Aktierna och fonderna som lockade mest i augusti

När de här orden skrivs har vi lagt augusti och därmed även sommarbörsen till handlingarna. Med facit i hand bjöd sommarbörsen på en avkastning på imponerande +8,75 % trots sitt rykte om att vara en relativt volatil period. Augusti som historiskt varit en av årets svagare månader orkade bjuda på en uppgång på en halv procent. Därmed har faktiskt samtliga månader under 2021 levererat en positiv avkastning, vilket är väldigt ovanligt. 

Hög riskaptit och en marknad som bortser från orosmoln

En stark rapportperiod där bolagen inte bara levererade på enkla jämförelsetal utan i många fall bjöd på imponerande siffror jämfört med 2019 innan pandemin adderade till marknadens riskaptit.

Aktier brukar sägas vara en vintersport, men i år har samtliga börsmånader som sagt varit positiva och breda Stockholmsbörsen har avancerat närmare 33 procent inklusive utdelning. Därmed blir hösten mer spännande än på länge. Hittills har marknaden skakat av sig oro för delta-varianten av coronaviruset, kommande nedtrappning av tillgångsköp från amerikanska FED och tuffare jämförelsetal kommande kvartal.

Med risk för att låta som en trasig bandspelare så är det fortsatt intressant att notera det faktum att börsen fortfarande inte bjudit på en korrektion i år, alltså en nedgång på minst 10 procent från toppen. Även under starkt positiva börsår brukar det komma en sättning, antingen på grund av någon form av oro som blossar upp eller kanske på grund av en våg av vinsthemtagningar. Men icke i år.

Månadens köplista toppas av Embracer, följt av Tesla och Volvo.

Gamingbolaget Embracer har bjudit på en imponerande resa historiskt, men har den senaste tiden gått in i en lugnare fas där aktien växt in i sin värderingskostym. Det finns en viss oro för vad en värld bortom pandemin ska innebära för världens största nöjesindustri, samtidigt som utspel från Kina adderat en våt filt över sektorn. Efter en nedgång på över 20 procent under månaden var det många sparare som valde att trycka på köpknappen. Embracer är nu den fjärde mest ägda aktien på vår plattform och har fördubblat ägarbasen sedan årsskiftet till över 100 000 ägare.

Intresset för Embracer följs av Tesla och Volvo, två aktier som backat som mest 10 procent under månaden. Tesla är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza och brukar se sin ägarbas öka i samband med kursnedgångar, likaså denna gång. Volvo fortsätter att vara en av de mest köpta aktierna för tredje månaden i rad. Aktien har sjunkit över 20 procent sedan årshögsta, delvis på grund av oro för komponentbrist och den kinesiska marknaden, något spararna valt att bortse ifrån.

Månadens säljlista toppas av Kindred, följt av AstraZeneca och Investor.

Kindred är en av fyra aktier på Large Cap som fördubblats sedan årsskiftet. Med en sådan utveckling är det förståeligt att en del sparare fokuserar på vinsthemtagningar för att fylla på i de bolag som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Dessutom nåddes marknaden av information om att grundaren Anders Ström skulle ha sålt aktier, något som senare dementerades. Men dessförinnan fick nyheten en del kunder att tacka för kaffet.

Fondspararna fortsätter i vanlig ordning att favorisera Sverigefonder

Sverigefonder attraherar var tredje sparkrona i augusti och de flesta fortsätter att favorisera billiga indexfonder samt aktivt förvaltade småbolagsfonder, likt tidigare månader.

Under månaden har vi sett ett stort medialt fokus på premievärderingar bland många av börsens investmentbolag. Resultatet blev fallande aktiekurser för många av bolagen, vilket fick fondspararna att trycka på köpknappen. Närmare var fjärde sparkrona under månaden investerades i fonder som ger exponering mot börsens investmentbolag.

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Fastighetsfonder.

Fondspararna fortsätter att kombinera Sverigefonder med Globalfonder vilket är klokt, eftersom det ger en god geografisk riskspridning. Efter en stark uppgång på Stockholmsbörsen letar allt fler efter goda möjligheter utanför Sveriges gränser. Här är Globalfonder ett utmärkt val.

Efter en lång tid i frysboxen har vi under året även sett en rejäl renässans för Fastighetsfonder. Flertalet av årets bästa fonder återfinns i kategorin, men efter den starka utvecklingen såg vi en del vinsthemtagningar och Fastighetsfonder lämnade topplistan i juli. Under augusti har media noterat höga värderingar i sektorn efter årets uppgång, vilket fick många fastighetsbolag på fall. Det fick fondspararna att återigen trycka på köpknappen.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

Teknikfonder var en av fjolårets stora favoritkategorier bland fondspararna. I år har kategorin befunnit sig på säljlistan under större delen av året då många kunder tagit hem vinster och omfördelat till Sverigefonder.

Fonderna som favoriserades i augusti

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Länsförsäkringar Fastighetsfond A
  6. AMF Aktiefond Småbolag
  7. IKC Fastighetsfond A
  8. Spiltan Aktiefond Stabil
  9. Spiltan Småbolagsfond
  10. AMF Räntefond Lång

Sist men inte minst… nu har vi välkomnat september och går därmed in i den sista månaden för årets tredje kvartal. Sedan 2008 har månaden bjudit på en genomsnittlig uppgång på +0,60 % för Stockholmsbörsens breda index OMXSGI. Av de senaste 13 åren har 9 varit positiva och 4 har bjudit på negativ avkastning.

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg