Aktierna och fonderna som lockade mest i september
Hösten kryper allt närmare och i samband med det har även temperaturen på börsen svalnat. September ser nu ut att bli årets första negativa börsmånad. Aktier är klassiskt sett en vintersport men dessförinnan måste vi ta oss igenom den ofta mer volatila börshösten. Trots en viss oro på marknaden nettoköper våra kunder aktier medan Sverigefonder fortsätter attrahera flest sparkronor. Låt oss i vanlig ordning titta lite närmare på månaden i backspegeln.
Börshösten har historiskt tenderat att vara en svagare period
September har historiskt varit en av årets svagare börsmånader samtidigt som vi nu går in i en period av tuffare jämförelsetal. Det saknas inte heller orosmoln, vilket marknaden nu börjar diskontera. Deltaviruset agerar våt filt och kinesiska Evergrande, amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av stödköp, stigande långräntor, flaskhalsproblematik i leverantörskedjor, personalbrist, stigande löner och inflation ser till att hålla filten fortsatt fuktig. Vi har heller inte upplevt någon korrektion i år. Den långsiktige optimisten menar dock att volatilitet är mer av en möjlighet än risk. Här ser vi även att våra aktieägande kunder faktiskt fortsatt att nettoköpa aktier under månaden.
Börsen har bjudit på stark utveckling under året
Det är viktigt att betänka varifrån vi kommer. Stockholmsbörsen har stigit 23 procent i år inklusive återinvesterad utdelning. Det är ett gott skäl för privatspararna att dra på smilbanden. Myntet har dock som bekant två sidor, den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen har sjunkit 21 procent från årshögsta. Givet börsklimatet är det klokt att lägga mer tid på hemläxan för att identifiera rätt bolag. En viktig hållpunkt är rapportsäsongen där marknaden lär väga bolagens ord på guldvåg.
Månadens köplista toppas av Electrolux, följt av SBB och Embracer.
Electrolux har inte hängt med börsen norrut under året utan pressats av bland annat komponentbrist och stigande råvarukostnader. Aktien värderas lågt i ett historiskt perspektiv samtidigt som bolaget skruvat upp utdelningspolicyn och avser återföra värde till aktieägarna i form av bonusutdelning och aktieåterköp. Det var tillräckligt för att privatspararna skulle blicka över kullen och trycka på köpknappen.
Annons
Intresset för Electrolux följs av SBB och Embracer. Fastighetsbolag var med om en krasch i kraschen ifjol när obligationsmarknaden upplevde stora störningar. Sedan dess har sektorn flyttat ut från frysboxen och in i bastun. Stigande inflation och låg ränta är en gynnsam mix för sektorn samtidigt som SBB är en aktör med hög förvärvstakt. Bolaget skruvade upp målet rejält för sitt fastighetsbestånd till 2026 under september samtidigt som den psykologiska dimensionen av SBB:s planer att införa månadsutdelning inte ska underskattas.
Månadens säljlista toppas av budaktuella SOBI, följt av EQT och Swedbank A.
Specialistläkemedelsbolaget SOBI uppvaktades med bud under månaden och därefter mäklades en mindre post en bit över budnivån. Det ser ut att ha fått marknaden att hoppas på höjt bud. En signal som stärker tesen är det faktum att aktien handlas mellan jättebudet och nivån som den lilla posten mäklades till. Anledningen till att det är en av de mest sålda aktierna under månaden beror rimligtvis på att en del privatsparare väljer att sälja redan nu i stället för att invänta budprocessen.
Något mer försiktiga fondkunder fortsätter favorisera Sverigefonder
Sverigefonder fortsätter utgöra den starkast lysande stjärnan på fondhimlen och attraherar var tredje fondkrona under månaden. Bland våra fondsparare har närmare 7 av 10 idag en Sverigefond i portföljen. Avanza Sverige, som lanserades i september och som är ett bredare alternativ till Avanza Zero, var den enskilt mest köpta fonden under månaden. Det hjälpte till att ånyo ge Sverigefonder förstaplatsen som den mest köpta fondkategorin för sjunde månaden i rad, följt av Globalfonder och Företagsobligationsfonder.
Företagsobligationsfonder som letar sig upp på topplistan indikerar att fondspararna, efter en stark period, nu drar ned lite grann på risken.
Om vi dyker ned i Sverigefondernas anatomi ser vi att småbolagsfonder lockar i större utsträckning än tidigare under året. Förutom Avanza Sverige är det Spiltan Småbolagsfond och AMF Aktiefond Småbolag som attraherar fondspararna i störst utsträckning.
Flertalet av årets bästa Sverigefonder tillhör småbolagssegmentet och det faktum att fondspararna nu favoriserar kategorin är klokt ur ett diversifieringsperspektiv. Många Sverigefonder ger en stor exponering mot börsens tungviktare, men småbolagen som har goda förutsättningar att växa snabbare över tid lockar idag 4 av 10 fondsparare.
Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Företagsobligationsfonder.
Sverige är en liten, öppen och exportberoende nation som utgör omkring 1 procent av världsindex. Det innebär att en stor del av värdeskapandet sker utanför Sveriges gränser och där ger en globalfond en god exponering. Att Företagsobligationsfonder letar sig in på en tredjeplats tolkar jag som att fondspararna söker en trygg hamn i samband med vinsthemtagningar efter en stark period.
Investmentbolagsfonder är månadens mest sålda fonder.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen och där har fonden varit ett enkelt sätt för fondsparare att få den exponeringen. Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst.
Mest köpta fonderna under september
Nedan ser du de fonder som attraherat flest sparkronor under månaden.
- Avanza Sverige
- Spiltan Småbolagsfond
- Avanza Global
- AMF Aktiefond Småbolag
- Länsförsäkringar Global Indexnära
Avkastning på dig,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.