Aktierna och fonderna som lockade mest i april

Av Avanza

02 maj 23

Share

Stockholmsbörsen steg 2,91% under april och närmare 12% sedan slutet på mars då bankfrossan bedarrade. Aktiespararna säljer nu de bankaktier som de fiskade upp i sektorfallet och stuvar om mot cykliska kursförlorare med hög direktavkastning. Fondspararna fortsätter favorisera globalfonder men samtidigt letar sig teknikfonder upp på köptoppen för första gången på över 2 år, det är en märkeshändelse.

April är en av de mest utdelningstäta månaderna på året och tillika den starkaste börsmånaden på Stockholmsbörsen. Senaste årtiondet har den genomsnittliga uppgången varit närmare 5%. Faktum är att aprilbörsen bara varit negativ en enda gång de senaste 12 åren. Knappast aprilväder på börsen med andra ord.

Bankfrossan bedarrade

Bankfrossan som under mars slog till med full kraft mot den ack så banktunga Stockholmsbörsen har nu bedarrat. Det har lett till en lättnadens suck med tillhörande återhämtning. I slutet på april höjde Riksbanken som förväntat sin styrränta med ytterligare en halv procentenhet. Det kommer å ena sidan fortsätta driva intäkterna för banksektorn, men lär å andra sidan leda till tuffare konkurrens då utlåningen till hushållen bromsat in rejält.

Annons

Stark start på rapportsäsongen

Årets första rapportsäsong är i full blom. Redan inför den bjöds vi på ett flertal omvända vinstvarningar och därefter en strid ström av starka rapporter. Trots detta har marknaden varit relativt svårflörtad, men en urstark rapport från Atlas Copco fick börsens sumobrottare att rusa. Tack vare bolagets vikt i index drog uppgången med sig hela börsen, som faktiskt hjälpte till att säkra en uppgång för börsen under månaden.

Det pratas mycket om stundande lågkonjunktur i Sverige. Här kan det vara klokt att betänka det faktum att man inte till fullo kan dra ett likhetstecken mellan svensk ekonomi, hushållens vigör och börsutvecklingen framåt. Sverige är ett litet, öppet och exportberoende land med en börs vars tonvikt återfinns inom bank och verkstad samt dess underleverantörer, vilka är mycket beroende av global konjunktur, valuta och ränteläge. En intressant kommentar under rapportsäsongen kommer från Sandviks avknoppning Alleima vars VD sa att alla letar efter en lågkonjunktur, men ingen hittar den. Börsens väder kan skifta snabbt men än så länge visar många bolag motståndskraft.

Månadens köplista toppas av SSAB, följt av Volvo B och Ericsson.

Månadens mest köpta aktier utgörs av SSAB, Volvo B och Ericsson, en skara bolag som svängt friskt under månaden. Samtidigt som börsen återhämtat sig från bankfrossan så har denna trio bjudit på en genomsnittlig nedgång på 15% som mest. En bidragande faktor är förvisso avskilda utdelningar då detta är ett knippe högutdelande bolag där den genomsnittliga totala direktavkastningen överstiger 8%. Konjunkturoptimister stillar alltså sin hunger efter både cyklikalitet och hög direktavkastning.

  1. SSAB
  2. Volvo B
  3. Ericsson
  4. Boliden
  5. Cibus
  6. Novo Nordisk
  7. Avanza
  8. SEB A
  9. Intrum
  10. Volvo Cars

Månadens säljlista toppas av AstraZeneca, Rovio Entertainment och H&M.

AstraZeneca är den aktie som aktiespararna nettosäljer mest för andra månaden i rad. Rimligtvis handlar det om vinsthemtagningar då aktien gått bättre än börsen i april, men även sedan årsskiftet likväl som senaste året. Finska gamingbolaget Rovio har uppvaktats med bud från japanska speljätten Sega varpå en del tackar för kaffet redan nu, efter en uppgång på över 56% sedan årsskiftet. H&M är kanske månadens största utropstecken. Aktien har stigit mest i OMXS30 senaste månaden och näst mest i indexet sedan årsskiftet.

Förra månadens omvända bankrun där privatspararna storköpte bankaktier i samband med bankfrossan har nu reverserats. Efter en god återhämtning väljer man nu att ta hem vinst i samtliga storbanker förutom SEB där man fortsatt köper.

  1. AstraZeneca
  2. Rovio Entertainment
  3. H&M
  4. Swedbank
  5. Handelsbanken
  6. Nordea
  7. Nvidia
  8. Evolution
  9. AT&T
  10. ACQ Bure

Hur har fondspararna agerat under april?

Fondspararna favoriserar globalfonder för sjätte månaden i rad. Globalfonder ger som bekant en bredare riskspridning än Sverigefonder och en exponering som vi inte riktigt kommer åt på hemmaplan. Att olika marknader har olika karaktäristika blev vi alla varse om i mars då bankfrossan slog extra hårt mot banktunga Stockholmsbörsen.

Globalfonder å andra sidan ger en stor exponering mot USA som i sin tur har en hög koncentration mot tekniksektorn. En sektor som i år bjudit på en renässans i takt med sjunkande långränta, inbromsning i inflationstakten och stabila rapporter. Det största utropstecknet är att fondspararna dessutom köper rena teknikfonder, vilket är första gången på över två år.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

Riksbanken höjde styrräntan med en halv procentenhet under april till 3,5%. Amerikanska centralbanken FED förväntas samtidigt fortsätta höja sin ränta i början på maj. Därmed ökar attraktionskraften för räntor som tillgångsslag ytterligare. Räntefonder och blandfonder har befunnit sig i frysboxen under många år, men i takt med att vi börjat få alternativ till aktier så ser vi att intresset bland spararna ökat.

Energifonder är månadens mest sålda fonder.

Fondspararna rusade till energifonder under förra året. Oljepriset steg över 100% från december 2021 till mars 2022 i kölvattnet av det tragiska krigsutbrottet i Ukraina. Dessutom blev vi snabbt varse om att Europa stod inför en regelrätt energikris. Ifjol var energisektorn den enda sektorn i amerikanska S&P 500 som steg, men i år är den en av de sämsta. Under april aviserade oljekartellen OPEC+ att de avsåg att skruva ned produktionstakten, vilket fick oljepriset att stiga och fondspararna att trycka på säljknappen.

Fonderna som favoriserades under april

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Länsförsäkringar Global Index
  2. Avanza Global
  3. Avanza Zero
  4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5. Swedbank Robur Technology A
  6. Spiltan Räntefond Sverige
  7. Avanza Auto 5
  8. Skandia Time Global
  9. Simplicity Likviditet A
  10. Spiltan Högräntefond

Nu ser vi fram emot majbörsen. Frågan är huruvida det klassiska uttrycket ”Sell in May and Go Away” får bäring i år. Historien visar att uttryckets relevans har mindre bäring nuförtiden, men det återstår såklart att se. Alldeles oavsett lär månaden bjuda på försommar, äntligen.

Lycka till med ditt sparande,
Nicklas

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg