Aktierna och fonderna som lockade mest i januari

Av Avanza

02 feb 21

Share

Årets första börsmånad inledde starkt på klassiskt manér. OMXS30 steg +3,95% jämfört med breda Stockholmsbörsen som steg 2,54%. Mest sting bland bolagen i OMXS30 har det varit i Getinge som orkade stiga över 12 procent under månaden. Handelsaktiviteten under januari var mycket hög och avslutade med en kraftig handel i ett antal blankade amerikanska aktier.

Spel och cykliskt lockade spararna

Spararna nettoköpte aktier för elfte månaden i rad under månaden. Samtidigt står bokslutsrapporterna som spön i backen. Glädjande nog målas en ljusare bild upp och faktum är att vi ser tydliga signaler på en bred renässans för utdelningar. Det tror jag kommer tas emot mycket tacksamt av alla utdelningsjägare där ute.

Månadens köplista toppas av live casino-bolaget Evolution Gaming som inkluderades i OMXS30 vid årsskiftet. Följt av Volvo och Sveriges största investmentbolag Investor.

Evolution Gaming är en favorit bland privatspararna och har fyrdubblat antalet ägare senaste året. Efter en snabb korrektion på minus tio procent under några dagar passade våra sparare på att köpa aktien. Det har gjort att Evolution Gaming seglat upp som den 9:e mest ägda aktien på vår plattform.

Verkstadsbolaget Volvo lockar också spararna under månaden. Cykliskt har generellt fått vind i seglen under den rotation vi sett sedan slutet på förra året. En av Volvos amerikanska konkurrenter Paccar har dessutom höjt sin prognos för lastbilsleveranser i år, vilket privatspararna till synes tror att Volvo också kommer göra. Att ha en viss exponering mot cykliska branscher just nu när många tror att konjunkturen förbättras kan visa sig klokt.

Månadens säljlista toppas av AstraZeneca som var den mest köpta aktien förra månaden.

AstraZeneca har varit en favorit bland privatspararna senaste året samtidigt som antalet aktieägare tredubblats. Aktien har befunnit sig på köptoppen senaste kvartalet, men efter uppgången senaste månaden ser vi nu vinsthemtagningar. Att det handlar om just vinsthemtagningar är tydligt då det är den mest sålda aktien i januari samtidigt som antalet aktieägare bara minskat på marginalen.

Förnybar energi fortsätter locka fondspararna

Fonder med inriktning mot förnybar energi letar sig tillbaka till förstaplatsen bland mest köpta fonder, efter att temporärt ha lånat ut denna till svenska småbolagsfonder under december, följt av teknikfonder och Sverigefonder som också var starka teman under stora delar av förra året.

Trenden mot grön omställning förstärks för var dag som går och lockade nästan var tredje sparkrona under januari. Det är en global megatrend som kommer att fortsätta växa under mycket lång tid framöver.

Det bör dock noteras att många enskilda aktier inom förnybar energi haft en parabolisk utveckling senaste tiden. Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta trender i det korta perspektivet och underskatta dem i det längre. Därför är det glädjande att privatspararna väljer in exponeringen via sitt fondsparande eftersom det ger en naturligt god riskspridning i denna halvt bubbliga terräng. En annan intressant detalj är att många ofta favoriserar exponering mot Stockholmsbörsen och Sverigefonder, men privatspararnas favoritfond inom förnybar energi har inget svenskt bolag bland sina tio största innehav. Det ger en global diversifiering inom sektorn.

 

Hur agerade du under månaden?

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg