Aktierna och fonderna som lockade mest i november

November som historiskt varit en solsäker börsmånad inledde på traditionsenligt manér med en uppgång. Börsfesten kom dock på skam när nyheten om den nya virusvarianten Omikron skrämde marknaden. Trots det steg börsen (OMXSGI) 1,8 procent i november och har därmed stigit närmare 33 procent sedan årsskiftet

November inledde med en rejäl uppgång…

November inleddes med god riskaptit och en del kanske till och med fick lite finansiella fjärilar i magen när index lyfte hela 7 procent som mest. Detta trots att amerikanska FED meddelade att de nu lättar på gasen genom att minska sina stödköp (tapering). Det är ett regnmoln som lurat på börshimlen ett tag, men hur reagerade börsen i slutändan på beskedet? Genom att lyfta de flesta amerikanska index till nya rekordnivåer.

… men Omikron lade sordin på börsfesten

När nyheten om den nya virusvarianten Omikron kablades ut över världen satte marknadens aktörer kaffet i vrångstrupen. Reaktionen blev att handla ned OMXS30 -4 procent. Det är det enskilt största börsfallet under en handelsdag sedan coronakraschen ifjol. Dessutom påminner den om nedgången under coronakraschens första dag där index föll -4,31%.

Nedan ser du att en sådan stor rörelse är relativt ovanlig i en historisk kontext. Förvisso en sanning med modifikation, för om vi backar 5 år och några månader så hittar vi Brexit där börsen föll -8,42 procent som mest, för att därefter hämta nedgången två veckor senare. Det markerade också slutet på den nedgång som inleddes 27 april 2015. Några år senare, närmare bestämt hösten 2019 hjälpte Atlas Copcos rapport börsen att orka bjuda på ett nytt börsrekord, efter flera års konsolidering.

Börsens riktning framåt kommer troligtvis i stor utsträckning påverkas av informationsflödet kring den nya virusvarianten. Vaccinbolaget Modernas läkemedelschef uttalade sig snabbt om att ett uppdaterat vaccin kan stå klart redan i början av nästa år om det skulle behövas, vilket lugnade marknaden på marginalen.

Rejäla dippköp i småspararfavoriterna Sinch och Evolution

Månadens köplista toppas av Sinch, följt av Evolution och SBB.

Tillväxtbolagen Sinch och Evolution som är favoriter bland spararna har ändrat karaktäristikan i OMXS30 sedan de inkluderades tidigare i år. De två börsraketerna har den senaste femårsperioden levererat en betydligt högre avkastning än vad hela OMXS30 levererat de senaste två årtiondena. Framgången har lett till en hög förväntansbild samtidigt som både Sinch och Evolution stött på bolagsspecifika utmaningar under november, med rejäla kursfall som följd. Spararna trotsade dock oron och valde att trycka på köpknappen.

Sinch och Evolution attraherade tillsammans 6 av 10 köpkronor under månaden och tillika ett stort antal nya ägare. Evolution som vid ett tillfälle under månaden föll närmare 20 procent under en enskild dag såg omsättningen snudda 8 miljarder kronor. Det är mer än hela Stockholmsbörsen en varm och solig julidag. Detta resulterade i en förstaplats som den mest omsatta aktien i Europa och den mest handlade aktien på vår plattform.

Intresset för Sinch och Evolution följs av fastighetsbolaget SBB som nu får anses ha blivit en folkaktie. Aktien som stigit närmare 16 procent under november har tredubblat antalet ägare hos Avanza sedan årsskiftet, och är med sina 117 000 ägare nu den fjärde mest ägda aktien hos oss.

Månadens säljlista toppas av Investor A, följt av ICA Gruppen och Nordea.

Investors A-aktie steg kraftigt på beskedet att den inkluderats i indexet MSCI Global Standard Index, vari vi redan hittar bolagets B-aktie. Reaktionen var rimligen mer flödesdriven än beroende av fundamentala faktorer. Många sparare tackade för kaffet efter en uppgång på över 12 procent som mest. En intressant spaning är dock att B-aktien välkomnade lika många nya ägare som A-aktien sade adjö till. Det är ett mönster vi sett historiskt där många privatsparare väljer att rotera mellan de två aktieslagen beroende på kursskillnad.

Fondspararna återvänder hem efter en månad ute på de globala jaktmarkerna

Fondspararna karaktäriseras av finansiella hemvändare under november. Efter att ha favoriserat Sverigefonder under 8 månader köpte de Globalfonder under förra månaden. Nu roterar de tillbaka till Sverigefonder varpå kategorin återigen intar förstaplatsen. Just Sverigefonder utgör basen i mångas sparande och återfinns hos 7 av 10 fondsparare. Tillsammans lägger de drygt var fjärde sparkrona i kategorin och denna månad är det svenska småbolag och investmentbolag som lockar lite extra.

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Fastighetsfonder.

Även om Sverigefonder och Globalfonder till synes strider om pallplatsen så är kombinationen av de två mycket bra. I Globalfonder ges en relativt stor exponering mot USA men även mot amerikanska dollarn som den senaste tiden stärkts rejält gentemot kronan. Det är en resa som fondspararna fått ta del av.

Fastighetsfonder är en kategori som sett temperaturen stiga rejält i år. Ifjol kunde temperaturen jämföras med ishotellet i Jukkasjärvi medan den nu bäst beskrivs som en bastu. Bland Avanzas över 1 300 fonder är det fastighetsfonder som levererat högst avkastning i år. Faktum är att de fyra bästa fonderna avkastningsmässigt sedan årsskiftet är just fastighetsfonder. Förstaplatsen går till IKC Fastighetsfond A som sett 6 av 10 toppinnehav stiga minst 100% sedan årsskiftet. Fondens förvaltare Niklas Hultqvist har dessutom gästat Avanzapodden och avsnittet kommer att släppas inom kort.

Stigande inflation och alltjämt låga finansieringskostnader skapar en god mylla. Det är dock på sin plats att påminna om att den nu mycket heta temperaturen kan komma att normaliseras. Det är viktigt med rätt förväntansbild, men inte fel att diversifiera portföljen med en del av sitt sparande i fastighetsfonder.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

Teknikfonder fortsätter vara årets mest sålda kategori efter att ha varit den mest köpta dito under förra året. Efter att ha varit ute i kylan en tid så återstår det att se om Omikron-oron kan leda till att kategorin får förnyad vind i seglen. Sektorn lyfts ofta som en pandemivinnare. Stigande inflation, initialt höga värderingar och stigande räntor agerar dock motvind.

Fonderna som köptes mest under månaden

  1. Avanza Global
  2. AMF Aktiefond Småbolag
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Thematica – Future Mobility Retl SEK ACC

Nu håller vi tummarna för en fin avslutning på året,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg