på bolagets omställningsresa mot en elektrifierad framtid.

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. Embracer
 4. Tesla
 5. Volvo Cars
 6. Kambi
 7. SBB B
 8. Swedish Match
 9. Sandvik
 10. GameStop

Aktierna som fått flest nya ägare 2021

 1. Investor B
 2. SBB B
 3. Volvo B
 4. Embracer
 5. Sinch
 6. Evolution
 7. Kinnevik
 8. Zalando
 9. Swedish Match
 10. AMC

Fonderna som nettoköpts mest 2021

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är med betryggande marginal den mest ägda fonden på Avanzas plattform med över 600 000 ägare. Debatten under sensommaren om investmentbolagens premievärderingar verkar till synes inte ha skrämt spararna, som istället agerar långsiktigt genom att månadsspara löpande.

Under våren seglade Stockholmsbörsen som sagts upp som ett av världens bästa börser, vilket gav fondandelsägarna i Avanza Zero skäl att dra på smilbanden. Sammanfattningsvis verkar det vara indexfonder och småbolagsfonder som lockat spararna mest under året.

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. AMF Aktiefond Småbolag
 6. Enter Småbolagsfond A
 7. Avanza Auto 6
 8. Avanza Småbolag by Skoglund
 9. SPP Global Plus A SEK
 10. Avanza Auto 5

God fortsättning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg