Aktierna och fonderna som lockade mest i januari
Inledningen på det nya börsåret har bjudit på ett bryskt uppvaknande efter fjolårets rejäla uppgång. Utvecklingen under januari kan bäst liknas vid ett isvaksbad där breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjönk 14 procent under 14 handelsdagar. Därmed går vi mot den sämsta starten sedan 2008, men spararna ser det som ett köpläge och gör stora nettoköp under månaden. Fondspararna drar däremot ned på risken.
Börsåret 2021 bjöd på den bästa utvecklingen sedan 2009 samtidigt som vi på mållinjen undvek en korrektion. I år har pendeln slagit tillbaka i expressfart och vi går mot den sämsta starten på ett nytt år sedan 2008.
Trots stark utveckling för index ifjol sjönk faktiskt varannan aktie och många av dem har tappat rejält sedan respektive högstanivå senaste året. Det är troligtvis en bidragande faktor till de rejäla köp vi nu ser bland spararna. Dessutom ser vi flera värmande utdelningshöjningar i boksluten
Bidragande faktorer till den turbulenta starten på året är rejäla uppgångar på räntemarknaden, förväntningar om flertalet räntehöjningar från FED, geopolitisk oro i Ukraina och amerikanska hedgefonder som har sålt teknikaktier i den snabbaste takten på ett årtionde.
Sammantaget har det lett till en omvärdering av börsen och fortsatt sektorrotation. Högt värderade tillväxtaktier har hamnat ute i kylan samtidigt som värdebolag vunnit mark, dessutom ser vi att fjolårets vinnare nu trängs längst ned i förlorarlistan. I det läget är det klokt att komma ihåg var aktierna kommer ifrån, många har bjudit investerarna på goda resor senaste åren
Hur har aktiespararna agerat under januari?
Månadens köplista toppas av Tesla, följt av Investor och SBB.
Elbilstillverkaren Tesla som är den mest ägda amerikanska aktien hos oss var tillika den mest nettoköpta aktien för andra månaden i rad. Sedan toppnoteringen i november har bolaget tappat en fjärdedel av börsvärdet vilket lockat många till att trycka på köpknappen. Tesla attraherade mer än var fjärde krona under månaden och sedan årsskiftet har antal aktieägare stigit med 10 procent.
Förutom Tesla hittar vi många stukade vinnare på topplistan som utvecklats sämre än börsen under januari, men som återfinns i många sparares portföljer. I turbulenta tider med kraftiga svängningar tenderar många att tycka att det är enklare att fylla på i befintliga innehav snarare än att hitta nya köpvärda aktier, vilket är en röd tråd på köplistan.
Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av AstraZeneca och Handelsbanken.
Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för andra månaden i rad. Efter höstens rejäla turbulens såg vi stora nettoköp närmare botten i november, efter 45 procents nedgång. Därefter steg aktien som mest 51 procent fram till början av januari vilket lett till vinsthemtagningar för att finansiera en rotation till köplistans stukade vinnare.
Hur har fondspararna agerat under januari?
Fondspararna drog ned på risken under månaden genom att favorisera breda globalfonder och parkera alltmer pengar i räntefonder. Det är andra månaden i rad som globalfonder favoriseras och i januari attraherade kategorin 4 av 10 köpkronor. Det skedde på bekostnad av Sverigefonder som under lång tid favoriserats, nu ser vi däremot att fondspararna nettosäljer Sverigefonder för första gången på länge.
Globalfonder bör vara en del i ett diversifierat fondsparande för att ta del av globalt värdeskapande. Det finns många spännande bolag runt om i världen som man inte kommer åt via enbart Sverigefonder. Dessutom har fondspararna fått en skjuts av stärkt dollar under månaden. Marknaden förväntar sig flera räntehöjningar framöver från FED och dessutom brukar dollarn stärkas i oroliga tider, vilket gynnar många globalfonder med tillgångar i dollar.
Intresset för globalfonder följs av räntefonder och energifonder.
Räntefonder kan vara en bra plats att parkera pengar i oroliga tider och med stigande räntor så ger de nu en viss avkastning också. Vän av ordning bör dock inte glömma inflationen. Den långsiktiga bör vara försiktig med att ha en för stor andel av sitt sparande i räntefonder över tid. Det är primärt svenska räntefonder som fondspararna favoriserar.
Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.
Teknikfonder fortsätter att toppa säljlistan och agera spargris när fondspararna stuvar om i portföljerna. Dessutom leder ränteoron vi nu ser till ytterligare press på högt värderade tillväxtaktier. Faktum är att många teknikbolag bjudit på rejäla nedgångar sedan sina respektive högstanivåer senaste året. Frågan är om vi kommer att se botten under innevarande år. Framtidsutsikterna är som bekant ofta inte lika ljusa som man kan tro när börsen står i zenit, men å andra sidan inte heller lika mörka som man föranleds att tro efter en större nedgång.
Fonderna som köptes mest under månaden
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Spiltan Räntefond Sverige
- BGF World Energy A2
- Avanza Auto 6
Med hopp om ett trevligare februari,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.